Is het nou een adviseur of een verkoper?

08 juni 2018 Leestijd ± 2minuten
Is het nou een adviseur of een verkoper?

Stel je wilt een auto kopen. Niet zomaar een auto, maar de allerbeste. Je hebt een budget van 35.000 euro en stapt de dichtstbijzijnde autodealer binnen. Deze adviseert je de Renault Clio R.S. te kopen, want die auto past helemaal bij je. Fantastisch, deze man heeft er verstand van, dus je koopt de auto. Je loopt naar buiten en kijkt nog even naar de gevel van de dealer. Daar hangt een bord met heel groot de letters ‘Renault’. Heeft hij mij echt de beste auto voor mijn budget verkocht?

Flauw, zult u zeggen, want de man die mij de auto verkoopt is een salesman die werkt voor Renault, dus logisch dat hij mij een Renault aansmeert. U heeft gelijk, het is een salesman. Het is in ieder geval geen adviseur. Goed dat we het daarover eens zijn.

Vreemd dat dit bij banken anders werkt. Daar heet deze man namelijk wel gewoon adviseur en geen verkoper. Natuurlijk, hij geeft advies. Over wat de beste hypotheek voor mij is op basis van mijn woonwensen, inkomen en nog een paar andere zaken. Maar dat doet de verkoper bij Renault ook. Die adviseert mij een Clio R.S. omdat ik heb aangegeven een sportieve auto te zoeken met een flink aantal pk’s. Maar we weten allemaal dat de kans heel klein is dat de adviseur bij de bank mij de beste hypotheek voor mijn situatie adviseert.

Dan zijn er nog de kosten van hypotheekadvies. Die zijn sinds het provisieverbod inzichtelijk gemaakt voor de consument. Gelukkig maar, want dat is goed voor de transparantie in de markt. Opvallend is het om te zien dat de advieskosten bij een bank over het algemeen lager liggen dan die bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. Een bank kan die kosten laag houden, want verdient ook aan de rente. Een onafhankelijk hypotheekadviseur verdient alleen aan het advies. Je zult maar een kostenbewuste starter zijn. Raad eens voor welke adviseur je dan kiest.

We streven met z’n allen naar een transparante hypotheekmarkt. Stapje voor stapje maken we daarin progressie, maar er is nog veel werk te doen. Laten we beginnen met het beestje bij de juiste naam te noemen. Die Renault heb ik overigens niet gekocht. Doe mij maar een Volvo.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Maak ondernemersinkomen voor iedere geldverstrekker gelijk

15 juni 2018 Zzp’ers en ondernemers met personeel kunnen steeds gemakkelijker een hypotheek ...

'Geen hypotheek is de beste hypotheek'

07 juni 2018 Een veelgehoord alternatief voor een spaarrekening is om extra af ...

Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk

13 augustus 2018 Paul Schuiling van de AFM waarschuwt dat uitzonderingen niet de ...

Bouwkundige keuring graag vóór uitbrengen bod

22 juni 2018 VBO Makelaars riep onlangs op tot het verplicht stellen van ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.