Is dit dé oplossing voor de krapte op de woningmarkt?

17 oktober 2019 Leestijd ± 3minuten
Is dit dé oplossing voor de krapte op de woningmarkt?

Traditionele projectontwikkelaars hanteren vaak het motto: meer woningen, minder groen. Maar dat is nergens voor nodig volgens architect Koen Olthuis. Want we kunnen snel én zonder milieuschade heel simpel steden uitbreiden op het water. En daarmee is een oplossing voor de krapte op de woningmarkt in zicht.

"Kun je wel duidelijk maken dat het hier niet gaat over plannen voor huizen aan het water met een steiger? Anders denkt de lezer misschien dat ik weer zo’n architect ben met een wild, maar onuitvoerbaar plan.” Koen Olthuis van Waterstudio.nl wil graag vertellen over de oplossingen die bouwen op het water kan bieden voor de krapte op de woningmarkt. “Waterwonen is eenvoudig te realiseren en de techniek is bewezen. Als de overheid en gemeenten nu ook meewerken kunnen we snel overgaan tot de uitvoering.”

Extra ruimte

Olthuis vergelijkt de huidige krapte op de woningmarkt met de situatie in steden zo’n 120 jaar geleden. Toen werden ook hele steden volgebouwd en uitgebreid om in de woonbehoefte te voorzien.

De stedelijke infrastructuur kwam daardoor flink onder druk te staan. “Tot meneer Otis de lift uitvond. Daardoor gingen ontwikkelaars en architecten anders denken en al snel werd hoogbouw gerealiseerd.” Die hoogte wordt in een aantal steden al goed benut, maar er is nog wel een onontgonnen gebied: het water. “Water biedt een prima oplossing voor stadsuitbreiding,” volgens Olthuis. “Zeker als je bedenkt dat 90 procent van de grootste steden ter wereld sowieso al aan het water ligt.”

Plug & Play

De technieken voor waterwonen zijn al lang voor handen. Denk bijvoorbeeld aan booreilanden, die al jaren worden gebouwd; een deel van die methoden worden ook gebruikt voor waterwonen. 

“Tot een aantal jaar geleden was waterwonen vooral bestemd voor de happy few,” vertelt OIthuis. “Mooie villa’s in Miami, luxe eilanden in de Arabische Emiraten, het kan allemaal. Maar waterwonen kan ook echt een oplossing bieden voor de krapte op de woningmarkt in Nederland.” 

Volgens Olthuis kunnen aannemers met een beetje hulp heel eenvoudig overgaan tot het bouwen van waterwoningen. “En die worden dus op een andere locatie gebouwd en vervolgens kant en klaar naar de woonlocatie gevaren. Ook de andere voorzieningen als wegen, winkels en groen kunnen zo worden gebouwd. Als je een geschikt stuk water hebt, bijvoorbeeld een oude haven, kun je zo in één keer een woonomgeving aanleggen die af is.

Gemeenten en milieu

Als het zo eenvoudig is, waarom worden dan nog niet overal waterwoningen gebouwd? “Mensen moeten nog wel even wennen aan deze mogelijkheden, net als destijds met de hoogbouw,” meent Olthuis. “Daarbij moeten gemeenten en overheden ook watergebieden toewijzen voor bewoning en de regelgeving daarop aanpassen.”

Over de milieuregelgeving hoeven gemeenten zich volgens Olthuis geen zorgen te maken. “We moeten de waterwoningen zo bouwen dat ze geen negatieve invloed hebben op het ecosysteem. Daarbij bouwen we het ook nog eens ‘scarless’. Dat betekent dat er geen sporen, laat staan schade, overblijven als de waterwoningen worden weggehaald.

Mogelijkheden voor hypotheken

Op waterwoningen kan ook een hypotheek worden afgesloten, maar het vergt wel dat er iets anders gedacht wordt. “De waterwoningen kunnen in principe worden aangemerkt als woning, of als boot, het is maar net wat een gemeente wil.” 

De flexibele locatie van een waterwoning hoeft voor de hypotheek ook geen probleem te zijn volgens Olthuis.”Stel, je plaatst een drijvende woontoren midden in een stad, dan kan de gemeente een tijdelijke bestemming aanwijzen voor bijvoorbeeld 5 jaar. In de voorwaarden kan dan worden opgenomen dat de woning na 5 jaar tenminste naar een gelijkwaardige locatie wordt verplaatst. Daarmee zijn direct twee problemen opgelost: het risico is voor klant en geldverstrekker afgedekt, én een stad blijft flexibel in de ontwikkeling van de infrastructuur.”


Lees ook
‘Lagere toetsrente bij afwachtende starter’
Opinie

‘Lagere toetsrente bij afwachtende starter’

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

Oversluiten, gedragsbeïnvloeding en andere onderwerpen waar u mee bezig was in 2019
Trends

Oversluiten, gedragsbeïnvloeding en andere onderwerpen waar u mee bezig was in 2019

Het was weer een mooi hypotheekjaar! Hoog tijd om even terug te blikken op de onderwerpen die u vooral bezighielden. We tellen af naar het onderwerp dat in 2019 het meest is gelezen op Kop-Munt.nl…

Drie dingen om niet te vergeten bij een familielening
Trends

Drie dingen om niet te vergeten bij een familielening

Zo vlak voor de feestdagen is het goed om even stil te staan bij de dingen die er toe doen, zoals familie. Is het bijvoorbeeld een goed idee om geld te lenen van je ouders voor de financiering van een woning?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.