IJstijd, of hittegolf op de woningmarkt

25 juli 2019 Leestijd ± 2minuten
IJstijd, of hittegolf op de woningmarkt

Afspraken die onmogelijk nagekomen kunnen worden, meer kansen voor verduurzaming en een betere propositie voor senioren. Never a dull moment op de woningmarkt. Ellen Hensbergen vertelt er deze week over in haar zomercolumn.

Bent u de vraag ‘wat is het heet hé?’ al een beetje zat? Dan kunnen we het gelukkig altijd nog hebben over de woningmarkt. Daar was het afgelopen half jaar genoeg te beleven. Niet dat de woningmarkt zo oververhit is als het weer van deze week. Maar ik heb me in ieder geval niet verveeld de afgelopen maanden. 

Deze iets kalmere zomerperiode lijkt me een goed moment om even terug te blikken. Én om vooruit te kijken naar de rest van het jaar. 

Een van de heetste hangijzers is op dit moment het bijbouwen van nieuwe woningen. Het lijkt onmogelijk om 75.000 woningen per jaar te bouwen. Daarvoor is simpelweg te weinig menskracht en materiaal beschikbaar. Vergunningsaanvragen duren ook nog eens te lang om snel te kunnen schakelen. De krapte op de woningmarkt lijkt vooralsnog in ieder geval niet op te lossen met nieuwbouw. Ook het aankomende half jaar zal de nieuwbouw denk ik een uitdaging blijven.

We zien ondertussen wel dat de woningmarkt weer wat afkoelt; de hypotheekklant lijkt iets meer afwachtend. Hypotheekverstrekkers duikelen ondertussen over elkaar heen met renteverlagingen, om het kopen van een woning aantrekkelijk te houden. Het lijkt of we wat meer moeten knokken om de hypotheekklant voor ons te winnen.

Wat mij en MUNT betreft gaat dat ‘harten van de klant veroveren’ veel verder dan enkel een lage rente. Het gaat er volgens mij ook om dat een propositie naadloos aansluit bij de wensen van de klant. Een propositie die meer gericht is op een lifetime partnership. Daarom heeft MUNT de afgelopen periode duidelijk ingezet op diensten die nog beter aansluiten bij de wensen van senioren, van mensen die in scheiding liggen en rond verduurzaming. 

Alles om een stevige en duurzame relatie te onderhouden met de hypotheekklant. Niet dat ik nu direct een ijstijd, of recessie van de woningmarkt verwacht. Maar ik denk wel dat de markt wat afneemt richting een stabilisatie. De rente blijft ondertussen waarschijnlijk nog wel laag, dus kopen blijft gewoon leuk. 

Er is meer dan genoeg te doen op de woningmarkt. En er blijven kansen om de relatie met de hypotheekklant te verstevigen. Ook voor het tweede half jaar zie ik het dus zonnig in.


Geschreven door

Ellen Hensbergen
Ellen Hensbergen
Anderen bekeken ook

Laten we nou gewoon ons gezond verstand gebruiken

06 november 2019 Ellen Hensbergen praat u in deze column weer helemaal bij ...

Konden we Estland maar kopiëren…

17 april 2019 Afgelopen week mocht ik naar Estland voor een studiereis van ...

Kans van 1 op 3 dat de boot zinkt: stapt u in zonder reddingsvest?

27 augustus 2019 Ellen Hensbergen was de afgelopen weken weer ‘on tour’ om ...

Gluren bij de buren: Engeland

10 december 2019 Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.