Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden

13 februari 2020 Leestijd ± 3minuten
Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)  meldde recentelijk dat in 13 jaar tijd het aantal internationale kenniswerkers in Nederland met 73% is toegenomen. 4,2% van de beroepsbevolking bestaat nu uit expats. Steeds meer expats zien het kopen van een huis als goede investering. Mits ze aan enkele voorwaarden voldoen, is het verkrijgen van een hypotheek geen probleem. 

De Spaanse expat Mercedes en haar man Gustavo wonen al een aantal jaar in Nederland. Gustavo werkt bij een buitenlands bedrijf op de Zuidas. Het bevalt Mercedes en Gustavo in Nederland en daarom willen ze hier graag blijven wonen. Maar dat betekent wel dat Gustavo nu een Nederlands arbeidscontract van zijn bedrijf krijgt en het bedrijf de huur van het huis en de internationale school voor de kinderen niet meer betaalt. Het huis met een huurbedrag van ruim € 5.000 per maand blijkt te duur, zeker in combinatie met de kosten voor de internationale school (ruim € 20.000 per jaar per kind). Een huis kopen lijkt de beste optie.

Hypotheek voor EU-ingezetene makkelijker

Formeel zijn er geen restricties voor een buitenlander om een woning te kopen in Nederland. Maar als dat met een hypotheek gepaard gaat, heeft dat voor de expat wel meer voeten in de aarde en is er een beperkt aantal aanbieders. Bovendien zijn er extra voorwaarden. Zo is het land van herkomst bijvoorbeeld wèl belangrijk voor de hypotheekaanbieder: een ingezetene van de EU krijgt gemakkelijker een hypotheek dan mensen uit meer exotische landen. Mensen van buiten de EU moeten beschikken over een verblijfsvergunning voor niet-tijdelijk doel.
Ook moet er sprake zijn van een vast dienstverband. Bij een tijdelijk dienstverband heeft de klant ook een intentieverklaring van zijn werkgever nodig. Sommige aanbieders geven wel hypotheken aan expats met een eigen bedrijf, maar die moeten dan hun netto inkomen over een aantal jaren kunnen aantonen. Het bedrijf moet bovendien bij een Nederlandse Kamer van Koophandel geregistreerd staan: voor ondernemers met alleen buitenlandse bedrijven wordt het heel moeilijk een hypotheek te krijgen.

Kritisch op leenbedrag

Ook wordt er kritisch gekeken naar het te lenen bedrag ten opzichte van de waarde van de woning. Vooral voor expats van buiten de EU ligt die lager dan de gebruikelijke 100%. Soms wordt er een aanbetaling verlangd.
Hypotheekaanbieders willen bovendien zekerheid dat de expat in Nederland blijft. Daarom eisen ze dat de expat hier al enige tijd woont en werkt: per hypotheekaanbieder varieert dat van 6 maanden tot 5 jaar.

Expat heeft voordeel van 30%-regeling

Maar de expat kan ook voordelen van zijn status hebben. Als hij voldoet aan de 30%-regeling, dan kan dat hypotheek verhogend werken. De 30%-regeling is voor buitenlandse kenniswerkers die kunnen aantonen dat hun specialisme schaars is in Nederland. Om deze mensen te trekken, heeft de overheid de regel ingesteld dat over 30% van hun brutoloon geen belasting hoeft te worden betaald. Dat verhoogt het netto inkomen waardoor er een hogere hypotheek mogelijk is.
Overigens heeft die regel wel een beperkte looptijd van 5 jaar. Daar zal de hypotheekaanbieder dus rekening mee houden. Bovendien wordt hiermee ook het bedrag verlaagd waarover renteaftrek mogelijk is. Want inderdaad, omdat de expat in Nederland belasting betaalt, kan hij ook gebruikmaken van de renteaftrek. En evenals voor andere huizenkopers staat ook de optie voor NHG voor hen open.
Die renteaftrek vervalt echter zodra de expat uit Nederland vertrekt en elders gaat werken en belasting gaat betalen. Ook daar zal de hypotheekaanbieder rekening mee houden. Het huis aanhouden en commercieel verhuren staan de meeste hypotheekaanbieders overigens niet toe.

En Gustavo en Mercedes?

En hoe ging het verder met Gustavo en Mercedes? Zij hebben inderdaad een huis gekocht en hebben nu aanzienlijk lagere woonlasten. Hun kinderen kunnen hier hun middelbare schooltijd afmaken en wat daarna gebeurt, staat in de sterren geschreven.

 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen

13 februari 2020 Elk jaar wagen economen zich eraan: een voorspelling van de ...

‘Doorstromer die wil verhuren ziet veel over het hoofd’

13 februari 2020 De oude woning niet verkopen maar verhuren. Door de lage ...

‘Verantwoordelijkheid voor financieringsvoorbehoud steeds meer bij adviseur’

03 februari 2020 Een verlopen financieringsvoorbehoud als de hypotheek nog niet rond is, ...

Wordt de hypotheekklant niet horendol van al die apps?

28 november 2019 Een hypotheek aanvragen is al genoeg gedoe met alle documenten ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.