Hypotheken naar box 3, stijgende rente en consoliderende adviseurs

02 december 2021 Leestijd ± 3minuten
Hypotheken naar box 3, stijgende rente en consoliderende adviseurs

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Wat speelt er en wat is de visie van hypotheekadviseurs? We spreken met Jeroen van Grinsven van NBG Eindhoven en Guido Schotten van Vlieg Hypotheken Amstelveen.

De Nederlandsche Bank stelt voor om de eigen woning en hypotheekrenteaftrek te verhuizen naar box 3. Hoe sta jij in deze discussie?

Jeroen: "Persoonlijk vind ik het geen goed idee. Ze gaan de overwaarde dichten met de schuld, terwijl de overheid aan de andere kant stimuleert om schulden af te bouwen. Daar zit een groot pijnpunt. Er moet iets gebeuren, natuurlijk. De eigenwoningregeling zoals hij nu is, is niet meer houdbaar. Maar er zijn andere stappen die genomen moeten worden om het verschil tussen huren en kopen te verkleinen, want dat is waarom de overheid deze maatregel wil doorvoeren."

Guido: "Bij ons gaat acht van de tien klanten al met een stukje aflossingsvrij de deur uit, puur om de maandlast te drukken. Kijk, ik denk dat de renteaftrek toch steeds minder gaat worden. Ik vraag mij af of die er überhaupt nog is over tien jaar. Van mij mogen ze hem afschaffen, dan doel ik op hoe de rente nu is. Is het eerlijk dat je niets terugkrijgt als je huurt voor 1.500,- euro en wanneer je iets koopt je 900,- betaalt en ook nog eens renteaftrek hebt?"

De vraag die iedereen bezighoudt: wat gaat de hypotheekrente doen volgend jaar doen? Lees hier wat de verwachtingen zijn van economen voor 2022. Wat denken jullie? 

Guido: “We hebben geen glazen bol. In 2006 stonden mensen ook in de rij voor een hypotheek. Toen was de rente 3,85 procent, dat was extreem laag. Destijds adviseerde ik: zet maar vast voor twintig jaar, want lager kan bijna niet. Nou, zoiets doe ik dus nooit meer bij klanten. Kijk waar we nu zitten. De kans dat hij gaat stijgen is aanwezig, dat denk ik ook, maar of het gebeurt… Ik weet het niet.”

Jeroen: “De dip hebben we nu gehad. Ik verwacht een lichte stijging, maar het is afhankelijk van wat de ECB gaat doen. De inflatie is behoorlijk hoog, dus zou je verwachten dat de rente iets gaat stijgen. Je hebt alleen te maken met een economisch herstel door corona. Het is lastig te voorspellen wat de invloed daarvan gaat zijn. Een explosieve stijging verwacht ik in ieder geval niet.” 

Consolidatie gaat heel hard in de sector. Hoeveel ruimte is er straks voor zelfstandige kleine kantoren?

Jeroen: “Er is echt nog wel bestaansrecht voor kleine kantoren, zeker lokaal in de regio. Persoonlijk contact blijft heel belangrijk. Je ziet steeds meer klanten naar een onafhankelijke adviseur gaan, in plaats van een bank. De bank preekt uiteraard voor eigen parochie. Alleen moet de adviseur zich wel steeds meer onderscheiden door een stukje financiële planning op te pakken.”

Guido: “Daar is zeker nog ruimte voor. Ga nu maar eens een afspraak maken bij een bank, dat is al knap lastig. Een klant komt ook wel eens nadat hij de bank is geweest bij mij. Dan laat ik mijn meerwaarde zien. Het komt sporadisch voor dat ik uiteindelijk ook dan die bank alsnog adviseer. Eerlijkheid duurt het langst. Bij mij kost het €2.600, rechtstreeks bij de bank kost het €1.900. Dan zeg ik: doe dat. Want omdat je eerlijk bent, verwijzen zij hun vrienden door naar ons.”
 


Lees ook
Door overwaarde is aflossingsvrije hypotheek niet zo spannend
De Kettingvraag

Door overwaarde is aflossingsvrije hypotheek niet zo spannend

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Jan van de Wijdeven uit Hapert stelt de volgende vraag aan vakgenoot Roel van Meeuwen uit Diessen:

Kijk in de glazen bol: Wat doet de rente in 2022?
Cijfers & onderzoeken

Kijk in de glazen bol: Wat doet de rente in 2022?

Rond deze tijd van het jaar krijgen alle adviseurs vragen van klanten over het komende jaar. Wie heeft een glazen bol en kan in de toekomst kijken?

Menno Luiten: “De Hypotheker is de Coca-Cola van de hypotheekbranche”
De Koplopers

Menno Luiten: “De Hypotheker is de Coca-Cola van de hypotheekbranche”

De hypotheekbranche is volop in beweging. In onze serie De Koplopers belichten we de kopstukken in deze enerverende sector. Wat beweegt hen en wat is hun achtergrond? Deze keer: Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker.

Waarschuwt de AFM terecht voor maatwerk? En gaat er echt iets veranderen op de woningmarkt?

Waarschuwt de AFM terecht voor maatwerk? En gaat er echt iets veranderen op de woningmarkt?

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Marnix Medema van Hypotheco en Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek over de minister van Volkshuisvesting en waarschuwingen van de AFM: “Toezichthouder heeft twee petten op.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.