Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen

13 februari 2020 Leestijd ± 3minuten
Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen

Elk jaar wagen economen zich eraan: een voorspelling van de ontwikkeling van de (hypotheek)rente. Geen wilde gokken, maar meestal goed onderbouwde verwachtingen van experts die weten waar ze over praten. Hoewel een bekend gezegde is: ‘vraag drie economen om hun mening en je krijgt er vier’. We zetten de renteverwachting voor 2020 van de economen bij de grootste Nederlandse banken voor je op een rij.

Marktrente heeft grootste invloed op hypotheekrente

Om de onderbouwing van de economen te begrijpen, is het goed om het verband tussen de hypotheekrentes en de kapitaalmarkt scherp te hebben. De economen kijken voor hun voorspelling naar een groot aantal factoren. Daarvan is de kapitaalmarktrente de belangrijkste factor voor de ontwikkeling van de hypotheekrente. Dat is de rente op basis waarvan internationaal door banken en beleggers aan elkaar geld wordt geleend als er geen sprake is van enig risico.

Marktrente afhankelijk van ontwikkelingen op geld- en kapitaalmarkt

Voor de voorspellingen maken de economen onderscheid tussen de kortlopende en langlopende rentetarieven. De kortlopende rentetarieven (variabel en 1 jaar vast) worden vooral beïnvloed door ontwikkelingen op de geldmarkt. Die geldmarkt is het korte stuk van de kapitaalmarkt en wordt voornamelijk beïnvloed door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Langlopende rentetarieven (langer dan 1 jaar vast) zijn afhankelijk van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt waar internationale partijen grote invloed hebben. Hier spelen de wereldwijde economische en politieke verwachtingen een grote rol.

ABN AMRO: Licht dalende rentes

Econoom Philip Bokeloh van ABN AMRO ziet de kans groter worden dat de hypotheekrente met zowel een korte als een lange looptijd dit jaar verder daalt. Ook al zal de wereldwijde economie licht stijgen; de inflatie blijft de komende jaren mogelijk onder de 2% die de ECB nastreeft. Bokeloh verwacht dat de ECB in maart de belangrijke depositorente nog verder zal verlagen van -0,5% naar -0,6%. Hiermee wordt het voor banken dus nog duurder om geld bij de ECB te stallen. Het beleid van de ECB vergroot de kans dat zowel de kortlopende als de langlopende hypotheekrentes de komende tijd licht dalen, aldus de econoom van ABN AMRO.

ING: Gelijkblijvende rentes

Econoom Dimitry Fleming deelt op de website van ING zijn verwachtingen voor de hypotheekrentes in 2020. Vanwege ‘niet-overtuigende economische groeicijfers’ en het achterblijven van de inflatie zal de ECB de rentes tot in 2020 op het huidige lage niveau houden. Daardoor zullen de kortlopende rentetarieven naar zijn verwachting gelijk blijven.

Met het oog op de langlopende rentetarieven lijkt de angst voor een wereldwijde recessie wat bekoeld. De kans op een brexit-deal is toegenomen en de handelsoorlog tussen de VS en China komt langzaamaan tot een einde. Daartegenover staan wel weer de opgelopen spanningen met Iran. Fleming houdt het - met het oog op deze marktontwikkelingen - voorlopig ook op gelijkblijvende langlopende rentes.

Obvion: Gelijkblijvende rentes

Obvion (100% dochter van Rabobank) verwacht - net als ING - dat zowel de kortlopende als de langlopende rente in 2020 min of meer gelijk blijft. CFO Rachelle Rijk laat aan de Hypotheker weten dat ze op korte termijn geen aanpassingen van de beleidsrente verwacht van de ECB of de centrale bank van de Verenigde Staten (FED).

Voor de ontwikkeling van de langlopende rente moet vooral gekeken worden naar de volgende fase in de deal tussen China en de VS. Verder afnemende handelsspanningen kunnen de rente omhoog stuwen, maar het tegenovergestelde scenario is ook mogelijk. Rijk kijkt ook naar het sentiment onder Duitse beleggers. Dat sentiment is de laatste maanden sterk verbeterd. Dit kan uiteindelijk leiden tot hogere rentes. Per saldo houdt Rijk het op gelijkblijvende rentes.

Ook het gedrag van de aanbieders speelt rol

Naast de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt, speelt ook de concurrentie tussen geldverstrekkers een rol. Om meer klanten aan te trekken, kunnen geldverstrekkers hun marges verlagen waardoor de hypotheekrente (nog) verder omlaag zou gaan. De belangrijkste aanbieders zijn echter nog steeds de Nederlandse grootbanken en er is een grens aan wat zij kunnen doen om hun marktaandeel te behouden. Het lijkt erop dat zij op dit moment op hun pijngrens zitten, waardoor de groei van de markt door andere partijen zal worden opgevuld. 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

‘Doorstromer die wil verhuren ziet veel over het hoofd’

13 februari 2020 De oude woning niet verkopen maar verhuren. Door de lage ...

Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden

13 februari 2020 Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)  meldde recentelijk dat ...

‘Verantwoordelijkheid voor financieringsvoorbehoud steeds meer bij adviseur’

03 februari 2020 Een verlopen financieringsvoorbehoud als de hypotheek nog niet rond is, ...

Wordt de hypotheekklant niet horendol van al die apps?

28 november 2019 Een hypotheek aanvragen is al genoeg gedoe met alle documenten ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.