Hypotheekomzet in 2016 sterk gegroeid; beste jaar sinds de crisis

08 maart 2017 Leestijd ± 2minuten
Hypotheekomzet in 2016 sterk gegroeid; beste jaar sinds de crisis

Met een totale hypotheekomzet van 81 miljard euro kende 2016 het grootste volume aan nieuwe hypotheken sinds 2008, het jaar dat de crisis uitbrak. In vergelijking met 2015 (65 miljard euro) steeg de omzet met 25 procent. De groei komt met name door een stijging van het aantal doorstromers. Starters hebben het daarentegen lastiger op de woningmarkt. Dat is de conclusie van de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim.

Zowel het aantal verkochte hypotheken als de gemiddelde hypotheeksom namen flink toe in 2016. Er zijn meer dan 307.000 hypotheken verkocht, een groei van ruim zestien procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook de huizenprijzen zaten het afgelopen jaar in de lift. Ondanks de stijging van de gemiddelde huizenprijs met 6,3 procent, wordt er weer volop verhuisd; een teken dat consumenten weer vertrouwen hebben in de economie.

Aantal doorstromers groeit, starters hebben het moeilijk
De groei komt met name door een toename van het aantal doorstromers: de hypotheekproductie van de doorstromers steeg van 33 miljard euro in 2015 naar 44 miljard euro in 2016 (34 procent). Het aandeel van doorstromers beslaat inmiddels meer dan de helft van de markt.

Starters hebben het moeilijker en houden de groei van de markt niet bij: de startersmarkt groeide het afgelopen jaar met 8 procent tot een kleine 22 miljard euro, wat aanzienlijk minder is dan de doorstroommarkt. Hierbij speelt mee dat starters meer eigen geld moeten inleggen en de prijs van woningen toeneemt.

De oversluitmarkt is met 25 procent flink gegroeid in 2016, tot 15,5 miljard euro. Deze groei lijkt echter wel af te vlakken. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de oversluitmarkt zal herstellen tot het niveau van voor de kredietcrisis, toen deze nog goed was voor ruim 50 miljard euro.

Gemiddelde hypotheeksom blijft stijgen
De gemiddelde hypotheeksom is in 2016 met ruim 7 procent toegenomen en komt over heel 2016 uit op €263.000. Dit is ieder kwartaal verder toegenomen en lag in kwartaal vier op ruim €271.000, terwijl dit een jaar eerder nog €252.000 (+7,2%) was. 


Lees ook
Vijf trends in de kwartaalcijfers van het woningaanbod
Cijfers & onderzoeken

Vijf trends in de kwartaalcijfers van het woningaanbod

Een pijlsnel dalend woningaanbod, dat is de meest opvallende conclusie die is te trekken uit de woningmarktcijfers over het eerste kwartaal van 2017 die de NVM recent bekendmaakte. In dit eerste kwartaal stonden er zo’n 32,7 procent minder woningen te koop bij NVM-makelaars dan in hetzelfde kwartaal van 2016 (2017: 79.000 woningen, 2016: 117.000 woningen). Het onderstreept het pleidooi dat NVM-voorzitter Ger Jaarsma eerder hield op Kop-Munt om ieder jaar 80.000 nieuwe huizen te bouwen. Wat waren verder de opvallende conclusies uit de kwartaalcijfers van de NVM?

Hypotheekverstrekker gebaat bij minder labels in etalage serviceprovider
Cijfers & onderzoeken

Hypotheekverstrekker gebaat bij minder labels in etalage serviceprovider

Nationaal Hypotheek Loket is de nieuwe naam voor FirstBrick, onderdeel van de FlexFront Groep en midoffice voor hypotheekaanbieders. Tegelijk met de naamswijziging presenteert het bedrijf een Position Paper waarin suggesties worden gedaan om de hypotheekbranche efficiënter te laten functioneren. “Ondanks dat ik vind dat adviseurs in theorie de beschikking moeten hebben over alle actieve hypotheekaanbieders in Nederland, is het een utopie te denken dat de hypotheekadviseur de acceptatievoorwaarden van alle 28 hypotheekaanbieders in zijn hoofd heeft en erover adviseert. Uit ons onderzoek blijkt dat 90 procent van de adviseurs hun hypotheken onderbrengen bij maximaal acht hypotheekaanbieders”, aldus Antoinette Kalkman, medeoprichter en aandeelhouder van de FlexFront Groep.

Trends in Europese hypotheekmarkt: pijn van crisis grotendeels geleden
Cijfers & onderzoeken

Trends in Europese hypotheekmarkt: pijn van crisis grotendeels geleden

Europese hypotheekrentes hebben de bodem bereikt. Dat concludeert de European Mortgage Federation (EMF) die de stand van de hypotheekmarkt in de EU in beeld brengt in haar jaarlijkse Eurostat rapport. Hoewel in Nederland de rentetarieven nog een neerwaartse trend laten zien, zijn vorig jaar de tarieven in Denemarken, Estland en Litouwen omhoog geklommen – analisten zien die trend dit jaar in andere EU-landen navolging krijgen.

Zie de zorgplicht als een kans
Opinie

Zie de zorgplicht als een kans

Geen of weinig klantcontact kan ervoor zorgen dat de financieel adviseur ongemerkt niet aan de zorgplicht voldoet. Het Kifid deed een opmerkelijke uitspraak over een adviseur die verzuimd heeft de klant op de hoogte te stellen van een forse daling van de overlijdensrisicoverzekering (orv).

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.