Hypotheekomzet 2016 boven de 82 miljard euro

28 november 2016 Leestijd ± 2minuten
Hypotheekomzet 2016 boven de 82 miljard euro

De hypotheekmarkt heeft in het derde kwartaal van 2016 een omzet van 22,4 miljard euro bereikt. Dit is een stijging van 22 procent ten opzichte van een jaar eerder. De verwachting is dat de hypotheekomzet van 2016 uitkomt boven de 82 miljard euro, de hoogste jaaromzet sinds 2008. De conclusies volgen uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim over het derde kwartaal van 2016.

De verzekeraars en pensioenfondsen leveren in het derde kwartaal ruim zes procent in ten opzichte van vorig jaar, en hebben 29 procent marktaandeel in handen. MUNT hypotheken stijgt als enige regiepartij en komt op de zesde positie te staan in de top tien van hypotheekaanbieders. 

Stijging hypotheeksom
De gemiddelde hypotheeksom bereikt in het derde kwartaal van 2016, met 267.000 euro, de hoogste stand van deze eeuw. “Het aantal doorstromers met vaak een hoge hypotheeksom groeit snel terwijl de groei van starters achterblijft”, zegt Smit. “Dat laatste komt doordat de strengere leennormen ervoor zorgen dat starters wat langer moeten sparen voordat ze een huis kunnen kopen”. 

Ook is de hypotheeksom onder oversluiters ten opzichte van de jaren voor de crisis sterk gestegen. Hoewel de omzet van de oversluitmarkt nog wel met elf procent toeneemt ten opzichte van vorig jaar, is deze groei vergeleken met de cijfers van de afgelopen twee jaar sterk teruggelopen. Smit: “Verklarende factoren kunnen zijn dat steeds meer partijen rentemiddeling bieden en de renteverschillen tussen verstrekkers steeds kleiner worden, waardoor consumenten eerder geneigd zijn om bij hun huidige verstrekker te blijven in plaats van over te sluiten.”

Huizenprijzen blijven stijgen 
Uit de hypotheekupdate blijkt verder dat de huizenprijzen met ruim zes procent zijn gestegen. De gemiddelde woningwaarde komt hiermee uit op 259.000 euro. De grootste stijging heeft plaatsgevonden bij de woningen van meer dan 500.000 euro. In vergelijking met een jaar geleden zijn deze huizen gemiddeld zelfs met 8,6 procent gestegen. De prijsstijging is het grootst in de provincie Noord-Holland (+ tien procent), gevolgd door de provincie Utrecht (+ negen procent). In de provincie Zeeland en Friesland stijgen de prijzen het minst, respectievelijk 2,3 procent en 3,7 procent ten opzichte van vorig jaar.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.