Hypotheekbedrag hoger, aantal aanvragen iets lager

Aanvragen 50-plussers in de lift
07 juni 2021 Leestijd ± 2minuten
Hypotheekbedrag hoger, aantal aanvragen iets lager

Afgelopen maand zijn er 36.803 hypotheken gepasseerd, iets minder dan in mei 2020 toen er 37.517 hypotheken werden afgesloten. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). 

In totaal werd er voor ongeveer €8,6 miljard aan hypotheken verstrekt. Dat is bijna hetzelfde als in mei vorig jaar - het gemiddelde hypotheekbedrag is dus gestegen. 
 
In januari hadden adviseurs het drukst dit jaar. Deze eerste maand van het jaar werd gedomineerd door consumenten in de leeftijd van 20-30. Deze groep kopers hebben gewacht met passeren vanwege het schrappen van de overdrachtsbelasting voor jongeren per 1 januari 2021. In de maanden maart en april draaide de hypotheekmarkt ook op volle toeren door een rentedaling in februari. 

In mei 2021 viel de trend weer wat terug, maar gemiddeld zorgden de eerste vijf maanden van het jaar voor een record aantal passeringen. Gezien het aantal hypotheekaanvragen afgelopen maand, 48.911, verwacht HDN dat de daling in het aantal gepasseerde hypotheken niet verder doorzet.

Hypotheekbedrag van 50+ neemt toe

Wat opvalt is dat afgelopen maand vooral 50-plussers hypotheken hebben afgesloten, terwijl aanvragen van dertigers en veertigers juist wat afnamen. 


Lees ook
Nuttige apps om aan te raden aan verhuizende klanten
Trends

Nuttige apps om aan te raden aan verhuizende klanten

Huizenkopers hebben veel aan hun hoofd. Gelukkig bestaan er apps die hen het leven eenvoudiger maken. Wat zijn nuttige apps om aan te raden aan verhuizende klanten?

Strijd in taxatieland nog niet gestreden
Opinie

Strijd in taxatieland nog niet gestreden

Per 1 juli veranderen de regels rondom taxaties. Maar wat er gaat gebeuren is nog steeds onduidelijk: de Tweede Kamer wil de regering dwingen tot het uitstellen van de invoering van de nieuwe regels.

“Ik besloot het hogerop te zoeken - dat heb ik sindsdien nooit meer gedaan”
Dat ene advies

“Ik besloot het hogerop te zoeken - dat heb ik sindsdien nooit meer gedaan”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag: Eric Wolf van Renaud en Wolf Adviesgroep over het advies dat maar niet rond kwam.

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises

Recordbedragen aan de pomp, halve maandsalarissen aan verwarmingskosten: de brandstofprijzen hielden Nederland in de greep de afgelopen maanden. Hoe reageren huizenprijzen op brandstofperikelen?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.