Hypotheekadviseur krijgt mogelijk een kleinere rol in bemiddelingstraject

12 november 2019 Leestijd ± 2minuten
Hypotheekadviseur krijgt mogelijk een kleinere rol in bemiddelingstraject

De Europese betaalrichtlijn PSD2 maakt het voor consumenten gemakkelijker om hun betaaldata te delen met geldverstrekkers. Gaat dit de rol van de hypotheekadviseur veranderen? Wordt het vak door robo-adviseurs naar de geschiedenisboeken verdrongen?

Hergen Dutrieux, mede-oprichter van Viisi Hypotheken, concludeert nuchter dat PSD2 op dit moment voor weinig veranderingen zorgt in zijn vakgebied. ‘Dat gaat pas veranderen op het moment dat het delen van bankdata verplicht wordt voor hypotheekacceptatie. De vraag is of dat snel zal gebeuren. Er zijn al partijen die met brondata en bankrekeninggegevens een kredietscore afgeven, daar kom je al een eind mee.’

In de optiek van Dutrieux bepalen geldverstrekkers het tempo van de innovatie. ‘En die lijken niet de urgentie te voelen om snelle stappen te zetten.’ Worden zij niet gedwongen door consumenten? De aanvraag van een hypotheek neemt nu zo’n vier tot zes weken in beslag. Dutrieux erkent dat klanten - zeker in deze markt - belang kunnen hebben bij een snellere afhandeling, bijvoorbeeld omdat hun voorbehoud van financiering verloopt. Toch denkt hij niet dat het aanvraagproces snel verkort zal worden.

De groei van execution-only-hypotheken, waarbij consumenten de volledige aanvraag zelf doen, groeit slechts mondjesmaat. ‘Het duurt zeker nog 5 tot 10 jaar voordat online afsluiten normaal is’, stelt Dutrieux. Een volledige overstap naar digitale aanvragen lijkt hem onwaarschijnlijk. ‘Een hypotheek aangaan is toch iets anders dan het aanschaffen van een paar schoenen. Mensen doen dat niet met een paar muisklikken en willen graag bijgestaan worden.’

Wel denkt de mede-oprichter van Viisi dat de rol van de hypotheekadviseur gaat veranderen. ‘De rol in het bemiddelingstraject zal kleiner worden’, zegt Dutrieux. Consumenten kunnen zelf steeds meer informatie zelf aanleveren. Met behulp van software kan gemakkelijker worden uitgezocht welke geldverstrekkers de aanvraag accepteren. 

Hoewel Dutrieux de nodige veranderingen in de hypotheekmarkt verwachten nuanceert hij graag het tempo waarin dit zal gebeuren. ‘Veel hypotheekadviseurs hebben een trouwe lokale klantenkring. In algemene zin maken maken zij weinig haast met digitalisering’.


Lees ook
Gluren bij de buren: Engeland
Over de grens

Gluren bij de buren: Engeland

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Engelse systeem voor woningfinanciering. Michel van der Sluis is directeur van Fortrum Consultancy en organiseerde onlangs een studiereis naar Engeland om meer te leren over de lokale hypotheekmarkt.

Gluren bij de buren: Nederland aan de Ikea-hypotheek?
Over de grens

Gluren bij de buren: Nederland aan de Ikea-hypotheek?

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Zweedse systeem voor woningfinanciering. Een systeem met - hoe kan het ook anders in het thuisland van Ikea - een aantal interessante opties.

Dit is het kantoor dat de klant eens goed door elkaar schudt
Adviseur van de maand

Dit is het kantoor dat de klant eens goed door elkaar schudt

De onconventionele aanpak van hypotheekadviseur Pieter Bolle leidt tot tevreden en soms positief geschrokken klanten. Hét advieskantoor van de maand juni is Gewoon Lekker Leven in het Zeeuwse Wemeldinge. Bolle vertelt wat zijn zaak zo speciaal maakt.

Weegfactor voor het tweede inkomen wordt 80 procent - Hoe verstandig is dat?
Opinie

Weegfactor voor het tweede inkomen wordt 80 procent - Hoe verstandig is dat?

Vanaf 2020 komt er weer extra financieringsruimte voor tweeverdieners. De weegfactor voor het tweede inkomen wordt bijgesteld naar 80 procent in de Regeling hypothecair krediet. Maar hoe verstandig is dat? We leggen het voor aan een panel van experts, met ieder een eigen(zinnige) mening.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.