Hypotheek oversluiten; direct doen of wachten tot 2020?

02 oktober 2019 Leestijd ± 2minuten
Hypotheek oversluiten; direct doen of wachten tot 2020?

Daar gaan ze weer; de hypotheekrentes. Wie in de afgelopen jaren dacht dat ze echt niet verder konden dalen, moet nu eens kijken. Vooral de hypotheekrentes voor 20 en 30 jaar vast dalen in rap tempo verder. Voor steeds meer Nederlanders wordt het dus interessant om de hypotheek over te sluiten. Maar wanneer doe je dat? Zo snel mogelijk, of misschien toch nog even wachten tot 2020?

Daarom kan oversluiten voordelig zijn

Door een bestaande hypotheek over te sluiten, kunnen ook huiseigenaren profiteren van de historisch lage hypotheekrentes. Een hypotheek oversluiten kost geld. Denk niet alleen aan de oversluitboete, maar ook aan de notaris- taxatie- en advieskosten. Maar die kosten betalen zich vaak terug via de lagere maandlasten. Huiseigenaren kunnen het eventuele voordeel eenvoudig berekenen met behulp van een oversluitcheck. Toch is er - naast de kosten-batenanalyse - nog een aantal andere zaken waar men rekening mee moet houden. 

Even wachten: want wellicht daalt de hypotheekrente nog verder?

Eind vorig jaar dachten alle experts dat er een einde zou komen aan de daling van de hypotheekrentes. De economie liep goed en de verwachting was dat de ECB de meeste stimuleringsmaatregelen zou terugschroeven. Niets bleek minder waar toen de ECB begin deze maand de rente voor tegoeden van banken nog verder verlaagde van -0,4 procent naar -0,5 procent en andere stimuleringsmaatregelen doorzette. Dat betekent dat de hypotheekrentes in de toekomst wellicht nog verder omlaag gaan. In dat geval kan het slim zijn om nog even te wachten met oversluiten. 

Nu oversluiten: want de hypotheekrenteaftrek gaat omlaag

Een argument om wél zo snel mogelijk over te sluiten, gaf ons kabinet afgelopen Prinsjesdag. De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf volgend jaar namelijk versneld afgebouwd. Dat is van belang, omdat je de eenmalige kosten van het oversluiten mag aftrekken. Dat betekent dat je in 2019 nog mag aftrekken tegen een maximaal tarief van 49 procent. In 2020 is dat nog maar 46 procent. De netto kosten van het oversluiten gaan na de jaarwisseling dus omhoog. 

Nu oversluiten: want dan betaal je minder vermogensrendementsheffing

Heb je vermogen opgebouwd? Over al je vermogen boven de € 30.846 op 1 januari 2020, betaal je vermogensrendementsheffing. Het kan dus verstandig zijn om voor die tijd dit vermogen te verlagen door geld uit te geven. Spreek je dit jaar nog je vermogen aan om de kosten van het oversluiten te betalen? Dan betaal je straks dus minder belasting.

Belangrijke rol voor adviseurs

Of en wanneer je het beste een hypotheek kunt oversluiten, kun je dus niet bepalen met uitsluitend de oversluit-tools die je online kunt vinden. Adviseurs kunnen vooral bij de timing een belangrijke rol spelen. Alle partijen moeten zich wel beseffen dat sommige argumenten zeker zijn, zoals de dalende hypotheekrenteaftrek in 2020. Andere argumenten - verder dalende hypotheekrentes - zijn puur gebaseerd op speculaties.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Opeethypotheek: De grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij

13 augustus 2019 De huizenprijzen stijgen en onze samenleving vergrijst. Het is daarom ...

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

24 september 2019 Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor ...

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim

01 oktober 2019 Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese ...

Oversluiten, gedragsbeïnvloeding en andere onderwerpen waar u mee bezig was in 2019

23 december 2019 Het was weer een mooi hypotheekjaar! Hoog tijd om even ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.