Huizenmarkt in cijfers: record in zicht, maar nog niet bereikt

17 augustus 2016 Leestijd ± 2minuten
Huizenmarkt in cijfers: record in zicht, maar nog niet bereikt

Cijfers van de NVM en Kadastergegevens duiden op een woningmarkt waarin de vraag naar koopwoningen toeneemt. Ook de prijzen zitten in de lift, al is het record van augustus 2008 nog niet bereikt.

Uit cijfers van de NVM over het tweede kwartaal van 2016 blijkt dat de woningmarkt nog altijd op volle toeren draait. Het aantal transacties van bestaande koopwoningen steeg met bijna vijftien procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Huizen stonden ook minder lang te koop: de looptijd van verkochte woningen daalde van 111 naar 90 dagen. De toenemende vraag naar koopwoningen resulteerde in een prijsstijging van gemiddeld zes procent. Dertien procent van de woningen werd zelfs boven de vraagprijs verkocht.

Prijsrecord nog niet bereikt
Woningmarktgegevens van het CBS en het Kadaster illustreren de toenemende vraag naar koopwoningen en de stijgende prijzen. De gemiddelde koopsom in juni was € 242.089, een stijging ten opzichte van mei (€ 236.730) en juni 2015 (€ 229.381). Wel liggen de prijzen nog altijd 13,8 procent lager dan topmaand augustus 2008. Het prijsniveau waarop de woningmarkt nu verkeert, is gelijk aan dat van januari 2005.  

Problemen voor starters
De verschillen in Nederland zijn groot en worden steeds groter, constateert de NVM. Veelzeggend is dat in de regio Amsterdam meer dan de helft van de verkochte woningen boven de vraagprijs van de hand gaat. Ook is in Nederland het aanbod (koop én huur) niet toegerust om tegemoet te komen aan ieders woonwensen. Vooral starters ondervinden in toenemende mate problemen om aan een betaalbare koopwoning te komen. Halverwege het tweede kwartaal van 2016 stonden bijna 111.500 woningen te koop. Dit is 21 procent minder dan een jaar eerder. Een potentiële koper kon in het tweede kwartaal kiezen uit amper acht woningen. Een kwartaal eerder waren dat er nog tien.

Goed nieuws voor makelaars
Het aantrekken van de woningmarkt is wel goed voor makelaars. De omzet van de 2.800 NVM-makelaars bedroeg over 2015 € 937 miljoen. Dit is € 140 miljoen meer dan in 2014. Het grootste deel van de omzet van deze makelaars, zeventig procent, komt uit verkoopbemiddeling. De werkgelegenheid steeg er ook, met zevenhonderdvijftig naar 8.750 fte. Dit blijkt uit de jaarlijkse NVM Bedrijfsbarometer. Het gemiddelde kantoor zag zijn omzet stijgen met 21 procent.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.