Huiseigenaren negatiever over waarde woningen door corona-crisis

26 maart 2020 Leestijd ± 3minuten
Huiseigenaren negatiever over waarde woningen door corona-crisis

Restschuld is er bijna niet meer. Integendeel, ruim 80% van de woningeigenaren verwachtte voor de coronacrisis winst te maken bij de verkoop van de woning. Maar huiseigenaren zijn ineens een stuk negatiever geworden.

1% woningen onder water

Hoelang is het geleden dat de woningmarkt op slot zat en de woningen en masse onder water stonden? Niet zo heel lang: nog maar zeven jaar geleden bereikten de woningprijzen hun dieptepunt en zouden heel wat mensen bij verkoop met een restschuld blijven zitten. In 2014, toen de markt al weer iets was opgekrabbeld, verwachtten 25% van de woningbezitters nog dat zij bij een verhuizing zouden blijven zitten met een restschuld. Dat bleek destijds uit een enquête van het platform Wijzer in Geldzaken.
Sinds het dieptepunt in 2013 zijn de prijzen gestaag gestegen met als positief punt dat in het begin van 2020 er nauwelijks nog sprake was van het onder water staan van huizen. De Hypotheekshop meldde dat in het laatste kwartaal van 2019 nog maar 1% van de hypotheekaanvragers een restschuld heeft.
Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos begin 2020 blijkt dat 80% van de huiseigenaren verwachtte winst te maken als ze nu hun woning zouden verkopen. 10% was somberder en dacht geen winst te maken en de overige 10% wist het niet.
 

Verwachting: waarde huizen zal dalen

Maar dat beeld kan snel kantelen, zo verwachten de huiseigenaren. Zij denken dat de coronacrisis van grote invloed zal zijn op de waarde van de woningen. De Vereniging Eigen Huis deed onlangs een onderzoek hiernaar onder 1175 van haar leden. De helft hiervan verwacht dat de waarde van hun huis door de corona-crisis zal gaan dalen. Bijna 75% verwacht dat de belangstelling voor te koop staande woningen zal dalen. Een flink aantal van de respondenten, bijna 50%, denkt zelfs dat de woningmarkt helemaal tot stilstand zal komen.
Dat deze gedachte niet onzinnig is, blijkt uit een andere vraag uit het onderzoek. De Vereniging vroeg namelijk ook naar de gevolgen voor verhuisplannen. Van de respondenten had 5% aan het begin van dit jaar nog verhuisplannen, maar hiervan zegt 25% nu dat ze die plannen even in de ijskast zetten tot de crisis voorbij is.
 

Het is echter tijdelijk

Positief is dat wel dat driekwart van de huiseigenaren verwacht dat dit een tijdelijke situatie is. Een derde verwacht dat de coronacrisis langer dan zes maanden gaat duren, maar bijna de helft denkt dat de woningmarkt er maar twee tot zes maanden last van zal hebben.
 

4% nu moeite met hypotheek betalen

Sommigen verwachten overigens wel op korte termijn moeite te zullen krijgen met het betalen van hun hypotheek. Het gaat om 4% van de respondenten die dit aangeeft. Het overgrote deel, 80% van de huiseigenaren, verwacht het huidige inkomen te blijven behouden. Maar zes maanden geleden lag dit percentage nog op 98%.
Het zijn met name de zzp’ers die verwachten in moeilijkheden te komen. 14% van deze groep is bezorgd over het betalen van de hypotheek op korte termijn. Nog niet de helft van de zzp’ers verwacht de inkomsten op peil te kunnen houden.

 


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

9 stemmen (gemiddeld 3,6 van 5).

Anderen bekeken ook

Huurexplain een goede maatwerkoptie voor starters

26 maart 2020 Martin Hagedoorn, productmanager bij De Hypotheekshop en één van de ...

“Werk aan een langetermijnrelatie met je cliënt; verdiep je in pensioen”

26 maart 2020 Lijfrentes, kapitaalproducten en stamrechten. Het zijn wellicht niet de onderwerpen ...

Minder dan helft hypotheken door banken verstrekt

19 maart 2020 Uit de laatste cijfers van 2019 blijkt dat de traditionele ...

Woningmarkt Limburg: in coronacrisis blijft de woningmarkt krap

09 april 2020 De coronacrisis zet de woningmarkt in korte tijd op zijn ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.