Hogere inkomens kunnen volgend jaar iets minder lenen

Iets meer ruimte voor lagere inkomens
01 november 2021 Leestijd ± 2minuten
Hogere inkomens kunnen volgend jaar iets minder lenen

Wie een inkomen heeft van meer dan €50.000 kan volgend jaar minder lenen. Dat blijkt uit de nieuwe hypotheeknormen die Nibud adviseert en die het kabinet overneemt.

“Voor inkomens tot ongeveer €50.000 neemt de maximale leenruimte zonder inkomensstijging heel licht toe, en bij inkomens daarboven neemt de maximale leenruimte iets af”, laat demissionair minister Ollongren weten in een brief aan de Tweede Kamer. Wanneer rekening wordt gehouden met de bruto loonstijging van 2,2% die het Centraal Planbureau voorspelt, dan neemt de leencapaciteit voor iedereen toe - maar dit geldt uiteraard alleen voor wie een loonsverhoging krijgt in 2022.

“De problemen op de woningmarkt lossen we niet op door de normen minder streng te maken”, stelt Nibud-directeur Arjen Noorlander. “Ruimere hypotheekmogelijkheden vertalen zich zeer waarschijnlijk meteen in hogere prijzen.”

Geen versoepeling voor studieschuld

Ollongren wil, ook op advies van Nibud, niet tornen aan de leennormen voor oud-studenten. Een studieschuld blijft volgend jaar net zo zwaar meetellen bij een hypotheekaanvraag. Versoepelingen van de leennormen noemt ze 'onverantwoord' en zouden het risico voor studenten om in de financiële problemen te komen vergroten. De Tweede Kamer had de minister gevraagd onderzoek te doen naar de weging van de studieschuld. Nibud berekende het effect wanneer oud-studenten tussen €7000 en €8000 euro meer zouden kunnen lenen voor een hypotheek, maar noemt de gevolgen hiervan 'niet wenselijk'.

Meer lenen voor dubbele inkomens, maar pas in 2023 

Voor tweeverdieners staan komend jaar nog geen veranderingen op stapel. Sinds vorig jaar telt het inkomen mee voor 90 procent, waardoor stellen veel meer leenruimte kregen. Nibud adviseert om in 2023 de leennorm nog verder te versoepelen. Beide inkomens moeten dan even zwaar meetellen, al hangt dat van een nieuw kabinet af. In 2013 werd een tweede inkomen slechts voor dertig procent meegerekend.

Lees hier het volledige adviesrapport van Nibud over de hypotheeknormen voor 2022.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Van Bruggen: Signalen wijzen op stijgende rente

05 november 2021 Na een periode van dalingen veert de hypotheekrente nu weer ...

'Tinder-achtige berichtjes op LinkedIn van vrouwen die meer willen dan alleen advies'

04 november 2021 Natuurlijk, meedoen aan een spannende kalender was vooral voor het ...

Door cijfermatige onderbouwing kon stel met krappe financiën tóch hun droomhuis kopen

16 november 2021 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze ...

“Erfgenamen moeten hypotheekadviseur niet zomaar overslaan”

15 oktober 2021 Een erfenis aanvaarden en afhandelen is niet eenvoudig. Toch winnen ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.