Het raadsel van de woningprijzen

06 augustus 2020 Leestijd ± 2minuten
Het raadsel van de woningprijzen

De coronacrisis heeft tot nu toe weinig tot geen invloed gehad op de woningprijzen en het aantal verkochte woningen. Dat is vreemd, zo schrijft Niek Hoogeveen, Directeur zakelijke markt bij de Taxatheek in een opinieartikel. Dat de prijzen niet zijn gestegen, is volgens hem wellicht te verklaren door het feit dat er een structureel tekort aan woningen is en de rente historisch laag staat. De bereidheid om te kopen is dan ook nog voldoende aanwezig om de markt te ondersteunen. Dit kan natuurlijk veranderen, zeker als we een tweede coronagolf krijgen.

Woningprijzen en beurs stijgen

De ontwikkeling van de woningmarkt ziet er vooralsnog goed uit. Het laatste kwartaal was er gewoon weer een stijging van de prijzen te zien van 8,8 procent. Het aantal verkopen daalde iets, maar er werden ook 2 procent minder woningen te koop gezet dan vorig jaar. Op de beurs is het sentiment ook positief. Wie had in maart kunnen verwachten dat een daling van 200 punten in de zomer alweer bijna ingelopen zou zijn?

Dat het zo blijft is helemaal niet zeker. Alle financiële instellingen hebben inmiddels hun verwachtingen voor de woningprijzen over 2021 negatief bijgesteld. De ramingen lopen uiteen, van min 2 tot min 4 procent. Dergelijke percentages hoeven niet schokkend te zijn, een kleine correctie zet de woningmarkt niet op zijn kop.
 

Vorm van het herstel

Maar de cruciale vraag is hoe het herstel zal verlopen. Bij deze crisis praat men over een herstel in V-, W-, U of L-vorm. Over welke vorm het wordt kunnen we wellicht pas tegen het eind van 2020 iets zinnigs zeggen. Een goede uitspraak hierover is nu niet makkelijk omdat er zoveel scenario’s zijn te schrijven die invloed op deze ontwikkeling hebben.

Als de economie eind van het jaar weer volop gaat draaien omdat er een vaccin of medicijn tegen corona is, dan zou een daling in prijzen nog wel eens mee kunnen vallen. Het woningtekort en de lage rente kunnen de markt dan ondersteunen. Kunnen we het coronavirus daarentegen niet binnen afzienbare tijd onderdrukken, dan kan de onzekerheid oplopen. Dat zal wellicht grote werkloosheid als gevolg hebben met een laag consumentenvertrouwen en zijn sporen op de woningmarkt achterlaten.
 

Koffiedik kijken

Bij de Taxatheek worden wij vaak geconfronteerd met de vraag of we een verwachting voor de woningwaarde in de nabije toekomst in het taxatierapport kunnen vermelden. Met de beste wil van de wereld kunnen wij dat niet. De huidige markt en de recente verkopen bepalen de taxatiewaarde. Daar komt nog eens bij dat de onzekerheid in de huidige situatie natuurlijk enorm is. Het blijft allemaal koffiedik kijken, wie het weet mag het zeggen.

 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Deze hypotheekadviseur wil géén adviseur van de maand worden

06 augustus 2020 Het afgelopen jaar zet Kop-Munt.nl regelmatig hypotheekadviseurs in de spotlight, ...

Dit zijn de films en series die iedere hypotheekadviseur gezien moet hebben

06 augustus 2020 De beste eye candy voor regenachtige zomerdagen en zwoele zomeravonden. ...

Is jubelton wel verantwoordelijk voor opdrijven huizenprijzen?

20 augustus 2020 Steeds vaker wordt een gift gebruikt om te overbieden op ...

Gekkenhuis voor hypotheekadviseurs - en dat zal nog wel even zo blijven

20 augustus 2020 Op z’n zachtst gezegd is 2020 niet het meest eenvoudige ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.