Herwaardering eigen huis door coronacrisis: verbouwing en hypotheekverhoging in de lift

07 mei 2020 Leestijd ± 3minuten
Herwaardering eigen huis door coronacrisis: verbouwing en hypotheekverhoging in de lift

Sinds het begin van de coronacrisis staan er regelmatig lange rijen bij bouwmarkten. Veel mensen grijpen de gelegenheid aan om hun huis op te knappen. Ze houden het echter niet alleen bij kleine klusjes en de tuin. Woningbezitters doen ook grotere verbouwingen en verhogen daarvoor hun hypotheek.

Meer verf én meer hout- en plaatwerk verkocht

“We merken dat mensen veel meer zijn gaan klussen. Ze hebben er nu de tijd voor, zijn meer thuis en hechten meer waarde aan hun huis. We zien duidelijk een toename van verkoop van verf en verfbenodigdheden en van tuinspullen”, zegt Desiree Schelle, directeur communicatie bij Intergamma waartoe bouwmarkten Gamma en Karwei behoren. Ze voegt toe dat naast de flinke toeloop in de Gamma en Karwei ook de websites intensief worden bezocht.

Zit ook de verkoop van materialen voor de grotere klussen in de lift? Schelle antwoordt bevestigend. “We zien bijvoorbeeld dat ook hout- en plaatwerk meer worden verkocht. Dat is voor ons een indicatie dat mensen niet alleen een muurtje verven maar ook wat grotere klussen doen.”
 

Flinke stijging financiering verbouwing

Het lijkt erop dat de herwaardering van het eigen huis door de coronacrisis er ook toe leidt dat meer mensen besluiten om extra te lenen voor een verbouwing. “Het verhogen van een hypotheek voor het financieren van een verbouwing of het verduurzamen van een woning is in de maand april opnieuw flink gestegen ten opzichte van de maand maart. Over de afgelopen maand zien we een stijging van maar liefst 20,1 procent”, zegt Carina Kloet van De Hypotheker.

Klanten die hiervoor kiezen hebben vaak geen spaargeld en willen gebruik maken van het recht op hypotheekrenteaftrek. De rente op een hypotheek zal daarnaast altijd lager zijn dan op andere vormen van financiering zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet, merkt Kloet op.
 

Eenmalige kosten in verhouding met omvang verbouwing

Belangrijk is wel dat een verbouwing groot genoeg is om een verhoging de moeite waard te maken. Het Nibud gaat uit van een ondergrens van 25.000 euro. Daaronder zijn de afsluitkosten zo groot dat het niet meer in verhouding staat tot het extra leenbedrag. Kloet wijst erop dat er manieren zijn om de kosten te drukken. “Door een onderhandse opname op de hypothecaire inschrijving of door de WOZ-waarde te gebruiken in plaats van een taxatie kunnen soms kosten worden bespaard. Een verhoging en verbouwing voor energiebesparende voorzieningen kan ook lager uitvallen dan 25.000 euro.”

Eerder leek het erop dat woningeigenaren in de coronacrisis scherp naar hun uitgaven zouden kijken en grote investeringen zouden uitstellen. Uit een peiling van de Vereniging Eigen Huis bleek een flink aantal woningbezitters plannen voor verduurzaming op de lange baan te schuiven. Een maand later lijkt er echter nog een ander effect te zijn. De lockdown zorgt voor een herwaardering van het eigen huis met een golf aan verbouwingen als resultaat.


Lees ook
Woningmarkt Gelderland: senioren voorzichtig, jongeren trekken zich weinig van coronacrisis aan

Woningmarkt Gelderland: senioren voorzichtig, jongeren trekken zich weinig van coronacrisis aan

Voor de coronacrisis draaide de woningmarkt in Gelderland goed. De prijzen stegen hard en het aantal verkopen lag flink hoger dan een jaar geleden. De markt loopt nog steeds door, zegt makelaar Rob Kranen, voorzitter van NVM-regio Arnhem. Toch zijn er effecten van de crisis te merken: senioren zijn terughoudender en ondernemers krijgen met moeite hun financiering rond.

Onderzoek: Adviseurs hebben meer werk, maar missen persoonlijk contact met de klant
Cijfers & onderzoeken

Onderzoek: Adviseurs hebben meer werk, maar missen persoonlijk contact met de klant

Dat de coronacrisis impact heeft op de hypotheekadviseur is geen verrassing. Niet alleen de fysieke werkomgeving is voor velen veranderd, ook werkinhoudelijk ziet de wereld er ineens anders uit. MUNT Hypotheken onderzocht via een enquête onder 232 adviseurs wat die impact precies inhoudt. Wat is er veranderd, welke uitdagingen zijn er en wat verwachten de adviseurs voor de toekomst?

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises

Recordbedragen aan de pomp, halve maandsalarissen aan verwarmingskosten: de brandstofprijzen hielden Nederland in de greep de afgelopen maanden. Hoe reageren huizenprijzen op brandstofperikelen?

Noodpakket Europese Centrale Bank beste wapen tegen stijgende hypotheekrente
Cijfers & onderzoeken

Noodpakket Europese Centrale Bank beste wapen tegen stijgende hypotheekrente

Voor het eerst sinds 2018 loopt de hypotheekrente weer iets op. Nagenoeg alle aanbieders voerden in april een renteverhoging door. Sommige met meer dan een half procent. Het ligt voor de hand om dit omslagpunt toe te schrijven aan de uitbraak van het coronavirus. Maar hoe ligt dat verband precies en welke rol speelt de Europese Centrale Bank hierin?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.