Henk Nijboer (PvdA): Starter op weg helpen met kooppremie voor nieuwbouwwoning

21 januari 2021 Leestijd ± 4minuten
Henk Nijboer (PvdA): Starter op weg helpen met kooppremie voor nieuwbouwwoning

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen over hun plannen voor de woning- en hypotheekmarkt. Vandaag de visie van Kamerlid Henk Nijboer, woordvoerder wonen van de PvdA.

Wat zou de eerste verantwoordelijkheid van een minister van Wonen zijn?

“De volkshuisvesting is jarenlang verwaarloosd, er is veel te weinig gebouwd. Daardoor zijn de huren torenhoog en nemen beleggers de steden over. Een betaalbare woning is een grondrecht, voor iedereen. De nieuwe minister voor Wonen moet dat grondrecht weer serieus nemen. Om te beginnen moet er een plan komen om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen die ook betaalbaar zijn.”

Hoeveel van die 100.000 nieuwe betaalbare woningen zijn er bestemd voor senioren?

 “Juist als je ouder wordt, wil je graag in je eigen dorp of buurt kunnen blijven wonen. Je kent de lokale winkeliers, hebt kennissen en familie dichtbij wonen. Wellicht zorgen je kinderen zelfs voor je. Elke gemeente moet een minimum aantal woningen voor ouderen op gaan nemen in hun woonvisies, zodat er voor alle ouderen een goede plek is.”

Hoe willen jullie starters helpen?

“Starters komen er niet meer tussen in de krappe woningmarkt. Ze worden overboden door beleggers, en door de hoge huren kunnen starters niet sparen voor een eigen woning. We willen daarom starters helpen, en beleggers ontmoedigen. Iedereen heeft een betaalbare woning nodig, niemand heeft er 590 nodig om mee te speculeren. Het kopen van een huis is daar simpelweg niet voor bedoeld. Daarom kiezen we ook voor een Prins Bernhardbelasting, waarmee huisjesmelkers eerlijk belasting gaan betalen over hun huurinkomsten. De opbrengsten gebruiken we voor meer betaalbare woningen.”

“Daarnaast zijn we voor startersleningen, om hen bij te staan om een huis te kunnen kopen.”

Hoe past het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek daarbij?

“De hypotheekrenteaftrek zorgt voor hoge huizenprijzen die starters niet kunnen betalen. Bovendien krijgen mensen met dure woningen en hoge salarissen meer aftrek dan lage en middeninkomens. Dat is oneerlijk. Nu de rente laag is, willen we de hypotheekrenteaftrek langzaam afbouwen. Als je niet meer verplicht alles hoeft af te lossen, en de looptijd van de hypotheek wordt verlengd tot 40 jaar, dan kunnen de maandlasten van kopers zelfs lager zijn.”

Hoe gaat de PvdA zorgen dat de snelheid waarmee huizen worden gebouwd geen bottleneck is voor het succes van de kooppremie voor starters?  Zijn nieuwe vormen van bouw onderdeel van die plannen?

“We willen starters helpen met een kooppremie voor nieuwbouwwoningen. Als ze de woning weer verkopen, gebruiken ze de winst om een deel terug te betalen aan de overheid. Zo kunnen ook starters met een middeninkomen weer een woning kopen. We willen daarnaast ook veel meer nieuwe woningen bouwen. We komen namelijk 1 miljoen woningen tekort. Dat doen we door de verhuurderheffing af te schaffen, en met een Investeringsfonds voor de Bouw.”

De populariteit van opeethypotheken groeit: hoe ziet de PvdA deze ontwikkeling?

“Het is mooi dat huiseigenaren de waarde van hun woning kunnen gebruiken voor andere dingen. Wel willen wij voorkomen dat mensen de dupe worden van woekerpolissen. Daar moeten goede regels voor komen.”

Er zijn nu al veel regels die een verstikkende uitwerking hebben, zo luidt de kritiek op de toezichthouder. Hoe voorkomen jullie dat senioren in een web verstrikt raken en daarmee opeethypotheken minder aantrekkelijk zijn?

“De PvdA wil duidelijke voorwaarden voor opeethypotheken zodat niemand de dupe kan worden van louche financiële producten. Alleen dan kunnen ouderen er gerust op zijn dat ze niet verstrikt raken in een berg van onduidelijke producten.”

Hoe kijkt de PvdA naar ondernemers, mensen met een flexibel inkomen en hun kansen op de woningmarkt?

“Succesvolle ondernemers hebben volop kansen op een mooie woning. Maar mensen met tijdelijke contracten, of die als zzp’er werken in de horeca, de cultuur of de schoonmaak, die hebben het moeilijk. Dat geldt ook als je een goed idee hebt, maar je bedrijf net begonnen bent. Allereerst moet een vast contract weer de norm worden. Onzeker werk pakken we daarom aan.”

“Ten tweede betalen deze mensen vaak torenhoge huren in de vrije sector. We willen beleggers aanpakken. Want huizen zijn om in te wonen, niet om te verzamelen. Met de Prins Bernhardbelasting gaan huisjesmelkers eerlijk belasting betalen. De opbrengst investeren we in betaalbare woningen. De huurstijgingen  leggen we aan banden met een wettelijke maximale huur. Mijn eigen initiatiefwet, die bepaalt dat de huren niet harder mogen stijgen dan 1 procent bovenop de inflatie, wordt per direct ingevoerd. Zo maken we wonen weer betaalbaar, en kunnen deze mensen ook makkelijker sparen voor een eigen koopwoning.”


Lees ook
Julius Terpstra (CDA) over de woningmarkt: “Minister moet straks palen in de grond slaan"

Julius Terpstra (CDA) over de woningmarkt: “Minister moet straks palen in de grond slaan"

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen over hun plannen voor de woning- en hypotheekmarkt. Vandaag de visie van Julius Terpstra, woordvoerder wonen van het CDA. 

“Gesprekken met scheidend stel zijn minder gezellig”
De Kettingvraag

“Gesprekken met scheidend stel zijn minder gezellig”

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Gerjam van der Wielen is adviseur namens Van Bruggen Adviesgroep in Duiven. Hij bijt het spits af. De eerste vraag komt eenmalig van Ellen Hensbergen, directeur bij MUNT Hypotheken. 

Paul Smeulders (GroenLinks): “Overheid moet regie nemen en woningmarkt reguleren”

Paul Smeulders (GroenLinks): “Overheid moet regie nemen en woningmarkt reguleren”

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen over hun plannen voor de woning- en hypotheekmarkt. Vandaag de visie van Paul Smeulders, kamerlid en nummer acht op de lijst van GroenLinks.

Faissal Boulakjar (D66): “Crisisfonds voor woningbouw”

Faissal Boulakjar (D66): “Crisisfonds voor woningbouw”

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen over hun plannen voor de woning- en hypotheekmarkt. Vandaag de visie van aspirant-Kamerlid Faissal Boulakjar, nummer 16 op de kandidatenlijst van D66 en gemeenteraadslid in Breda.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.