Helaas, de meeste dromen zijn bedrog

19 juni 2024 Leestijd ± 5minuten
Helaas, de meeste dromen zijn bedrog

Vorig jaar droomde ik een column vol wensen voor het nieuwe kabinet.  Nou, het duurde even maar er ligt nu een nieuw regeerakkoord. Laten we mijn dromen van destijds er even bij pakken en dan kijken of het helemaal goed gaat komen met onze woningmarkt, of dat de meeste dromen inderdaad bedrog zijn, zoals een voormalig salonfähige zanger ooit zong. 

Droom #1: een nieuw kabinet dat kijkt naar wat écht belangrijk is, in plaats van wat politiek scoort. Een kabinet dat begrijpt dat het niet over henzelf gaat, maar om wat ze voor het land realiseren. Geholpen door een volksvertegenwoordiging met dezelfde constructieve houding. 

Deze droom lijkt behoorlijk in duigen te vallen. Van muggen worden olifanten gemaakt, maar de meeste echt grote problemen blijven liggen.  

  

Droom #2: een nieuw kabinet dat stopt met goedkoop, populistisch en ongenuanceerd scoren over de rug van bijvoorbeeld particulieren die een woning voor verhuur bezitten en daarbij goede intenties hebben. 

In het regeerakkoord wordt nergens gesproken over ‘buy to let’, maar wel wil men herbestemming van gebouwen beter faciliteren. Denk aan de herbestemming van kantoor- en bedrijfspanden, optopping en/of splitsing van woningen, ‘familie-wonen’, woningdelen en gedogen dat recreatiewoningen permanent bewoond mogen worden. Benieuwd of particulieren, die hier een serieus goede rol in kunnen spelen, dan ook echt gefaciliteerd worden. 

  

Droom #3: een nieuw kabinet dat betere bescherming faciliteert voor huizenkopers en verkopers. Bijvoorbeeld door het bieden mét financieel voorbehoud verplicht te stellen. 

Er komt geen wijziging in de fiscale positie van de woning of de hypotheekrenteaftrek en de OZB wordt gemaximeerd. Een fijne zekerheid, maar is het voldoende?  

  

Droom #4: een nieuw kabinet dat bij wet een transparant biedingsproces regelt in plaats van dat over te laten aan zelfregulering door makelaars, die belang hebben bij precies het tegenovergestelde. 

Niets hierover… 

  

Droom #5: een nieuw kabinet dat maakt dat hypotheekverstrekkers de ruimte krijgen om klantsituaties écht goed te beoordelen, zonder angst voor politieke boetes. 

Niets hierover… 

  

Droom #6: een nieuw kabinet dat de weg vrijmaakt voor woningbouw op grote schaal. 

Men wil de wooncrisis aanpakken en 100.000 woningen bijbouwen. De oplossing is een Woontop waar afdwingbare afspraken worden gemaakt. Nou, we gaan het zien. Het kabinet wil de bouw versnellen door een aantal maatregelen. Over  dé olifant in de kamer, het effect van stikstof op de woningbouw, lees je in het hoofdlijnenakkoord niets terug. 

  

Droom #7: een nieuw kabinet dat verduurzaming écht faciliteert. Een voorbeeld: er moeten nog miljoenen muren worden geïsoleerd. Muren waar nu kostbaar gas uit ontsnapt. Maar als het kabinet niet ingrijpt moet een bioloog eerst maanden naar elke spouwmuur gaan loeren of er héél misschien een vleermuis in zit. Hier lijkt me sprake van disbalans. 

Tsja: men wil helpen bij verduurzamen, maar hóe precies, dat staat niet in het regeerakkoord. O ja, en géén verplichte energielabelsprongen of warmtepompen. Gemiste kans! 

 

En tenslotte droom #8: een nieuw kabinet dat vooruitkijkt naar 2031 wanneer voor de eerste consumenten de hypotheekrenteaftrek vervalt. En daarop gaat anticiperen om grote fiscale chaos te voorkomen. 

Heel veel woorden over ‘goed bestuur’, maar niets maar dan ook niets hierover. Dat is dan toch geen goed bestuur? Je zal maar bij de Belastingdienst werken en nog steeds geconfronteerd worden met deze struisvogelpolitiek. 

 

Nou ja, u leest het. De meeste dromen zijn bedrog. Maar er is misschien nog een sprankje hoop. Want het nieuwe kabinet moet de plannen uit het regeerakkoord de komende zomer echt concreet maken. Laten we hopen dat ze dan nog eens goed dromen en links en rechts hun plannen bijstellen of concreter maken. Voor suggesties hoeven ze alleen maar deze column te lezen.  

En tot die tijd… wat muzikale omlijsting vind je  hier

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.