Gluren bij de buren: Engeland

10 december 2019 Leestijd ± 3minuten
Gluren bij de buren: Engeland

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Engelse systeem voor woningfinanciering. Michel van der Sluis is directeur van Fortrum Consultancy en organiseerde onlangs een studiereis naar Engeland om meer te leren over de lokale hypotheekmarkt.

Ook al zit er een grote plas water tussen, we verschillen niet heel veel van onze Engelse buren. Zelfs de hypotheekmarkten lijken op elkaar. Hoewel, Van der Sluis ziet wel dat er extra veel - en misschien wel kwalitatief betere - aandacht is voor senioren. “Later Life Lending (opeethypotheek) is in Engeland al een stuk volwassener, dus daar kunnen we zeker nog wat van leren.”

Groot én herkenbaar

Het percentage mensen met een koopwoning ligt in Engeland op 65,0 procent. In Nederland ligt dat niet veel hoger met 69,4 procent. Met ongeveer 1.575 miljard pond, is de Engelse hypotheekmarkt de grootste van Europa. Wereldwijd is alleen de hypotheekmarkt van de Verenigde Staten nog groter.

Volgens van der Sluis is er ook een opmerkelijk verschil tussen de Engelse en de Nederlandse hypotheekmarkt: “Interessant is dat ondanks de lage rente, in Engeland vooral wordt gekozen voor 2 en 5 jaar vast, terwijl in Nederland voornamelijk de lange rentevaste perioden populair zijn.”

Hoog risico-label voor buy-to-let, maar is dit nodig?

De buy-to-let markt in Engeland is explosief gegroeid tussen 1996 en 2016. De laatste jaren stagneert de groei iets

Vooral het aantal ‘dinner party landlords’ neemt af, de mensen die één of twee investeringsprojecten hebben. Dan nog maken zij een groot deel uit van de buy-to-let markt ziet Van der Sluis: “45 procent van de verhuurders heeft één pand, 38 procent twee tot vier panden, 17 procent heeft vijf of meer panden.

Door de explosieve groei wordt de buy-to-let sector door de toezichthouder aangemerkt als een sector met een hoger risico. “Of dat klopt, daar kun je over discussiëren,” vindt Van der Sluis.

Nederland kan vooral wat leren op het gebied van senioren

In Nederland zien we al steeds meer hypotheekproducten die gericht zijn op senioren. Deze zogenaamde opeethypotheek, of Later Life Lending is in Engeland al veel langer in gebruik.

Van der Sluis denkt dat we in Nederland nog veel kunnen leren op het gebied van Later Life Lending. “De producten in Engeland zijn al iets volwassener en meer geavanceerd.”
Één ding is daarbij vooral belangrijk meent Van der Sluis. “In Engeland moet je een certificaat (examen) gehaald hebben om te kunnen adviseren over Later Life Lending. Het is immers een belangrijke financiële keuze voor consumenten en een afwijkend product ten opzichte van een normale hypotheek. Ook moet een klant altijd langs een onafhankelijke derde (notaris) om vast te stellen dat hij heeft begrepen waar hij aan begint.”

Dit is volgens Van der Sluis wellicht een interessante suggestie voor ons Wft-stelsel nu ook in Nederland steeds meer aandacht is voor Later Life Lending. Én omdat dit echt wezenlijk anders is dan aankoop en herfinanciering.

Meer leren van de Engelse hypotheekmarkt?

Lees hier het gedetailleerde verslag van de studiereis die Van der Sluis maakte met beleidsbepalers uit de Nederlandse hypothecaire branche.


Lees ook
Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim
Over de grens

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Duitse systeem voor woningfinanciering. Volgens hypotheekadviseur en Duitsland-expert John Bonke is er één ding dat ze daar sowieso heel slim hebben bedacht.

Gluren bij de buren: in Frankrijk is het juist stoer om de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen
Over de grens

Gluren bij de buren: in Frankrijk is het juist stoer om de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Franse systeem voor woningfinanciering. Hypotheekadviseur en Buitenland-expert Albertjan Massier laat er zijn licht op schijnen.

Gluren bij de buren: Nederland aan de Ikea-hypotheek?
Over de grens

Gluren bij de buren: Nederland aan de Ikea-hypotheek?

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Zweedse systeem voor woningfinanciering. Een systeem met - hoe kan het ook anders in het thuisland van Ikea - een aantal interessante opties.

Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij
Trends

Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij

Sommige ouderen beschikken over een flink vermogen, maar dat zit vaak vast in hun huis. Om dit toch te verzilveren, bestaat er de ‘opeethypotheek’. Hiermee kunnen ouderen de overwaarde van hun huis verzilveren, zonder dat ze hoeven te verhuizen. Maar welke voor- en nadelen kleven er aan de opeethypotheek?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.