Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

02 juli 2018 Leestijd ± 2minuten
Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

Groot nieuws afgelopen week: de Europese Centrale Bank (ECB) draait over niet al te lange tijd de geldkraan dicht. Ook aan de lage rente komt spoedig een einde. Tot medio 2019 wil de centrale bank deze laag houden, maar daarna zullen de tarieven geleidelijk worden verhoogd. Dit zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, want de stortvloed aan goedkoop geld kon niet eeuwig duren. Grote vraag: wat heeft dit tot gevolg voor de hypotheekrente? Zal deze stijgen en wat voor gevolgen heeft dit?

In de wandelgangen van de AFM, de hypotheekadviseurs en iedereen die iets met hypotheken te maken heeft, gaat het al voorzichtig over een mogelijke stijging van de hypotheekrente. Want deze kan toch niet eeuwig zo laag blijven? En als deze stijgt, wat voor gevolgen heeft dit dan voor kopers en mensen die al een hypotheek hebben?

Stel dat de rente stijgt in de aankomende jaren. Voor mensen die een hypotheek willen afsluiten in de nabije toekomst is dit natuurlijk direct slecht nieuws. Ze kunnen dan waarschijnlijk minder geld lenen, omdat de maandlasten hoger worden. Van Bruggen Adviesgroep berekende wat een hogere hypotheekrente voor invloed heeft op het maximaal te lenen bedrag. Dat is nog best aardig wat.

Voor de mensen die in de afgelopen jaren een hypotheek hebben afgesloten tegen een lage rente en deze voor tien jaar hebben vastgezet kan een rentestijging vanaf volgend jaar ook slecht nieuws zijn. Hun rentevaste periode loopt immers relatief snel af. In dat geval kan het een overweging zijn om je hypotheek open te breken en voor een langere periode vast te zetten. Een adviseur kan dat perfect uitrekenen.

En wat doet een rentestijging verder met de woningmarkt? Weinig, zo concludeerden onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate eerder dit jaar. De economische groei zal namelijk het effect van een eventuele rentestijging teniet doen. De renteverhoging zorgt wel voor een daling van de huizenprijzen, maar door de economische groei stijgen deze juist weer. Dat houdt elkaar in balans.

Overigens denken experts dat het niet zo’n vaart zal lopen met de rentestijging. De renteverhoging van de ECB zal niet een-op-een worden doorvertaald naar de hypotheekrente, zo is de verwachting. Er zijn ook experts die zich niet wagen aan voorspellingen. De hoogte van de hypotheekrente heeft volgens hen te maken met zoveel factoren dat deze moeilijk te voorspellen is. Zo was de politieke onrust in Italië onlangs een van de redenen voor de daling van de hypotheekrente. Ja, wie zal het zeggen? We gaan het meemaken.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

De Spaarpot: een vernieuwend woonconcept voor starters?

29 juni 2018 De alsmaar stijgende huizenprijzen maken het voor starters in Amsterdam ...

Hoe de NPS van MUNT Hypotheken in de buurt komt van die van Nederlands’ populairste webwinkel


02 juli 2018 De Net Promoter Score (NPS) is voor veel bedrijven de ...

Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk

13 augustus 2018 Paul Schuiling van de AFM waarschuwt dat uitzonderingen niet de ...

Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn

03 juli 2018 Een huis dat in de fabriek in twee weken wordt ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.