Friesland: ruimte en goedkope woningen, behalve op de Waddeneilanden

31 oktober 2019 Leestijd ± 2minuten
Friesland: ruimte en goedkope woningen, behalve op de Waddeneilanden

Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de duurste provincie, is een woning 80 procent duurder dan in de goedkoopste, Groningen. Binnen provincies zijn echter ook grote verschillen. Deze verschillen brengt Kop-Munt in kaart in de serie Provincie in beeld.

Veel ruimte, veel vrijstaande woningen

Friesland staat net als de andere noordelijke provincies bekend om rust en ruimte. De bevolkingsdichtheid is er met minder dan 200 inwoners per vierkante kilometer nog niet de helft van het gemiddelde in Nederland. Om een idee te geven, in de provincies in de Randstad wonen gemiddeld meer dan 1.000 inwoners op een vierkante kilometer. Tussen 2011 en 2016 nam de bevolking in Friesland ook nog eens af, al is er de laatste jaren wel weer sprake van beperkte groei.

Er is heel veel ruimte in Friesland en dat heeft gevolgen op de woningmarkt. Van de verkochte woningen is 35 procent volgens cijfers van makelaarsvereniging NVM een vrijstaande woning. Ook zijn de verkoopprijzen laag. In Friesland kostte een woning het afgelopen halfjaar gemiddeld net iets minder dan 185.000 euro.

Goedkoop, behalve op de Waddeneilanden

De uitzondering van Friesland wat betreft de prijzen zijn de Waddeneilanden. Volgens CBS-cijfers kostte een woning op Schiermonnikoog vorig jaar gemiddeld bijna 358.000 euro. Het eiland is daarmee de duurste gemeente van de provincie. Ook op Vlieland (circa 345.000 euro) en Terschelling (circa 336.000 euro) lag de gemiddelde koopprijs ver boven de drie ton. Ter vergelijking, in Leeuwarden kost een woning net iets minder dan twee ton.

Leeuwarden zwaartepunt woningmarkt Friesland

Woningen zijn het duurst op de Wadden. Desondanks ligt het zwaartepunt van de woningmarkt in provinciehoofdstad Leeuwarden. Een derde van de verkochte woningen dat het afgelopen halfjaar in Friesland van eigenaar wisselde, stond namelijk in Leeuwarden en omgeving. In Leeuwarden bestaat de markt ook voor een groot deel uit vrijstaande woningen, al is de tussenwoning, of rijtjeswoning, nog iets populairder.

Meeste gebouwd in Leeuwarden

De meeste bouwactiviteit vindt ook plaats in Leeuwarden. In de stad kwamen er vorig jaar bijna zeshonderd woningen bij. Op de Waddeneilanden wordt ook gebouwd, Vlieland en Ameland zijn zelfs de plekken waar het aantal woningen in 2018 in procenten het hardst groeide. Maar de Waddeneilanden hebben bij elkaar een woningvoorraad van slechts een paar duizend woningen. De Waddeneilanden maken dus maar een klein stukje uit van de totale Friese woningmarkt en de nieuwbouw in de provincie.

Een woning op een Waddeneiland is voor veel Nederlanders een droom. Wie echter op zoek is naar ruimte kan op het vasteland ook goed terecht en daar zijn de woningen ook nog eens relatief goedkoop.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

59 stemmen (gemiddeld 3,7 van 5).

Anderen bekeken ook

Woningmarkt Flevoland: er is Almere en dan is er de rest van de provincie

17 juli 2019 Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de ...

Giso van Dijk van MUNT over 2020: ‘Meteen knallen met nieuwe productvoorwaarden’

11 december 2019 Giso van Dijk, manager Operations van MUNT, blikt terug op ...

Hypotheekadviseurs spelen grote rol bij oplossing voor duurhuurders

26 november 2020 Het blijft lastig uit te leggen dat je wel elke ...

Huizenprijzen zijn nu vergelijkbaar met die in 2008

26 november 2020 Na zeven jaar van onafgebroken huizenprijsstijgingen lijkt het alsof de ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.