‘Financieringsmogelijkheden voor woningaanpassing blijven vaak onbenut’

28 mei 2020 Leestijd ± 3minuten
‘Financieringsmogelijkheden voor woningaanpassing blijven vaak onbenut’

Senioren hebben laatste jaren veel meer mogelijkheden gekregen aanpassingen aan hun woning te financieren. Toch worden deze in de praktijk vaak onvoldoende benut. Adviseurs en consumenten weten niet wat er kan en gemeenten laten kansen liggen om senioren te helpen.

Voor ouderenorganisatie ANBO is het terugdringen van het woningtekort onder senioren een belangrijke prioriteit. Een oplossing is dat senioren hun bestaande woning aanpassen zodat ze niet hoeven te verhuizen. De organisatie heeft daarom een paar jaar geleden geholpen met de ontwikkeling van de blijverslening, vertelt directeur-bestuurder Liane den Haan. Dit is een hypotheek of consumptief krediet die gemeenten via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kunnen aanbieden aan senioren.
 

Weinig gebruik blijverslening


“Voor mensen is dat een hele mooie oplossing om aanpassingen in huis te realiseren als ze dat zelf niet kunnen betalen”, zegt Den Haan. De mate waarin de blijverslening wordt omarmd valt haar echter tegen. “Wat me opvalt is dat heel weinig gemeenten deze proactief aanbieden aan hun burgers. Er zijn nu maar tachtig gemeenten die eraan meedoen terwijl het gemeenten in principe niks kost. Dat is echt frustrerend.”


De mogelijkheden voor senioren om hun hypotheek te verhogen zijn afgelopen jaren verruimd. Senioren die een hypotheek niet kunnen krijgen op hun inkomen, kunnen die met een werkelijke lastentoets toch krijgen. Den Haan ziet alleen dat veel hypotheekaanbieders terughoudend zijn. “Niet alle hypotheekaanbieders zijn heel enthousiast om extra hypotheek te geven voor woningaanpassing. Veel aanbieders doen dat niet.”
 

Blijverslening onvoldoende duidelijk


Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep herkent de kritiek. “Het is gewoon onvoldoende duidelijk wat het precies inhoudt”, zegt hij over de blijverslening. “Ik denk dat je ziet dat dit onvoldoende onder de aandacht is gebracht en dat adviseurs het zich onvoldoende eigen hebben gemaakt. Daardoor wordt er in de spreekkamer door de consument ook nooit naar gevraagd.”


Als het gaat om het uitbreiden van de opties voor senioren, vindt Meijer dat hypotheekaanbieders wel grote stappen hebben gezet. “In het verleden was de enige optie het verhogen van de hypotheek op het inkomen. Dat is veranderd. Ik vind het een groot compliment waard aan een aantal aanbieders en NHG dat er voldoende keuze-instrumenten zijn.”


Tegelijkertijd ziet hij wel dat adviseurs zichzelf vaak onnodig beperken. Door de drukte op de hypotheekmarkt nemen ze soms te weinig tijd. “Ze kijken sneller naar een standaardoplossing. Als senioren daardoor zeggen ‘als dit alles is wat ik kan financieren, dan betaal ik het wel uit eigen middelen’ is dat natuurlijk doodzonde.”
 

Samen optrekken


Meijer denkt dat het goed zou zijn als de verschillende partijen samen zouden optrekken om daarin verandering te brengen. “De meeste senioren zijn online actief. We zouden in de ANBO-omgeving een platform kunnen lanceren waar ze kennis kunnen ophalen en kunt chatten of bellen met een adviseur. Dat zou wat mij betreft door alle partijen kosteloos aangeboden kunnen worden. Wij als adviseurs zouden daar met ANBO en hypotheekaanbieders best een mooie rol kunnen spelen. Dat lijkt me hartstikke leuk.”

 


Lees ook
Hoe lang blijft de trend op de hypotheekmarkt positief?
Trends

Hoe lang blijft de trend op de hypotheekmarkt positief?

De laatste cijfers over de stand van de hypotheekmarkt zijn opvallend positief. Maar hoe lang zet deze trend nog door? Wanneer kunnen we problemen verwachten en waar ligt dan de oplossing? Hierover gaat MUNT-directeur Ellen Hensbergen in gesprek met Joppe Smit, director bij IG&H.

Wees er snel bij: nog even lekker bankhangen

Wees er snel bij: nog even lekker bankhangen

Nederland gaat - binnen het nieuwe normaal - weer vol gas vooruit. Er is echter ook een plek die vanaf 1 juni juist rust en ruimte biedt, voor iedereen die dat nog een beetje wil vasthouden.

Woningmarkt Drenthe: in coronatijd houden rust, ruimte en glasvezel aantrekkingskracht

Woningmarkt Drenthe: in coronatijd houden rust, ruimte en glasvezel aantrekkingskracht

Rust, ruimte en goedkope woningen. Dat zijn traditioneel redenen waarom mensen in Drenthe een huis kopen, vertelt makelaar en NVM-regiovoorzitter Gerben Zandbergen. Tegenwoordig is daar de goede digitale bereikbaarheid van de provincie bijgekomen. In de coronacrisis heeft Drenthe die aantrekkingskracht behouden, constateert hij.

Geldverstrekkers moeten chaos voorkomen voor hypotheekadviseur
Opinie

Geldverstrekkers moeten chaos voorkomen voor hypotheekadviseur

Er heerst drukte alom in de hypotheekwereld. Menno Luiten van De Hypotheker vraagt zich af of dit wellicht de ‘storm voor de stilte is’. Hij roept geldverstrekkers op om het met alle wijzigingen wel een beetje overzichtelijk te houden voor de hypotheekadviseur.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.