Familielening maakt meer mogelijk voor starter en doorstromer

07 juli 2021 Leestijd ± 2minuten
Familielening maakt meer mogelijk voor starter en doorstromer

Met steeds verder stijgende woningprijzen wordt het niet alleen moeilijker voor starters op de woningmarkt, ook doorstromers kunnen vaak geen kant op. Geen wonder dat ouders en grootouders in de bres springen met een hypothecaire lening. Wat zijn de voordelen? En waar kun je als adviseur je klanten op wijzen?

Door strengere LTV regels is het vooral voor jongeren lastig geworden om een huis te kopen - de notariskosten en kosten voor hypotheekadvies mogen immers niet meer worden meegefinancierd. Bovendien hebben jongeren vaak te weinig inkomen om een huis te kunnen kopen. Ouders en grootouders springen daarom bij. Maar in plaats van schenken, is uitlenen vaak voordeliger. 

Door geld uit te lenen, mogen kinderen de hypotheekrente aftrekken. En ouders ontvangen een hoger rendement dan ze op hun spaarrekening zouden krijgen. De rente is aftrekbaar als is vastgelegd dat de lening wordt afgelost in maximaal dertig jaar, en dat moet lineair of annuïtair gebeuren. 

Zakelijke rente

De rente moet bovendien ‘zakelijk’ zijn: wanneer de rente te hoog is in de ogen van de Belastingdienst, wordt de aftrekpost maar deels geaccepteerd. Wat wordt gezien als zakelijk, hangt van de situatie af. Hoe risicovoller, bijvoorbeeld omdat er geen hypotheekrecht op de lening zit, hoe hoger de rente mag zijn. Adviseer klanten om voor de zekerheid bij de Belastingdienst te toetsen of de afgesproken rente als ‘zakelijk’ wordt gezien. Meer informatie staat op de site van de Belastingdienst. 

Terugschenken van hypotheekbetaling

Een deel van de hypotheekbetalingen kan door de ouders belastingvrij worden teruggeschonken, mits deze binnen de schenkingsvrijstelling blijft (dit jaar €6604, met daarbovenop nog een ‘corona-bonus’ van €1000). Een renteloze lening wordt door de fiscus overigens niet geaccepteerd, er moet een marktconforme vastgelegd worden. Niet-betaalde rente wordt beschouwd als een schenking, waarover schenkbelasting is verschuldigd. 

Leg familieconstructies goed vast

Om familieruzies te voorkomen, moet dit soort constructies goed worden vastgelegd - ook om te voorkomen dat andere (klein)kinderen zich benadeeld voelen. Ook is het aan te bevelen om het aflossingsschema vast te leggen zodat hier geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Hypotheekverstrekker moet familiehypotheek accepteren

Het komt niet vaak voor dat een familielid de volledige hypotheek kan verstrekken, het is dus zaak te zoeken naar een geldverstrekker die een familiehypotheek accepteert. Dat zijn lang niet alle geldverstrekkers, maar MUNT Hypotheken staat familiehypotheken wél toe. 


Lees ook
Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?
Trends

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor beide partijen fiscaal aantrekkelijk. Dat is het ook, zolang je de overeenkomst maar zakelijk benadert. Hoe kunnen de familieleden maximaal profiteren van de familielening zonder dat fiscus dwars gaat liggen?

Drie dingen om niet te vergeten bij een familielening
Trends

Drie dingen om niet te vergeten bij een familielening

Is het een goed idee om geld te lenen van ouders voor de financiering van een woning? Ja maar let wel op 3 dingen.

'Ik ben behoorlijk tekeer gegaan!'

'Ik ben behoorlijk tekeer gegaan!'

Toen de kalender als 1 aprilgrap werd aangekondigd, stuurde Marco Anjema alvast wat grappige foto’s van zichzelf naar MUNT relatiemanager Koen Hoveling. “Toen hij zei dat het doorging, moest ik natuurlijk wel meedoen!”

Dit is waar hypotheekadviseurs per 1 juli 2021 extra op moeten letten bij NHG-aanvragen

Dit is waar hypotheekadviseurs per 1 juli 2021 extra op moeten letten bij NHG-aanvragen

Wat zijn de consequenties van de nieuwe voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? We leggen deze vraag voor aan NHG’s eigen voorwaarden-expert Marcel Sippekamp.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.