Wie geeft de garantie voor energieprestatie?

23 april 2018 Leestijd ± 3minuten
Wie geeft de garantie voor energieprestatie?

Een huizenkoper die extra wil lenen voor een energieneutraal huis moet een energieprestatiegarantie hebben van tien jaar. Deze regeling bestaat al een aantal jaar, maar over de praktische uitwerking van deze eis bestaat nog veel onzekerheid.

Als huizenkopers energiebesparende maatregelen nemen of hun huis zelfs helemaal energieneutraal maken, kunnen ze meer lenen dan het maximum dat geldt voor hun inkomen. Voor energiebesparende maatregelen kan er maximaal 9.000 euro meer worden geleend, voor een energieneutrale, of nul-op-de-meter woning is dat zelfs 25.000 euro.

Energiegarantie van tien jaar

Om deze regelingen te mogen toepassen, moeten huizenkopers aan een aantal eisen voldoen. Voor de nul-op-de-meterwoning is een van de eisen dat er een energieprestatiegarantie is gegeven voor tien jaar.
Wat dit precies betekent, is nog niet duidelijk, zegt Jeroen Wolfsen van Moneywise. “Iemand koopt een nul-op-de-meterwoning en wie garandeert dan dat dit nul-op-de-meter blijft? Wij zitten vooraan in de rij van mensen die dit moeten regelen. Het is nog niet heel concreet, het is allemaal nieuwe materie.”

Louche aanbieders

Wolfsen had onlangs een klant die een garantie van vijf jaar kreeg op de energieprestatie. Voor de garantie na die vijf jaar moet elke maand een bedrag worden bijbetaald. “De vraag is wat behelst dat dan? Heb je dan daadwerkelijk een zinvol onderhoudscontract waarmee is gegarandeerd dat je geen stookkosten hebt?  Ik heb daar dus niet een heel duidelijk beeld bij, maar zie wel dat speelt. Wie gaat die garanties afgeven? Dat is het spel dat nu op de wagen komt.”
Hij wijst erop dat er een risico is dat louche aanbieders in dit gat springen. “Laat ik hopen dat het niet zo is dat er een handel in garanties ontstaat met allemaal sjoemelende bedrijfjes die zeggen ‘ja hoor wij geven die garantie wel af’ en dat later blijkt dat dit niet zo is.”

Obstakel bij extra lenen

Wigger Verschoor, operationeel directeur bij Thuisbaas, vermoedt dat de garantie voor veel huizenkopers een obstakel zal zijn om extra te lenen. Thuisbaas begeleidt consumenten die hun woning energieneutraal willen maken. “Dit is in de praktijk heel lastig. Het past eigenlijk alleen bij nieuwbouw, waarbij je volledige controle hebt over het hele casco. In de bestaande woning werken wij nu met een nul-op-metergarantie van drie jaar en daarmee zijn wij de absolute voorloper.”
Hij denkt dat het misschien beter is om deze eis op een andere manier in te vullen. “Ik vraag me af wie er überhaupt gebruik maakt van dit instrument en of niet het handig is dit te herzien.” Verschoor wijst er ook op dat de eisen voor het lagere bedrag van 9.000 euro ook minder strikt zijn.

Consument blijft zoeken

In zijn jaarlijkse advies over leennormen heeft het Nibud vorig najaar ook al gesteld dat de energieprestatiegarantie eventueel kan vervallen. In plaats hiervan zou dan gebruikgemaakt worden van de energie-index voor bestaande woningen of de energieprestatie coëfficiënt voor nieuwbouwwoningen.
Ondanks dit advies geldt de eis voor een energieprestatiegarantie nog steeds. Totdat hier verandering in komt, blijft het voor consumenten dus zoeken hoe hier precies mee wordt omgegaan.


Lees ook
Wat zijn de aandachtspunten bij hypotheken voor nieuwbouw?
Trends

Wat zijn de aandachtspunten bij hypotheken voor nieuwbouw?

Het hypotheekproces bij nieuwbouw verloopt anders dan bij bestaande woningen. Het is voor hypotheekadviseurs een andere tak van sport, stelt nieuwbouwexpert Ivo Hofstede van Financieel Fit in Bergschenhoek. Hij legt uit wat aandachtspunten zijn in dit hypotheektraject.

‘Aflossingsvrije hypotheek is geen giftig product’
Opinie

‘Aflossingsvrije hypotheek is geen giftig product’

De aandacht voor de risico’s van de aflossingsvrije hypotheek is de laatste tijd sterk toegenomen. Huiseigenaren die niet of weinig aflossen, zouden moeten nadenken hoe ze zorgen dat ze aan het eind van de looptijd hun huis kunnen houden. Hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen denkt inderdaad dat het belangrijk is dat mensen vooruit kijken. Tegelijkertijd vindt hij ook dat de risico’s van aflossingsvrij niet moeten worden overdreven.

'Informeer klant op tijd over hypotheek voor duurzame maatregelen'
Opinie

'Informeer klant op tijd over hypotheek voor duurzame maatregelen'

Met de interesse voor energiebesparing en zelfs de energieneutrale woning gaat het de goede kant op. Volgens Wigger Verschoor van ThuisBaas neemt dat sterk toe. Minder hard gaat het met de hypotheekfinanciering voor duurzame maatregelen, terwijl de mogelijkheid om hiervoor extra te lenen al jaren bestaat.

‘Hypotheek in een dag is mogelijk met digitaal financieel plan’
Opinie

‘Hypotheek in een dag is mogelijk met digitaal financieel plan’

Het verzamelen en op orde krijgen van alle gegevens is vaak nog een reden dat een hypotheekaanvraag hapert. Digitalisering moet daar een einde aan maken. Een hypotheek in en dag wordt dan mogelijk, denkt Rick Wassenaar van MijnGeldzaken.nl.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.