“Erfgenamen moeten hypotheekadviseur niet zomaar overslaan”

15 oktober 2021 Leestijd ± 2minuten
“Erfgenamen moeten hypotheekadviseur niet zomaar overslaan”

Een erfenis aanvaarden en afhandelen is niet eenvoudig. Toch winnen erfgenamen zelden advies in bij hun hypotheekadviseur. Volgens adviseurs Susan van der Graaf en Arco Kleimeer is dat soms een gemiste kans.

Susan van der Graaf van De HypotheekAcademie ziet dat het in de praktijk zeker verschil maakt wanneer erfgenamen eerst advies inwinnen bij een hypotheekadviseur.

Bij veel geldverstrekkers mogen erfgenamen namelijk boetevrij de rente aanpassen en dat scheelt veel geld. Lang niet iedere erfgenaam weet dit, maar een hypotheekadviseur kan daarbij helpen. Het aanpassen van de rente kan veel schelen in de lopende kosten tot de woning eventueel verkocht is. Van der Graaf spreekt daarbij uit ervaring. “Ik had laatst nog iemand die na het overlijden van de partner de rente verlaagde. Dat scheelde €47.035 aan boete en de lasten daalden met ruim €600 per maand. Dat is indrukwekkend, toch?”

Van der Graaf ziet in haar praktijk ook dat weinig erfgenamen bij hun hypotheekadviseur langsgaan voor ze een erfenis aanvaarden. De erfenis lijkt het terrein van banken, geldverstrekkers en notarissen. “Dat zijn natuurlijk vakmensen, maar in voorkomende gevallen kan het mensen dus echt helpen wanneer ze ook advies inwinnen bij hun hypotheekadviseur. Misschien kunnen we dat wat beter benadrukken.”

Advies gaat verder dan de hypotheek

Arco Kleimeer van GeldXpert is erkend financieel adviseur en benadrukt deze titel om zijn mening over de erfeniskwestie te onderbouwen. “Het advies van hypotheekadviseurs beslaat natuurlijk veel meer dan alleen de hypotheek”, meent Kleimeer. “We adviseren over het financiële totaalplaatje, maar mensen weten dat niet altijd en dat vind ik soms jammer.”

Zeker als erfgenamen besluiten om de woning aan te houden voor bijvoorbeeld verhuur, dan verandert er veel in hun financiële situatie. Een financieel adviseur kan dan volgens Kleimeer goed onderbouwen wat de consequenties zijn - en of de constructie überhaupt wenselijk is met alle voor- en nadelen van een box 3-constructie.

Banken, geldverstrekkers en notarissen doen hun werk omtrent de erfenis meestal uitstekend. Daar wil Kleimeer zeker niet aan tornen. Toch kan een gesprek met een financieel adviseur ter aanvulling zeker geen kwaad. Vooral wanneer de erfenis grote financiële consequenties heeft die een onafhankelijke adviseur beter, of sneller kan regelen. “Je wilt gewoon niet dat mensen na twee jaar terugdenken aan die lastige periode met het gevoel dat ze het niet goed hebben aangepakt.”


Lees ook
Wooncrisis in België
Over de grens

Wooncrisis in België

  Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in België?

Hogere inkomens kunnen volgend jaar iets minder lenen
Cijfers & onderzoeken

Hogere inkomens kunnen volgend jaar iets minder lenen

Wie een inkomen heeft van meer dan €50.000 kan volgend jaar minder lenen. Dat blijkt uit de nieuwe hypotheeknormen die Nibud adviseert en die het kabinet overneemt.

“Normaal treed ik nooit op de voorgrond”

“Normaal treed ik nooit op de voorgrond”

“Ik werd een beetje voor het blok gezet, want er was op het laatste moment een afzegging”, vertelt Nathalie Notenboom over haar uitnodiging voor deelname aan de adviseurskalender. “Maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik vond het erg leuk om te doen.” Nathalie is sinds een paar jaar teamleider Online Hypotheekadvies bij Independer en prijkt deze maand op de kalender als fotomodel van de maand oktober.

“Overheid wil zorgen voor lucht, maar ademnood is steeds het gevolg”
De Kettingvraag

“Overheid wil zorgen voor lucht, maar ademnood is steeds het gevolg”

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Danny Seegers uit Maastricht, stelt de volgende vraag aan vakgenoot Frank Roggen uit Eindhoven.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.