“Er zijn überhaupt te weinig woningen, laten we niet richten op één specifieke doelgroep”

21 mei 2024 Leestijd ± 3minuten
“Er zijn überhaupt te weinig woningen, laten we niet richten op één specifieke doelgroep”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Mieke Pannekoek van Financieel Fit Boxmeer over het terugbetalen van huurinkomsten door verhuurders, de achtergebleven nieuwbouw van seniorenwoningen en de nieuwe groene hypotheekregels. 

Verhuurders van vrijesectorwoningen moeten mogelijk 6,4 miljard euro aan te veel geïnde huurinkomsten terugbetalen, blijkt uit onderzoek van CBRE. Als verhuurders jarenlange huurverhogingen moeten terugbetalen, wat voor impact kan dit hebben volgens jou op de woningmarkt?  

“Ik denk dat dit een tweeledig effect kan hebben op de woningmarkt. Als huurders dat bedrag terugkrijgen, dan kan dat een financiële prikkel zijn om bijvoorbeeld iets te kopen. Het zou voor veel starters een mooi beginnetje kunnen zijn om te kijken naar een koopwoning. Verder denk ik dat je hiermee veel verhuurders afschrikt om woningen te kopen om te verhuren. Als je kapitaalkrachtig bent en een woning kunt kopen om te verhuren, kan dat een mooie investering zijn. Daar is ook een markt voor. Verhuurders worden nu behoorlijk aangepakt met hogere overdrachtsbelasting, maar ook met strengere regels voor verhuurhypotheken met een grotere eigen inleg en hogere rente.”  

De nieuwbouw van seniorenwoningen blijft achter. De komende drie jaar worden er minder dan 10.000 gebouwd, terwijl dit er ruim 100.000 zouden moeten zijn. Wat voor gevolgen heeft dit volgens jou voor de woningmarkt?  

"Doordat er geen seniorenwoningen komen, komen de huizen waar de ouderen nú in wonen niet op de markt. Terwijl veel mensen daar erg op zitten te wachten. Ik vind het jammer als de nieuwbouw van de woningen stagneert, maar ik denk dat er ook echt goed gekeken moet worden waar de behoefte ligt van de senioren. Het is te makkelijk om te denken dat het hier alleen maar gaat om aanleunwoningen met voorzieningen. Zo zijn er ook genoeg senioren die hun privacy willen hebben en een stukje tuin. Ik denk dat we de focus niet alleen op de nieuwbouw van seniorenwoningen moeten leggen, maar voor een mix moeten kiezen met ook starterswoningen en vrije kavels. Er zijn überhaupt te weinig woningen, dus laten we niet specifiek richten op één doelgroep.”  

Huiseigenaren interpreteren de nieuwe groene hypotheekregels over het energiezuinig maken van woningen verkeerd, blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden Bank. Herken jij dit in de praktijk?  

 “Ik denk dat er meer sprake is van onwetendheid dan van een verkeerde interpretatie. Ik moet nog regelmatig uitleggen aan klanten dat het energielabel ook bepaalt wat je maximaal mag lenen. Ik hoor veel terug bij mijn klanten dat zij niet wisten dat bijvoorbeeld een A-label voor een hogere leencapaciteit zorgt dan een C-label. Dat komt ook omdat het nog relatief nieuwe regelgeving is.” 


Lees ook
Van ‘gemiste kans’ tot ‘rust in de markt’ – wat zijn de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor de hypotheekbranche?

Van ‘gemiste kans’ tot ‘rust in de markt’ – wat zijn de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor de hypotheekbranche?

PVV, VVD, NSC en BBB zeggen niet te tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Dat wordt niet door iedereen toegejuicht. En dat de warmtepomp niet langer verplicht wordt, valt ook niet overal in goede aarde. We vroegen Harrie-Jan van Nunen, Mieke Pannekoek, en Romany Staring hun mening over het hoofdlijnenakkoord. 

De meeste beleggers zijn een beetje saai – dat is goed voor de hypotheeksector
Column

De meeste beleggers zijn een beetje saai – dat is goed voor de hypotheeksector

Beleggen lijkt een heel dynamische wereld als je dagelijks RTLZ of the Wolf of Wallstreet bekijkt. De realiteit stelt echter teleur. De meeste grote beleggers van deze wereld zijn langetermijnbeleggers. Oftewel: ze zijn een beetje saai en gaan vooral rustig door met hun langetermijninvesteringsplan, ook als dat op de korte termijn niet altijd het meest optimaal is.  

We zoeken iemand met een 9-tot-5-mentaliteit
Column

We zoeken iemand met een 9-tot-5-mentaliteit

Wij zoeken werknemers die graag binnen kantoortijden hun werkzaamheden doen. Want ik vertel het je alvast, van 9 tot 5 werken is straks weer hot! 

Wat uw klant moet weten bij het kopen van een vooroorlogse woning
Column

Wat uw klant moet weten bij het kopen van een vooroorlogse woning

Kennissen drukten me nog eens op het hart dat ik mijn jaren 30 twee-onder-één kap woning echt nooit moet verkopen. Vooroorlogse woningen zijn populair. Er wordt fors overboden en dan vooral op die unieke woningen met prachtig glas-in-lood.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.