Deltaplan nodig om woningmarkt weer te laten stromen

27 februari 2019 Leestijd ± 3minuten
Deltaplan nodig om woningmarkt weer te laten stromen

Is een nieuwbouwwoning nog wel aantrekkelijk met een prijsstijging van maar liefst 17 procent in het laatste kwartaal van 2018? Ingomar Souren is advocaat en hoofd van het team Overheid en Vastgoed bij Kneppelhout & Korthals. Hij snapt dat projectontwikkelaars weer wat vet op de botten willen krijgen door in te zetten op huizen in een hogere prijsklasse - dat verklaart een deel van de stijging. Logisch en nodig, maar op langere termijn is dit wellicht niet wenselijk.

De CBS-cijfers van het laatste kwartaal van 2018 laten een significant verschil zien in de prijsstijging van bestaande woningen en nieuwbouw. Ten opzichte van het laatste kwartaal een jaar eerder zijn de prijzen van nieuwbouwwoningen 17 procent gestegen en die van bestaande woningen 9,2 procent.

Vet op de botten

Enerzijds is er natuurlijk de marktwerking die de huizenprijzen opdrijft, maar Souren ziet bij de nieuwbouwwoningen nog een andere ontwikkeling: “Tijdens de crisis hebben projectontwikkelaars en bouwondernemingen moeten overleven met minimale marges. Nu de markt weer aantrekt zet iedereen in op de hoogste winst en die valt vooral te halen bij woningen in de hogere prijsklasse.” Souren snapt ook dat het nodig is dat de bouwsector weer wat vet op de botten krijgt: “Sterker nog, het zou wel heel altruïstisch zijn om nu in te zetten op nieuwbouwwoningen met een lage marge.” Dit neemt niet weg dat hierdoor het tekort aan woningen aan de onderkant van de markt niet wordt opgelost.

Doorstromen en woningcorporaties

“Ook in de woningmarkt is er een vrije marktwerking, daar is niks mis mee. Maar ik denk dat er toch naar maatregelen gezocht moet worden om een disbalans in de markt te voorkomen.” Er zijn twee zaken die daarbij volgens Souren van belang zijn: doorstroming en wellicht weer een rol voor woningcorporaties. “We zijn hard aan het vergrijzen, maar de doorstroming in de markt stagneert. Begrijpelijk, want lang niet overal zijn interessante woningen beschikbaar voor mensen die kleiner willen wonen. Zonde, want naast een stagnatie in de doorstroom, wordt op deze manier eventuele overwaarde verwoond.”

De wens en wil tot doorstroom is er dus wel, maar de mogelijkheid is er in een aantal regio’s amper. “Daar zit denk ik wel een deel van de oplossing,” stelt Souren. Het ontbreken van geschikte woningen voor doorstromers is ook te wijten aan het feit dat woningcorporaties hier amper nog een rol in kunnen spelen: “Stef Blok heeft maatregelen genomen om excessen bij een paar corporaties te voorkomen. Maar door corporaties zo strikt aan banden te leggen is het kind misschien wel met het badwater weggegooid.”

Tijd voor een deltaplan

Souren ziet een grote kans voor combinatieprojecten waar koop- en middeldure huurwoningen worden ontwikkeld. Hiervoor moeten marktpartijen, gemeenten en corporaties op regionaal niveau en in goed overleg de markt in kaart brengen. “Ik denk dat corporaties met iets meer ruimte een belangrijke rol kunnen spelen in het realiseren van projecten voor doorstromers. Commerciële projectontwikkelaars zullen vooral gewoon willen blijven inzetten op duurdere nieuwbouwwoningen, al was het omdat ze daar de winst kunnen halen die nodig is voor de gezonde ontwikkeling van hun bedrijf. Maar als daarbij marktfalen dreigt door een nog groter tekort aan de onderkant van de markt is het tijd om te zoeken naar oplossingen.”

Vanuit de markt is er volgens Souren zeker aandacht voor deze uitdaging, maar het is daarbij tijd voor actie: “Als we een deltaplan kunnen maken voor water, kan dat ook voor een goed stromende woningmarkt. Een optimale situatie voor alle partijen en vooral de koper, want op deze manier blijft een investering in een nieuwbouwwoning ook op de lange termijn aantrekkelijk.”


Lees ook
Fiscus moet duidelijkheid geven over hypotheken in box 3
Opinie

Fiscus moet duidelijkheid geven over hypotheken in box 3

Jos Koets schreef een vlammende column over hypotheken in box 3. Al snel ontstond er enige ophef: dat kan toch helemaal niet? Er is echter een verschil tussen ‘kunnen’ en ‘mogen’, alleen is de fiscus vooralsnog niet duidelijk over hoe zij hiermee omgaan. “Misschien vinden ze me een eigenwijze sodemieter, maar het zou echt een hoop tijd schelen als ze hier een uitspraak over doen.”

Rooie oortjes? Of knus in de broekzak van uw klant

Rooie oortjes? Of knus in de broekzak van uw klant

Brechtje de Leij is auteur van het boek ‘Mobiele Eenheid’ en Head of Digital Product bij Independer. In de wandelgangen wordt ze vaak gewoon ‘eindbaas mobiel’ genoemd. De week van De Leij werd beheerst door intieme micromomenten en adviseurs die wel heel dicht tegen hun klanten aankruipen.

Laat je (niet) verrassen

Laat je (niet) verrassen

Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op verrassingen. Maar dat ik na al die jaren in de financiële wereld nog steeds perplex kan staan van sommige dingen, is op z’n minst, nou ja… verrassend.

Praktijkcijfers: Hogere hypotheekschuld huishoudens?
Cijfers & onderzoeken

Praktijkcijfers: Hogere hypotheekschuld huishoudens?

De hypotheekmarkt heeft een bewogen jaar achter de rug en dat is terug te zien in de cijfers van het CBS. De uitstaande hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens is in het derde kwartaal gestegen tot 702 miljard euro. Hoewel de stijging absoluut gezien fors lijkt, valt het relatief misschien wel mee.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.