Eindejaarskorting op je maandlasten

20 december 2018 Leestijd ± 2minuten
Eindejaarskorting op je maandlasten

Het einde van het jaar is in zicht. Veel mensen ontvangen een eindejaarsuitkering op hun rekening. Daar kun je mooi extra mee aflossen op de hypotheek. Maar wat is het effect hiervan?
 

De eindejaarsuitkering is voor veel werkende Nederlanders een mooie afsluiting van het jaar. Vaak gaat het om een bedrag ter grootte van een maandsalaris, al gauw meer dan duizend tot een paar duizend euro. De afgelopen maand zijn we bestookt met reclamefilmpjes, waarin blije, dansende mensen te zien zijn. De reden van hun vrolijkheid? Ze hebben afgelost op hun hypotheek. Ik kan me dus goed voorstellen dat mensen met een eindejaarsuitkering denken: ‘zo blij wil ik ook wel zijn’ en het geld op hun hypotheekrekening storten. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk word je blij van lagere maandlasten en een hypotheekschuld die afneemt, maar dan moet het wel om een flinke afname gaan.

Laten we eens kijken wat er gebeurt als je je eindejaarsuitkering gebruikt om extra af te lossen op je hypotheek. We hebben dit berekend voor twee situaties, zie het schema hieronder. Neem een modaal tweeverdienershuishouden, met een hypotheek van 350.000 euro. Stel dat ze samen in totaal een eindejaarsuitkering ontvangen van 2.799 euro en deze gebruiken voor aflossing, dan dalen de maandlasten met 11,90 euro. Als ze ervoor kiezen om de looptijd van hun hypotheek te verkorten, dan scheelt dat vier maanden. 

De winst is dus niet zo heel groot. Je moet je afvragen of dit dan de best mogelijke optie is voor hun situatie. Dit fictieve stel kan misschien beter de eindejaarsuitkering aanwenden om hun reserves aan te vullen voor noodgevallen. Of het bij te storten bij hun pensioen. Dat geld krijgen ze tenminste cash terug. Wat in je huis zit, blijft daar vastzitten.

Als je de hypotheek wilt aflossen, doe het dan met grotere bedragen op regelmatige basis. Dan heeft het zin. Zoals het stel in dit artikel, dat zijn bestedingen heeft aangepast aan het vervroegd (binnen tien jaar) afbetalen van hun hypotheek. Ze berekenden dat ze iedere maand 2.000 euro extra kunnen afbetalen. Samen met hun vakantiegeld en de dertiende maand betekent dit dat ze hun hypotheek binnen tien jaar kunnen aflossen. Om dit zo te doen, moet je flink spaarzaam leven. Dat wil en kan niet iedereen. Wil je extra aflossen, doe dit dan met een plan. Ad-hoc heeft weinig zin, maar maak het onderdeel van de gehele financiële strategie. Dit lijkt me een goed voornemen voor 2019!Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

'Belegger die illegaal verhuurt, is oneerlijk’

18 december 2018 Beleggers zijn de laatste jaren een belangrijke factor op de ...

Finance Families: Deze vader en dochter geloven in hard werken en loyaliteit

19 december 2018 Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ...

Laat het vallen

13 december 2018 Aanpassing van risico-opslagen is niet alleen klantvriendelijk, het kan ook ...

'Vertrouwen in financieel adviseur is in het geding'

02 januari 2019 Van de financieel adviseur wordt steeds meer een controlerende rol ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.