Eerste fase hypotheekadvies steeds vaker digitaal

19 januari 2016 Leestijd ± 1minuut
Eerste fase hypotheekadvies steeds vaker digitaal

Nergens in Europa doet men meer bankzaken via internet dan in Nederland: 80 procent van de Nederlanders doet deze online. Maar als het om hypotheekadvies gaat, doet slechts 22 procent dit geheel of gedeeltelijk online. De rest doet het liever van A tot Z op de beproefde manier: met koffie en een handdruk, op het advieskantoor.

Bovenstaande blijkt uit een onderzoek dat IG&H vorig jaar uitvoerde onder 338 Nederlanders. Ondanks dat Nederlandse consumenten op hypotheekgebied terughoudend zijn wat betreft digitaal advies, denkt het onderzoeksbureau dat volledig hypotheekadvies op kantoor in 2020 in nog slechts 5 procent van de gevallen gebeurt. Andere adviezen zouden dan deels of volledig digitaal verlopen.

Advies via webcam
Het deels digitaliseren van advies is iets waar veel hypotheekaanbieders en -adviseurs mee bezig zijn, schreef Eigen Huis Magazine vorig jaar. Het gaat meestal om de eerste stap in het hypotheektraject: de oriëntatiefase en het aanleveren van de benodigde gegevens en documenten door de klant. In veel gevallen kan ook al de tweede fase van het traject online, door een adviesgesprek via een webcamverbinding. De derde stap, het daadwerkelijk afsluiten van de hypotheek, verloopt nog nauwelijks elektronisch.

Zelf zonder advies een hypotheek afsluiten kan overigens ook. Dit is 'execution only' en kan alleen via internet. Slechts 3 procent van de hypotheekklanten durft dit aan.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Terugblik eerste jaar Kop-Munt: "De kop is eraf; het smaakt naar meer!”

15 juni 2017 Kop-Munt bestaat alweer meer dan een jaar. Hoog tijd om ...

De stap van bankadviseur naar onafhankelijk intermediair: Sonja den Blanken

06 oktober 2017 Van bankkantoor naar onafhankelijk intermediair. Veel adviseurs hebben deze overstap ...

Hyarchis: "Financiele branche moet niet achterover leunen"

28 september 2016 Binnen de financiële dienstverlening wordt nergens zoveel online samengewerkt met ...

Waarom innovatie in onze sector soms achterblijft

27 juli 2016 Zo medio het jaar maken we altijd de balans op ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.