Een verbouwing is geen geldmachine (maar kan wel inzicht geven)

23 november 2021 Leestijd ± 3minuten
Een verbouwing is geen geldmachine (maar kan wel inzicht geven)

Hoe verstandig is een verbouwing in een tijd waar (Amsterdamse) rijtjeshuizen al verkocht worden voor 1,2 miljoen? Hoe zorg je met een verbouwing nog voor waardevermeerdering als de prijzen al torenhoog zijn?

'Geen geldmachine, maar verduurzaming is niet onverstandig'

Mark van Dam is met zijn Partners in Planning vooral actief in het Drentse Assen en omgeving. Hij adviseert zijn klanten sowieso om niet te verbouwen voor waardevermeerdering. “Verbouwen is altijd prima als het gaat over het verhogen van je woongenot,” vindt Van Dam. “Als de verbouwing vervolgens meerwaarde oplevert, is dat mooi meegenomen. Het moet alleen niet het doel zijn, want echte waardevermeerdering lukt lang niet altijd.”
 
Keukens, badkamers en andere in het oog springende verbouwingen zijn nogal smaakgevoelig. Met een beetje pech hebben potentiële kopers een andere smaak en zien ze de verbouwing niet als een verbetering. Laat staan dat ze de verbouwing zien als een reden om meer te betalen voor de woning. 
 
Wat Van Dam wel ziet, is dat verbouwingen voor duurzaamheid interessant kunnen zijn. “Zaken als warmtepompen willen nog wel eens zorgen voor waardevermeerdering. Daar hebben bewoners in eerste instantie zelf natuurlijk ook baat bij. Het belangrijkste is dat je je huis niet gaat zien als een geldmachine, want een woning is in principe geen beleggingsobject.”

'Je moet in deze markt voorzichtig zijn dat mensen niet gaan overdrijven'

Leen Winter, van Winter Financiele Diensten bekijkt de verbouwing wensen van zijn klanten vooral pragmatisch. “Je kunt je ook afvragen of gezien de enorme stijgingen een taxatierapport nog relevant is,” vindt Winter. “Wat mij betreft is dat zeker het geval. Het is juist nu van belang dat mensen inzage krijgen in de waardevermeerdering van hun investering. Zo kan de klant een nog betere afweging maken.”
 
Winter doelt daarmee op mensen die hele dure badkamers of zwembaden laten aanleggen en denken dat ze daarmee de waarde van hun huis (evenredig) vermeerderen. “Zeker nu de rente extreem laag is, hebben cliënten de neiging om qua verbouwing helemaal los te gaan. Een taxatierapport geeft dan inzicht. Hierdoor passen cliënten soms hun plannen aan.”
 
Als mensen binnen afzienbare tijd willen verhuizen kunnen verbouwingen wel helpen om het huis (extra) aantrekkelijk te maken. “In zo’n geval kan een nette badkamer al helpen. Maar dat wil niet zeggen dat ik vind dat mensen het maar ‘basic’ moeten houden. Als mensen zich maar realiseren dat niet alle investeringen in verbouwingen zich vertalen in meerwaarde. Wanneer het dan qua risico verder past, is het geen enkel probleem om te verbouwen. Ook in deze markt.”

Weet je alles over verbouwen? Speel dan mee in de Kennistest van november!


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Bieden zonder voorbehoud, overgewaardeerde huizen en verduurzaming

26 november 2021 Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit ...

'Tinder-achtige berichtjes op LinkedIn van vrouwen die meer willen dan alleen advies'

04 november 2021 Natuurlijk, meedoen aan een spannende kalender was vooral voor het ...

"Weer iets anders dan het adviseren van klanten over hypotheken"

13 augustus 2021   Het was begonnen als grapje, maar ...

“Mag ik van jou in de categorie overnames: ziel en zaligheid?”

09 augustus 2021 Het overnamepad dat Jan Veldsink, de oprichter van Veldsink Groep, ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.