Een huizenkoper is net een parkiet

02 maart 2018 Leestijd ± 2minuten
Een huizenkoper is net een parkiet

Hoe kun je het gedrag van mensen beïnvloeden? Het antwoord op deze vraag is niet zo ingewikkeld. Goed gedrag moet je belonen en slecht gedrag negeren. Dat blijkt onder andere uit het proefschrift ‘Organisaties conditioneren. De invloed van beloning en straf op werkprestaties’ van Marius Rietdijk, tegenwoordig wetenschappelijk directeur van het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis (ADRIBA) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Rietdijk baseert zijn conclusie mede op een tweetal experimenten, met een parkiet en werknemers van een printplatenfabriek. Voor zowel mens als dier geldt: een compliment geven, heeft meer resultaat dan een tik op de vingers. Je zou denken dat dit principe dan ook opgaat voor huizenkopers. Niet iedereen denkt er echter zo over.Aflossingsvrij is sinds enige tijd niet meer de gewenste hypotheekvorm. Daarom heeft de overheid met nieuwe wet- en regelgeving deze hypotheekvorm veel minder aantrekkelijker gemaakt. Geldverstrekkers ontmoedigen de keuze voor aflossingsvrij door deze producten duurder te maken dan annuïteitenhypotheken. Je zou dus denken dat ze aflossen zouden aanmoedigen. Niets is minder waar. Wie aflost, wordt gestraft. Bij het merendeel van de geldverstrekkers betalen mensen die aflossen op hun lening een boete. Daarnaast handhaven veel partijen de rente-opslagen als de hypothecaire lening deels is terugbetaald, terwijl deze opslagen eigenlijk niet meer nodig zijn. Je kijkt als huizenbezitter dus wel uit voor je aflost.

Gelukkig lijkt er verandering te komen in deze praktijk. De AFM onderzocht recentelijk samen met ING en Florius hoe huizenkopers het beste zijn te bewegen extra af te lossen. Het resultaat laat zich raden. De effectiefste manier om aflossing te stimuleren, is door huizenbezitters een voucher aan te bieden, die de kosten van een afspraak met de hypotheekadviseur vergoedt. Positief belonen dus. Het lijkt me dus een kwestie van tijd voordat alle geldverstrekkers de boetes op extra aflossen, en de rente-opslagen, laten vallen.


Lees ook
Ouderschapsverlof beïnvloedt leencapaciteit
Opinie

Ouderschapsverlof beïnvloedt leencapaciteit

Na de geboorte van je kind kun je tijdelijk minder gaan werken en zo gebruik maken van het ouderschapsverlof. Dit is nu nog meestal onbetaald verlof. Toch is het een interessante regeling voor ouders omdat ze recht houden op het aantal uren werk dat ze hadden voor het verlof in ging. Bij het kopen van een huis kan het alleen wel een aandachtspunt zijn. Adviseurs kunnen namelijk niet zomaar rekenen met het inkomen van voor het verlof. Hierdoor kunnen consumenten mogelijk een lagere hypotheek afsluiten.

‘Klanten Vivat lopen geen risico'
Opinie

‘Klanten Vivat lopen geen risico'

Het rommelt rond de moeder van verzekeraar Vivat, het Chinese Anbang. De oprichter en topman Wu Xiaohui zit achter de tralies en de Chinese overheid heeft het bedrijf nu onder curatele gesteld. Het roept nog eens de vraag op hoe risicovol het is als een Nederlandse bank of verzekeraar in handen komt van een investeerder uit het verre oosten?

'MUNT is een trendsetter'
Opinie

'MUNT is een trendsetter'

Erik Teunisse is al 22 jaar franchisenemer van de Hypotheker, met twee vestigingen: in Harderwijk en in Dronten. Zijn klantenbestand bestaat voor een groot deel uit doorstromers en overstappers. MUNT Hypotheken scoort goed bij de laatste doelgroep. “MUNT heeft het proces voor het oversluiten van hypotheken makkelijker gemaakt. Daar hebben ze een gat in de markt gezien. Je ziet dat andere hypotheekaanbieders dit voorbeeld nu volgen.”

Geen enkele reden voor doemverhalen woningmarkt
Opinie

Geen enkele reden voor doemverhalen woningmarkt

Het herstel van de woningmarkt is de afgelopen jaren hand in hand gegaan met een daling van de hypotheekrente. Nu het erop lijkt dat de rente alleen nog maar omhoog kan, is er de angst dat de woningmarkt weer in het slop zal raken. Onwaarschijnlijk, concludeert de Amsterdam School of Real Estate na onderzoek.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.