‘Drukte blijft aanhouden’

01 juli 2024 Leestijd ± 3minuten
‘Drukte blijft aanhouden’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Linda van Loon van Helder Hypotheekadvies uit Dongen over de prijsstijging van koopwoningen, het vertrouwen in de woningmarkt en de populariteit van de Nationale Hypotheek Garantie.  

De prijzen voor een koopwoning zijn weer flink gestegen. Volgens het CBS zou de oorzaak van deze stijging vooral komen door het huizentekort, maar ook door grote loonstijgingen en veel overgebleven spaargeld uit de coronaperiode. Hebben klanten om die redenen inderdaad meer te besteden?  

“Overbieden speelt vooral een grote rol bij prijsstijgingen. Dat drijft die prijzen enorm op. Je ziet dat bijvoorbeeld goed bij doorstromers. Die zetten hun huis, dat flink wat overwaarde heeft, te koop. Die overwaarde kunnen zij weer inzetten om te overbieden. Mensen hebben veel meer vertrouwen gekregen in de markt, omdat ze weten dat zij hun huis binnen no-time verkocht krijgen. Al wijs ik mijn klanten altijd op het risico dat er altijd iets kan veranderen waardoor de verkoop van de woning toch tegenvalt.”  

“Ook speelt de loonstijging een grote rol: mensen verdienen meer, ik zie dat ze daarom meer kunnen lenen en dus meer bieden.  Of er overgebleven spaargeld uit de coronaperiode wordt ingezet? Dat heb ik nog niet gehoord bij mijn klanten. Ik denk dat mensen toen juist ook veel investeringen hebben gedaan in verbouwen, meubels, tuin, noem maar op. Ik herken dat daarom ook totaal niet als reden dat mensen meer kunnen bieden.”   

Het vertrouwen in de woningmarkt, is volgens een rapport van de ING, onder andere toegenomen bij starters. Is dit iets wat jij terugziet bij jouw klanten?   

“Er is bij iedereen meer vertrouwen in de woningmarkt, niet alleen bij starters, maar ook bij doorstromers. Niet alleen neemt de vraag naar woningen toe, er zijn steeds meer oriëntatiegesprekken. Dat merk ik in mijn agenda. Ik dacht in eerste instantie dat het een tijdelijke opleving was, die eind vorig jaar de kop op stak, maar de drukte blijft echt aanhouden.”  

Het nieuws dat de eerste tekenen van een kentering op de huizenmarkt te zien zijn klopt dus?    

“Het is 2 jaar wat rustiger geweest door de stijgende rente, maar je merkt nu dat mensen in beweging willen komen. Ondanks de hoge prijzen willen mensen bijvoorbeeld toch samenwonen of dat ene droomhuis kopen. De gekte op de woningmarkt wordt namelijk niet minder, dat weten zij ook.”  

Er kozen in 2023 bijna 50% meer woningeigenaren voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Wat zou volgens jou deze stijging kunnen verklaren?  

“De NHG-grens is flink omhooggegaan, dus het is voor meer mensen mogelijk om te kiezen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Starters krijgen ook meer kansen op de woningmarkt: investeerders tonen minder interesse in starterswoningen en door het nieuwe beleid van de overheid zetten verhuurders woningen te koop. Doordat er een toeloop is aan starters op de woningmarkt, zal het aantal hypotheken met een NHG ook omhoog zijn geschoten.” 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.