Bijlenen energiebesparing populair bij zzp'er

05 maart 2019 Leestijd ± 2minuten
Bijlenen energiebesparing populair bij zzp'er

De hypotheek met extra financiering voor energiebesparende maatregelen is bezig aan een opmars. Volgens cijfers van HDN groeide dit soort hypotheken in 2018 met 60 procent. Tussen doelgroepen bestaan duidelijke verschillen in de mate waarin ze hiervoor kiezen. 5 inzichten uit de HDN-cijfers over de populariteit van energiebesparende maatregelen.

1. NHG is belangrijk

NHG is duidelijk een belangrijke drijver van de keuze voor energiebesparende maatregelen. Het percentage hypotheken met financiering voor energiebesparing is met NHG ongeveer twee keer zo groot als zonder NHG: 5,5 procent tegen 2,8 procent. Dat betekent dat energiebesparende maatregelen vooral worden gefinancierd voor huizen met een koopprijs onder de NHG-grens.

2. Doorstromers en starters kiezen even vaak voor energiebesparende maatregelen

4,4 procent van de doorstromers en 4,3 procent van de starters maakte deze keuze. Dat dit percentage ongeveer even groot is, is opvallend omdat doorstromers vaak overwaarde kunnen inbrengen en geen beroep hoeven te doen op de mogelijkheid voor verruiming van de loan-to-value.

3. Oversluiters relatief weinig (2,2 procent)

Van oversluiters die een hypotheek zonder NHG afsluiten neemt slechts 1,5 procent energiebesparende maatregelen. Dit kan erop wijzen dat het onderwerp voor de oversluiter weinig prioriteit heeft. Een andere verklaring is dat oversluiters ook relatief vaak overwaarde hebben en ten opzichte van hun inkomen een lage hypotheek. In dat geval past financiering voor energiebesparing in de gewone hypotheek. Met meer dan 75.000 hypotheekaanvragen in 2018 is het wel een grote doelgroep.

4. En zzp’ers iets vaker dan werknemers

Tussen werknemers en zzp’ers bestaat een klein verschil. Van de zzp’ers die een huis kochten, financierde 4,7 procent energiebesparende maatregelen tegen 4,3 procent van de huizenkopers in loondienst. Ook hiervoor geldt weer dat dit verschil opvallend is omdat zzp’ers relatief meer eigen geld of overwaarde meebrengen dan werknemers. Mogelijk speelt hier mee dat ze ondernemender zijn.

5. Doorstromende zzp’er met NHG koploper

Dit is de groep die relatief het vaakst energiebesparende maatregelen neemt. 7,8 procent van de NHG-hypotheken verstrekt aan een zzp’er die verhuist naar een nieuwe woning, financiert energiebesparende maatregelen. Dit is wel een relatief kleine doelgroep. Het ging vorig jaar om circa 165 hypotheekaanvragen.

Tussen doelgroepen en hypotheekvormen (wel of geen NHG) bestaan dus duidelijk verschillen in de populariteit van de regeling voor energiebesparende maatregelen. Adviseurs zouden daarmee rekening kunnen houden in hun adviestraject.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

74 stemmen (gemiddeld 3,8 van 5).

Anderen bekeken ook

Nederlandse woning mooie pensioenvoorziening voor migrant

06 maart 2019 Het aantal kennismigranten dat naar Nederland komt, is de afgelopen ...

Onenightstand

07 maart 2019 René Kuiper adviseert, coacht en traint onder andere adviseurs binnen ...

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

06 februari 2019 Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht ...

Fiscus moet duidelijkheid geven over hypotheken in box 3

28 februari 2019 Jos Koets schreef een vlammende column over hypotheken in box ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.