Dit is waar hypotheekadviseurs per 1 juli 2021 extra op moeten letten bij NHG-aanvragen

02 juli 2021 Leestijd ± 3minuten
Dit is waar hypotheekadviseurs per 1 juli 2021 extra op moeten letten bij NHG-aanvragen

Wat zijn de consequenties van de nieuwe voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? We leggen deze vraag voor aan NHG’s eigen voorwaarden-expert Marcel Sippekamp.

1. Blijf vragen om (meer) brondata

Per 1 juli 2021 is het gebruik van brondata ook toegestaan bij een NHG-aanvraag. Dat maakt het aanvraagproces voor de klant een stuk makkelijker, want die hoeft niet meer zelf op zoek naar bepaalde gegevens. 
 
“Het is belangrijk om innovatie op dit gebied aan te zwengelen,” vindt Sippekamp. “Meld bij geldverstrekkers en dataleveranciers welke brondata nog ontbreken. Zo kunnen ze deze dataproducten snel ontwikkelen en verlichten we administratieve pijn voor hypotheekklanten.” 

2. Nog even geduld bij desktoptaxaties voor verbouwen en energiebesparing

Ook (hybride) desktoptaxaties zijn toegestaan bij NHG per 1 juli 2021. Hier worden veel hypotheekklanten mee geholpen, want desktoptaxaties zijn veel voordeliger. Hypotheekadviseurs moeten wel goed opletten of ze hiervoor een systeem gebruiken dat is toegestaan door NHG en de geldverstrekker. Op dit moment is NHG akkoord met het Calcasa-systeem, zodra andere systemen worden toegestaan publiceert NHG dit op de website.
 
Desktoptaxaties kunnen nog niet worden gebruikt wanneer kwaliteitsverbetering, energiebesparende voorzieningen of een energiebespaarbudget worden meegenomen in de financiering. “We hadden die zaken nu al graag meegenomen,” vertelt Sippekamp. “Maar een wijziging als deze heeft zoveel consequenties, vooral op ICT-vlak, dat we extra tijd nodig hebben tot ongeveer januari 2022.”

3. Toetsing hypotheekrenteaftrek is méér dan alleen een NHG-regel

Sinds 1 januari 2021 moeten hypotheekadviseurs toetsen op de betaalbaarheid van de hypotheek wanneer de hypotheekrenteaftrek komt te vervallen. Ook voor NHG-hypotheken is dit nu een voorwaarde, om eventuele problemen bij het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek in 2031 te voorkomen. 
 
Volgens Sippekamp denken adviseurs soms dat de betaalbaarheidstoets een extra NHG-regel is: “Maar dat is zeker niet het geval, dit moeten hypotheekadviseurs sowieso berekenen om aan de wetgeving te voldoen.”

4. Alleen de adviseur kan nog een beroep doen op de hardheidsclausule

In de praktijk blijkt dat zowel klanten als hypotheekadviseurs aanvragen doen voor de hardheidsclausule van NHG, op allerlei verschillende manieren. Vaak is zo’n aanvraag niet compleet. Daarom heeft NHG per 1 juli 2021 de regel ingesteld dat dit alleen nog maar kan via de hypotheekadviseur of geldverstrekker met een standaardformulier.
“Natuurlijk moeten uitzonderingen mogelijk zijn als de klant onevenredig wordt benadeeld door de voorwaarden en normen,” vindt Sippekamp. “Als dit goed gemotiveerd is, en in het belang van de klant, dan werken we daar graag aan mee.” 

De toekomst: mogelijkheden voor duurhuurders en aflossingsvrij

Met de wijzigingen per 1 juli 2021 sluiten de NHG-voorwaarden beter aan op de vragen vanuit de markt, maar dat betekent niet dat het hiermee ook klaar is. “De markt is volop in ontwikkeling en NHG wil dat de voorwaarden daarop blijven aansluiten,” benadrukt Sippekamp, die alweer hard bezig is met nieuwe plannen. Hij kan alvast een tipje van de sluier optillen: “We gaan de aankomende tijd kijken wat we kunnen doen voor geldverstrekkers die hypotheken willen aanbieden aan duurhuurders én we kijken wat we kunnen betekenen voor hypotheekklanten met een deel aflossingsvrij.”

Artikel goed gelezen? Dan heb je nu alle munitie in huis om de Kennisquiz van juli goed te maken!


Lees ook
De Hypotheker: Aantal aanvragen daalt ‘extreem’
Cijfers & onderzoeken

De Hypotheker: Aantal aanvragen daalt ‘extreem’

In het tweede kwartaal is het aantal hypotheekaanvragen voor een woningaankoop „extreem gedaald”, zo stelt De Hypotheker. De trend - weinig te koop, en wat er is is te duur - wordt stevig voortgezet.

Familielening maakt meer mogelijk voor starter en doorstromer
Trends

Familielening maakt meer mogelijk voor starter en doorstromer

Met steeds verder stijgende woningprijzen wordt het niet alleen moeilijker voor starters op de woningmarkt, ook doorstromers kunnen vaak geen kant op. Geen wonder dat ouders en grootouders in de bres springen met een hypothecaire lening. Wat zijn de voordelen? En waar kun je als adviseur je klanten op wijzen?

Kalender vol verleidelijke adviseurs steunt Emma Kinderziekenhuis
Als ik niet werk

Kalender vol verleidelijke adviseurs steunt Emma Kinderziekenhuis

Wat begon als een 1 aprilgrap is nu werkelijkheid geworden. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een prachtige verjaardagskalender gevuld met verleidelijke hypotheekadviseurs. Deze kan gratis worden besteld.  

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”
Adviseur van de maand

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”

Je netwerk goed onderhouden. Dat is voor Robert van der Hoeven (52) de sleutel tot het succes. Want dankzij zijn netwerk en mond-tot-mondreclame komen bijna al zijn klanten binnen. “Altijd je afspraken nakomen. En als iets niet kan, daarover open en eerlijk communiceren.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.