Dít doen ze anders op de Noorse hypotheekmarkt

17 oktober 2022 Leestijd ± 2minuten
Dít doen ze anders op de Noorse hypotheekmarkt

De Noorse hypotheekmarkt steekt eenvoudiger in elkaar dan de Nederlandse: Noorwegen kent alleen een annuïtaire of lineaire hypotheek. Aflossingsvrij bestaat niet. Kopers moeten daar ook een grote zak geld meenemen - terwijl de huizenprijzen fors stijgen. 

De Noorse huizenprijzen zitten al jarenlang in de lift. De coronapandemie leek roet in het eten te gooien, maar de Noorse woningmarkt herstelde zich snel. Na een daling in het voorjaar van 2020 stegen de prijzen onder invloed van een recordlage rente. De woningprijzen gingen over geheel 2020 met 8,5% omhoog, zo blijkt uit cijfers van Hypotstat. Oslo kende de grootste groei met een stijging van 12%. Het prijsniveau in de hoofdstad blijft daarmee ruim boven het niveau in andere grote steden in Noorwegen. De gemiddelde huizenprijs in Noorwegen is nu zo’n €482.000. In Oslo ligt dit zelfs op bijna €700.000.

Zeer lage rente

Volgens de Noorse bank Nordea zijn de huizenprijzen in Noorwegen in de afgelopen 20 jaar meer dan verdrievoudigd. Als oorzaak voor deze grote stijging wijzen de economen van Nordea ook op de zeer lage rente. De beleidsrente en de daaraan verbonden hypotheekrente zakten tijdens de pandemie zelfs naar het nulpunt.

De Nordea-economen zien echter een kentering en verwachten dat ook in Noorwegen de komende tijd de rente verder zal stijgen, waardoor de woningmarkt zal worden afgeremd. “Het gevolg kan een kleine daling van de woningprijzen zijn. Daar staat tegenover dat de bouwkosten de pan uitrijzen en ontwikkelaars projecten tegenhouden. Dit kan bijdragen aan het op peil houden van de huizenprijzen”, aldus de economen van Nordea.

Eenvoudig hypotheekstelsel

Het hypotheekstelsel is in Noorwegen eenvoudiger ingericht dan in Nederland. Noorwegen kent alleen de annuïteitenhypotheek en de lineaire variant. Aflossingsvrij is onbekend. Volgens Hypostat wordt de Noorse hypotheekmarkt gedomineerd door hypotheken met een variabele rente.

De loan-to-value in Noorwegen bedraagt maximaal 85%, tegenover Nederland 100%. Kopers moeten dus in Noorwegen minimaal 15% van de koopsom aan eigen geld inbrengen, naast de kosten koper. Dit is voor sommige starters moeilijk te realiseren. Daarom krijgt 50% van hen hulp van hun ouders om aan de eisen van de bank te voldoen.

Relatief veel Noren bezitten een eigen huis. Volgens Hypostat was het eigenwoningbezit in 2020 80,3%. In de gehele Europese Unie was dit 65,2% en in ons land bedroeg dit 68,9%.
Huren is met name in de grote steden duur, in lijn met de hoge kosten voor het levensonderhoud in Noorwegen. In een grote stad als Oslo of Stavanger is de maandelijkse huur van een 2-kamerappartement ongeveer 10.500 Noorse kronen (€1.000). De huur van een soortgelijk appartement buiten de grote steden bedraagt daarentegen 8.200 Noorse kronen (€790).


Lees ook
Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur, door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week onder meer over de schulden van jongeren. Zij hebben meer betalingsproblemen en zien de rente op studieleningen stijgen. “De voorlichting moet beter”, stelt Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer.

Preventief Beheer: samen tot een oplossing komen voor woningbehoud

Preventief Beheer: samen tot een oplossing komen voor woningbehoud

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Wie zijn de werknemers achter MUNT? We laten een aantal bekende en onbekende gezichten aan het woord. Dit keer: Marco Frensch, coördinator Preventief Beheer bij de afdeling Bijzonder Beheer. 

Politiek wil eigenwoningforfait opkrikken: “Terwijl de compensatie van Wet Hillen al wordt afgebouwd”

Politiek wil eigenwoningforfait opkrikken: “Terwijl de compensatie van Wet Hillen al wordt afgebouwd”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Dick van Leeuwen en Guido Schotten bespreken onder meer de beoogde verhoging van het eigenwoningforfait: “Vooral gepensioneerden die hun woning al afbetaald hebben gaan dit voelen.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.