“Deze NHG-wijzigingen gaan een groot verschil maken - adviseurs kunnen hun klanten nu écht helpen”

27 februari 2020 Leestijd ± 2minuten
“Deze NHG-wijzigingen gaan een groot verschil maken - adviseurs kunnen hun klanten nu écht helpen”

NHG heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd, waardoor er nu meer ruimte is om de ex-partner bij een scheiding uit te kopen. Wat betekent dit voor mensen met een hypotheek, hypotheekadviseurs en geldverstrekkers?

In de praktijk blijkt dat mensen soms een persoonlijke lening afsluiten om de ex-partner uit te kopen en de woning te behouden. Niet handig en vooral niet wenselijk, vond NHG. Er is een proef gestart waarbij getoetst wordt op reguliere acceptatienormen én op beheernormen in geval van een scheiding. Hierdoor is het mogelijk om (ook) te toetsen op de daadwerkelijke lasten.

Philip van Vlokhoven (Novum Mediation) is mediator, met een achtergrond in de hypotheekbranche. Zijn bemiddeling bij een scheiding begint dan ook meestal bij het regelen van de financiën. Die moeten eerst op orde zijn. Met deze wijzigingen kan er met NHG-garantie meer ruimte worden gecreëerd voor een oplossing meent hij.
 

Dus, de vlag kan uit?

“Nou ja, het klinkt misschien wat ‘feestelijk’, maar ik denk dat een aantal mensen hierdoor echt uit de problemen komen. Door meer te kijken naar de daadwerkelijke maandlasten en verdiencapaciteit is het veel eerder mogelijk om de ex-partner uit te kopen. Dat is precies wat veel mensen nodig hebben in een scheidingssituatie: financieel onafhankelijk worden van de ex-partner en waar mogelijk toch het huis houden. Zeker als er kinderen in het spel zijn is dat vaak de meest wenselijke oplossing, met het minste gedoe.”
 

Wat heeft de hypotheekadviseur hieraan?

“Tsja, je zou bijna in het eerste hypotheekgesprek al kunnen benoemen dat NHG ook ruimte biedt in het geval van een scheiding. Maar we weten allemaal dat dat meestal niet het moment is dat mensen over een scheiding willen nadenken. Laat staan dat ze er op willen voorsorteren. Dan nog zijn er genoeg andere redenen, zoals de korting, om wel NHG af te sluiten. Mooi dat mensen dan ook geholpen worden in het geval van een scheiding - iets wat toch bij één op de drie huwelijken voorkomt.

Op het moment van de scheiding bieden deze wijzigingen vooral extra ruimte aan mediators en hypotheekadviseurs om mensen écht te helpen. Je kunt nu veel sneller en veel eerder in het (scheidings-)proces aanhaken als hypotheekadviseur. Niet alleen op het moment dat er al problemen zijn, waar voorheen flink minder flexibele oplossingen voor waren vanuit de geldverstrekkers.”
 

Nu we het toch over de geldverstrekkers hebben, heeft dit ook nog consequenties voor hen?

“Nou, ik hoop van wel. In de meest positieve zin natuurlijk. Nu NHG deze stap heeft gezet, zullen geldverstrekkers hier denk ik ook wat flexibeler ik kunnen staan. Dat is voor hen alleen maar handig. Want noch voor de klant, noch de geldverstrekker, is het voordelig als de klant met een restschuld blijft zitten.”

 


Lees ook
Robot adviseert looptijd van 15 jaar
Trends

Robot adviseert looptijd van 15 jaar

Consumenten kunnen nu al enige tijd gebruik maken van het door een robot gegeven online hypotheekadvies van Independer. Uit eigen onderzoek van Independer blijkt dat consumenten die dit roboadvies gebruiken, opvallend vaker kiezen voor een hypotheek met een looptijd van 15 jaar dan consumenten die advies krijgen van een menselijke raadgever. Het digitale vergelijkings- en adviesplatform gelooft dat de robotadviseur duidelijker en objectiever is dan de meeste menselijke hypotheekadviseurs.

De psychologische invloed van de AFM op de hypotheekmarkt
Trends

De psychologische invloed van de AFM op de hypotheekmarkt

De invloed van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) - op onder andere de hypotheekmarkt - reikt ver. De toezichthouder controleert niet alleen of financiële instellingen zich houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft); ze komen regelmatig in de media met visie statements over de hypotheekmarkt. Een overzicht van de meest recente uitingen van de AFM over de hypotheekmarkt in de media.

Bij deze hypotheekadviseur blijven klanten maar terugkomen - en niet voor niks

Bij deze hypotheekadviseur blijven klanten maar terugkomen - en niet voor niks

Al 22 jaar zit hypotheekadviseur Mark van Dongen in het vak. In maart is hij de ‘hypotheekadviseur van de maand’ en dat is niet voor niks: hij weet als geen ander hoe je nazorg op zo’n manier biedt dat klanten nooit meer bij je weggaan.

BKR neemt hypotheek tweede woning en zakelijk krediet ook mee
Trends

BKR neemt hypotheek tweede woning en zakelijk krediet ook mee

Per 1 februari 2020 heeft het BKR twee veranderingen doorgevoerd. Zakelijke kredieten waarvoor je privé aansprakelijk bent en hypotheken van een tweede huis of beleggingswoning worden nu ook geregistreerd. En vergeet niet dat de inkomsten uit huur ook gemeld moeten worden!

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.