De Spaarpot: een vernieuwend woonconcept voor starters?

29 juni 2018 Leestijd ± 3minuten
De Spaarpot: een vernieuwend woonconcept voor starters?

De alsmaar stijgende huizenprijzen maken het voor starters in Amsterdam moeilijk om een woonplek te vinden. In een samenwerking tussen woonstichting De Key en Academie van de Stad is daarom Denktank de Starterswoning opgericht. Een denktank voor en door starters, met als doelen de woonwensen van starters in kaart te brengen én een innovatief woonconcept voor starters in Amsterdam te ontwikkelen.

Innovatief woonconcept

Het voornaamste doel van de Denktank is het realiseren van een innovatief woonconcept voor de volgende generatie woonstarters. Daarbij staat de stap van kamer naar eerste woning centraal. Zeven starters hebben daarvoor vanaf september 2017 de koppen bij elkaar gestoken. Eerst hebben zij in kaart gebracht wie 'de starter’ eigenlijk is. Deze groep bleek diverser dan in eerste instantie gedacht, en ook de woonwensen binnen deze groep bleken nogal uiteen te lopen. Maar wat alle starters met elkaar gemeen hebben is dat zij er op de Amsterdamse woningmarkt maar moeilijk tussen komen, zowel bij huur- als bij koopwoningen. Zij lopen daarbij onder meer tegen de volgende knelpunten aan:

  • Woningen in Amsterdam zijn bijna niet meer te betalen voor lagere en middeninkomens.

  • Er bestaat een grote kloof tussen de sociale huur en de vrije sector.

  • De doorstroom binnen de sociale huur is onvoldoende.

  • Starters hebben te weinig kapitaal om een huis te kopen.

  • Er zijn te weinig woningen in Amsterdam.
     

Woonconcepten

De Denktank heeft daarom in samenwerking met verschillende experts nagedacht over vernieuwende woonconcepten die iets doen aan deze knelpunten, waarbij ook rekening is gehouden met wettelijke mogelijkheden en financiële constructies. Deze woonconcepten zijn in februari in Pakhuis de Zwijger gepresenteerd, onder andere aan een aantal Amsterdamse jongerenpartijen. Na een avond vol discussie en debat is er uit de concepten één winnaar gekozen: De Spaarpot. Op dit moment is de Denktank druk doende om dit concept te realiseren.

De Spaarpot

Juliëtte Dekker van de Denktank: “Binnen het concept van De Spaarpot, inmiddels omgedoopt tot Het Spaarhuis, krijgt een starter een (sociale) huurwoning met een huurcontract van vijf jaar. In die vijf jaar helpt de woonstichting de starter een spaarpot op te bouwen, die tegen het eind van de looptijd van het contract ingezet kan worden voor de volgende stap in zijn wooncarrière”.
Op dit moment onderzoekt de Denktank samen met De Key verschillende spaarconstructies. Dekker: “Zo onderzoeken we de mogelijkheid om elk jaar 6% huurverhoging te sparen. In ruil voor deze spaarregeling ziet de woonstichting dan af van de reguliere jaarlijkse huurverhoging. Daarmee staat de huur voor vijf jaar vast én bouwt de starter gegarandeerd een spaarpot op. Maar we kijken ook naar andere constructies, zoals de optie om met vormen van zelfbeheer huurders te laten besparen op onderhouds- en herstelkosten. De bedragen die daarmee bespaard worden kunnen ook ten goede komen aan de starters. Bijvoorbeeld via de borg. Met dit concept hopen we meer jonge Amsterdammers de mogelijkheid te geven om tijdelijk in een sociale huurwoning te wonen, terwijl zij sparen voor de volgende woonstap”.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

02 juli 2018 Groot nieuws afgelopen week: de Europese Centrale Bank (ECB) draait ...

Hoe de NPS van MUNT Hypotheken in de buurt komt van die van Nederlands’ populairste webwinkel


02 juli 2018 De Net Promoter Score (NPS) is voor veel bedrijven de ...

Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"

25 juni 2018 Een koophuis is op dit moment duurder dan ooit. Uit ...

Woonstartersproblemen in 2030 nog veel groter

29 oktober 2018 Dat woonstarters het in de grote steden moeilijk zouden krijgen ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.