De woningmarkt op... Texel

18 juli 2018 Leestijd ± 3minuten
De woningmarkt op... Texel

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Texel.

Als eiland heeft Texel een flinke aantrekkingskracht, zowel op toeristen, als niet-Texelaars die er willen rentenieren. Daardoor heeft Texel een woningmarkt die anders is dan die in veel andere gemeenten, vertelt wethouder Wonen Hennie Huisman.

Hoe is Texel anders?

“In tegenstelling tot andere gemeenten hebben wij niet alleen de vraag vanuit de eigen bevolking, maar ook van buitenaf. Texel is erg populair bij mensen die na hun pensionering op het eiland willen gaan wonen. Aan de aanbodzijde hebben we er daarnaast mee te maken dat mensen woningen onttrekken door ze in de verhuur te gooien. Tenslotte is er ook te weinig variatie in het aanbod.”

Wie zijn die pensionado’s die de oversteek maken?

“Dat zijn voor het grootste deel niet-Texelaars. Het zijn mensen die bijvoorbeeld weg willen uit de hectiek van de stad waar ze gewoond en gewerkt hebben. Na een leven lang werken kunnen die het geld vaak wel opbrengen, in tegenstelling tot jongeren op het eiland.”

Hoe zit het met de recreatieverhuur?

“Ik zie wel dat dit toeneemt. Dat komt ook door ons succes, het is heel erg in om naar Texel te komen. Daar zijn we op zich blij mee, maar het verhuren van een hele woning mag niet. Je mag onder strikte voorwaarden wel een B&B hebben in je huis. In de praktijk zijn er natuurlijk mensen die toch een hele woning verhuren. Het is wel makkelijk op te sporen, maar de handhaving is een intensief traject.”

Wat zijn de gevolgen van de druk op de woningmarkt?

“Door de schaarste zijn de prijzen gestegen. Jongeren zijn hierdoor niet in staat om woningen te kopen en moeten kijken naar andere mogelijkheden. In Den Helder is de woningmarkt totaal anders. Met een budget van 220.000 euro kun je op Texel niets kopen, of alleen een heel bouwvallige woning. In Den Helder koop je hiervoor een huis met een gigantische tuin en vier slaapkamers. Ouderen die van hun huis af willen kunnen tegelijkertijd niet aan een kleinere woning komen. Als we nou meer goedkope koopwoningen zouden hebben, zouden we meer doorstroming kunnen krijgen.”

Hoeveel woningen zou u willen bouwen?

“In de komende vier jaar hebben we wel driehonderd woningen nodig. Dit jaar bouwen we er vijfendertig. Een probleem dat daarbij meespeelt is dat de provincie Noord-Holland heel terughoudend is om meer woningbouw toe te staan. We hebben de provincie nu zover gekregen dat we de komende jaren honderd sociale huurwoningen mogen bouwen. Dat mag omdat het om tijdelijke bouw gaat, over twintig jaar gaan die woningen weer weg. We moeten echt alles uit de kast halen om te zorgen dat mensen toch nog enige kans hebben om hier te wonen.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

"CPO is zeer interessante optie voor starters"

18 juli 2018 De huizenprijzen blijven fors stijgen. Deze week maakt de NVM ...

De woningmarkt in... Limburg

12 juli 2018 Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen ...

Overspannen woningmarkt maakt taxaties minder betrouwbaar

16 juli 2018 De huizenprijzen blijven stijgen. Doet een woning op een dag ...

"Geen reden voor paniek aflossingsvrij"

17 juli 2018 Een deel van de huizenbezitters (16 procent) met een aflossingsvrije hypotheek ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.