De woningmarkt in... Zaandam

26 september 2018 Leestijd ± 3minuten
De woningmarkt in... Zaandam

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Zaandam en de Zaanstreek.

Zaandam is vanaf Amsterdam Centraal maar twaalf minuten met de trein. Toch kozen Amsterdammers die de stad uit trokken vroeger meestal voor Haarlem, Amstelveen of het Gooi. Dat is echter aan het veranderen, met flinke prijsstijgingen in Zaandam tot gevolg.

Afgelopen jaar stegen de woningprijzen met ruim 11 procent. Vooral eengezinswoningen zijn populair onder Amsterdammers, vertelt makelaar Robert de Joode. Hij legt uit waarom zij Zaandam nu opeens wel op de radar hebben.

Wat is er veranderd dat Zaandam opeens wel aantrekkelijk is?

“Zaandam is als woonstad een prettigere stad geworden. Het centrum is een paar jaar geleden aangepakt. Daarnaast is het voorzieningenniveau goed. Wat ook meespeelt is dat woningen nog relatief betaalbaar zijn in vergelijking met Haarlem, Amstelveen of Abcoude. Een derde factor heeft met Amsterdam zelf te maken. De woningmarkt heeft zich daar de laatste twintig tot dertig jaar vanuit het zuiden van de stad ontwikkeld naar het oost, west en noord. Dat zijn gebieden die dicht tegen ons aan liggen en dat maakt het makkelijker om onze kant op te komen.”

Een vierkante meter kost in de Zaanstreek 2500 euro, tegen 3500 in Zuid-Kennemerland waar Haarlem onder valt. Is er nog meer ruimte voor de Zaanse prijzen om door te stijgen?

“De druk op de markt voor gezinswoningen blijft groot want er wordt op dit vlak weinig nieuwbouw gepleegd. Op de appartementenmarkt zijn wel behoorlijk wat plannen in ontwikkeling die over twee a drie jaar op de markt gaan komen. Ik denk dus dat die markt wel wat gaat afvlakken omdat het aanbod groter wordt.”

Voor welke doelgroep zijn die appartementen?

“Ik denk dat we steeds meer jonge mensen zullen gaan zien die Amsterdam niet meer kunnen betalen. Mensen die net beginnen met werken en alleen of met z’n tweeën een huis zoeken. Je kan hier nog een twee- of driekamerappartement kopen voor 250.000 tot 300.000 euro. De huur daarvoor is ook nog onder de 1.000 euro per maand. Dat zijn getallen die wat meer aansluiten bij de portemonnee van veel starters in Amsterdam. Die doelgroep is wel moeilijker te bereiken omdat ze erg verknocht zijn aan Amsterdam en alles wat de stad te bieden heeft.”

Hoe gaat het in andere delen van de Zaanstreek?

“Het algemene beeld is dat de markt overal behoorlijk overspannen is. De Amsterdammer die nu koopt in Zaandam gaat straks ook richting Koog aan de Zaan en Krommenie. Naarmate je noordelijker komt, wordt het wel dorpser, maar het zijn allemaal gebieden met een hoog voorzieningenniveau die goed bereikbaar zijn met de auto en het openbaar vervoer. Vanuit Krommenie ben je nog steeds in 25 minuten op het centraal station in Amsterdam.”


Lees ook
De woningmarkt in... het Groene Hart
Trends

De woningmarkt in... het Groene Hart

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: het Groene Hart.

Aflossingspijn

Aflossingspijn

Groot nieuws afgelopen week: veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek komen in de problemen. Ze hebben te weinig gespaard om deze straks aan het einde van de looptijd af te lossen. Gemiddeld komen deze consumenten 68.000 euro te kort.

Oversluiten? ‘Ouderen hebben veel moeite met de plotselinge aflosverplichting’
Opinie

Oversluiten? ‘Ouderen hebben veel moeite met de plotselinge aflosverplichting’

De lage hypotheekrente spoort veel woningbezitters aan om hun hypotheek over te sluiten. Daarbij krijgen ze wel te maken met complicaties. Zo is het rentetarief op een aflossingsvrije hypotheek bij veel aanbieders hoger dan op een hypotheek waarop wordt afgelost. Daarnaast hanteren veel aanbieders een aflosverplichting op minstens 50 procent van de woningwaarde.

‘Nu tijd om energietransitie te versnellen’
Opinie

‘Nu tijd om energietransitie te versnellen’

Veel woningbezitters zeggen dat ze graag energiebesparende maatregelen nemen, maar slechts een klein deel zet de stap ook echt. Dit bleek vorige maand uit onderzoek van adviesbureau IG&H en bevestigde het beeld dat de consument het nog erg moeilijk vindt om zijn rol in de energietransitie te pakken.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.