De woningmarkt in... ‘t Gooi

13 augustus 2018 Leestijd ± 3minuten
De woningmarkt in... ‘t Gooi

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. Deze zomer reizen we kriskras het hele land door. Deze week: het Gooi.

‘De achtertuin van Amsterdam’, zo wordt het Gooi ook wel genoemd. Maar volgens makelaar Alfred De Kleermaeker oefent de regio ook op Utrechters die de stad uit willen een flinke aantrekkingskracht uit. ‘Van twee kanten is er veel vraag’, zegt De Kleermaeker. Tel daar expats die naar de regio Amsterdam komen bij op en er is een recept voor flinke prijsstijgingen.

Wie verruilen de stad voor het Gooi?

“Gezinnen, mensen die van hun balkonnetje af willen. Waar kan je dan beter wonen dan in de achtertuin van Amsterdam, of, in het geval van Utrechters, de achtertuin van Utrecht? Expats vinden het hier ook prachtig. Het is een mooie groene omgeving met veel water die heel dicht bij de stad ligt. Als je in Londen woont ben je minstens een uur bezig om op de plek te komen waar je werkt, Amsterdam is maar een half uurtje. We zitten heel centraal.”

Bij het Gooi denken we al snel aan vrijstaande woningen. Hoe is de markt daarvoor?

“In de crisis zijn de prijzen fors gedaald: 20 tot 30 procent. Nu zie je dat die woningen weer op niveau zitten.  Als ik het tweede kwartaal van 2018 vergelijk met 2017 zie ik het aantal transacties met 9,9 procent toenemen en een prijsstijging van 20,3 procent tot een gemiddelde prijs van iets boven het miljoen.”

Wie zijn de mensen die dat kunnen betalen?

“Dat zijn bijvoorbeeld mensen die vrij lang in de stad hebben gewoond en flink boven water staan. We zien ook wel dat mensen een grote erfenis hebben gekregen. Babyboomers hebben toch vaak een aardig vermogen in hun huis opgebouwd en dat geld komt weer vrij om te investeren.”

Is er door die instroom nog wel ruimte voor mensen die zijn opgegroeid in het Gooi?

“Neem bijvoorbeeld Blaricum. Dat is van oorsprong een boerendorp. Ik kan me voorstellen dat de kinderen daarvan het niet kunnen betalen tenzij ze een hele goede baan hebben. Maar dat is überhaupt een probleem op dit moment. Als je net start op de woningmarkt en een huis in het Gooi wil kopen is dat een flinke klus.”

Zijn er duidelijke prijsverschillen tussen dorpen?

“Naarden-Bussum is heel erg duur vanwege het station. Amsterdammers en Utrechters die daar komen wonen willen met de trein naar hun werk kunnen reizen. Daar hebben we dus enorme prijsstijgingen gezien. Huizen loopt daar een beetje op achter, ook al is er een uitstekende busverbinding met Amsterdam. Dat komt nu wel ook op omdat het iets goedkoper is en mensen er iets meer huis voor hun geld kunnen krijgen.”


Lees ook
Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk
Opinie

Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk

Paul Schuiling van de AFM waarschuwt dat uitzonderingen niet de norm moeten worden in de hypotheekverstrekking. In een interview met Amweb stelt Schuiling, die de toezichthouder binnenkort verlaat, dat moet worden vastgehouden aan de leennormen en niet moet worden toegegeven aan de druk om daaraan te tornen. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer zou graag zien dat er veel meer rekening wordt gehouden met de individuele situatie van huizenkopers. Hij zou de verplichte inkomensnormen het liefst afschaffen, zegt hij in reactie op Schuiling. Tegelijkertijd erkent hij ook dat de woningmarkt een verruiming van de kredietverstrekking nu kan missen als kiespijn.

'Online bieden leidt tot marktevenwicht, niet tot speculatie'
Opinie

'Online bieden leidt tot marktevenwicht, niet tot speculatie'

De huizenmarkt is in grote delen van Nederland oververhit. Het Financieel Stabiliteitscomité van de overheid wil onderzoeken of bepaalde verkoopmethoden speculatie in de hand werken. Een nieuwe verkoopmethode die in opkomst is, is online bieden. De vraag is of dit tot speculatie leidt.

De woningmarkt in... de Achterhoek

De woningmarkt in... de Achterhoek

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: de Achterhoek.

De woningmarkt in...de kop van Noord-Holland

De woningmarkt in...de kop van Noord-Holland

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: de kop van Noord-Holland.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.