De woningmarkt in... Limburg

12 juli 2018 Leestijd ± 3minuten
De woningmarkt in... Limburg

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week Limburg.

Als enige provincie in Nederland heeft Limburg te maken met een krimp van de bevolking. Het afgelopen decennium nam het aantal inwoners met circa vijfduizend af. Desondanks doet de Limburgse woningmarkt het goed. De prijzen stegen de eerste vijf maanden van het jaar met 6,6 procent, het aantal transacties nam 2,6 procent af, maar dat was minder dan in de meeste andere provincies. Woningmarktexpert en makelaar in Heerlen Leo van de Pas geeft zijn visie op de woningmarkt.

Het aantal transacties blijft goed op peil. Waar komt dat door?

“Dat komt vooral door Parkstad, de stadsregio in zuidoost Limburg. Dit is de grootste maar tegelijkertijd ook de goedkoopste regio van Limburg met een woningprijs die nu naar ongeveer 180.000 euro gaat. Het is voor een deel dus een inhaalslag. Mensen hebben de laatste jaren afgewacht en zijn nu aan het toeslaan.”

Limburg is de enige provincie waar de bevolking krimpt. Heeft dat impact?

“In de afgelopen tien jaar is er inderdaad veel over krimp gesproken. In de jaren tachtig hebben veel Duitsers in Parkstad een goedkope premie A-woning gekocht. De meesten daarvan zijn weer vertrokken, voor een deel is dat een verklaring. De krimp viel uiteindelijk ook mee als je kijkt naar het aantal huishoudens. Dat nam toe.”

U noemt instroom van Duitsers. In hoeverre heeft de ligging van Limburg invloed op de woningmarkt?

“Voor 2008 waren woningen in België en Duitsland goedkoper. Toen gingen er wel mensen de grens over, zeker nadat de hypotheekrente daar ook aftrekbaar werd. Toen de crisis uitbrak stegen de prijzen in België en Duitsland nog enkele jaren door, terwijl die bij ons naar beneden werden gedrukt waardoor er nu nog nauwelijks een prijsverschil is. Ik spreek regelmatig Belgische makelaars en vraag ze of er nu nog mensen vanuit Nederland kopen en dat valt mee. Je ziet dat rijkere mensen die in het verleden om fiscale redenen naar België gingen, nu vaak weer terugtrekken. Die trend speelt eerder dan het omgekeerde.”

De woningmarkt in Limburg staat er per saldo dus goed voor?

“In Born zit VDL met een autofabriek. Dat zag er drie, vier jaar geleden hopeloos uit, maar nu werken daar vijfduizend mensen. DSM heeft Chemelot, daaromheen zie je allemaal ontwikkelingen. Maastricht heeft een campus gericht op gezondheid, Heerlen een campus gericht op data. Dat zijn allemaal positieve ontwikkelingen en dat heeft uiteindelijk impact op de woningmarkt. Maar er is natuurlijk wel minder groei dan in het verleden. We zullen de komende jaren een minimale groei van het aantal huishoudens hebben. Over een jaar of tien zal dat wat afvlakken en daarna zal het wel wat gaan krimpen. Het is niet zo dat wij er tienduizenden woningen bij moeten bouwen.”


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

32 stemmen (gemiddeld 3,3 van 5).

Anderen bekeken ook

"Geen reden voor paniek aflossingsvrij"

17 juli 2018 Een deel van de huizenbezitters (16 procent) met een aflossingsvrije hypotheek ...

De woningmarkt in... Eindhoven

04 juli 2018 Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen ...

De woningmarkt op... Texel

18 juli 2018 Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen ...

Overspannen woningmarkt maakt taxaties minder betrouwbaar

16 juli 2018 De huizenprijzen blijven stijgen. Doet een woning op een dag ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.