De woningmarkt in... het Groene Hart

19 september 2018 Leestijd ± 3minuten
De woningmarkt in... het Groene Hart

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: het Groene Hart.

Wat het Groene Hart wordt genoemd is een gebied dat bestaat uit een groot aantal verschillende gemeenten die tussen de vier grote steden liggen. Midden in het groene hart zijn Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden enkele grote plaatsen. De meest recente cijfers laten hier prijsstijgingen zien van 11 tot 13 procent. Tegelijkertijd zakte het aantal transacties met 17 tot 25 procent. Het aanbod is er volledig opgedroogd.

Yvonne Segaar uit Koudekerk aan den Rijn werkt al twintig jaar als makelaar, maar heeft zo’n terugloop nog nooit meegemaakt. Ze schetst een beeld van een zeer krappe woningmarkt door meer instroom van buiten.

Het grote tekort aan woningen raakt ook uw regio?

“We zeggen altijd dat we in dit gebied een jaartje achterlopen op wat er in de steden gebeurt. Dan heb ik het over het gebied langs de provinciale weg N11 vanaf de Heineken-fabriek in Zoeterwoude tot en met Bodegraven. We zitten nu dus in dezelfde situatie als in de steden, namelijk dat het aanbod heel erg beperkt is.”

Wie koopt er? Zijn dat lokale inwoners, of stedelingen?

“We zien wel een verschuiving vanuit Leiden deze kant op. In het verleden werd echt 80 procent van de woningen hier verkocht aan lokale bewoners. Als mensen in de stad niets kunnen vinden gaan ze sneller naar het buitengebied.”

Waar laat het tekort zich het sterkst voelen?

“Bij de woningen tussen de twee en drie ton. Er staan hier in Hazerswoude-Rijndijk nu veertien woningen te koop. De woningen met een hoge vraagprijs, boven de zes ton, blijven staan, maar alles daaronder is gewoon verkocht. Er zijn er maar drie onder de drie ton waarvan er twee al verkocht zijn onder voorbehoud.”

Dus verkopers hebben wel de mogelijkheid om door te stromen naar duurdere woningen?

“Als je dat zoekt kan je het risico wel nemen. Voor veel mensen geldt alleen toch dat ze hun huis goed kunnen verkopen maar dat het huis dat ze willen kopen er niet is. Dus blijven ze allemaal zitten. Waar nieuwbouw is, is meer reuring maar als er geen nieuwbouw is wordt het lastig. In Hazerswoude-Rijndijk komen honderd nieuwe woningen langs de Oude Rijn. Op een kleine gemeenschap van vijfduizend inwoners is dat heel veel. Maar of het lucht geeft is vooral afhankelijk van wie er gaat wonen. Op zo’n nieuwbouwproject zullen ook weer mensen van buitenaf komen.”

Heeft u dit ooit zo meegemaakt?

“Nee, eind jaren negentig was er ook een hype. Die was rond het jaar 2000 op het hoogste punt. Daarna kwam de crisis en kon je bijna geen huis verkocht krijgen. Dat we nu weer een hype hebben is prachtig, maar dat het aanbod zo beperkt is, heb ik nog nooit meegemaakt.”


Lees ook
Het startersdilemma: over (wan)hoop op de woningmarkt
Trends

Het startersdilemma: over (wan)hoop op de woningmarkt

Welke kansen hebben starters op de huidige woningmarkt, welke invloed heeft een studielening op die kansen en hoe hoopvol zijn millennials over hun toekomst als het op wonen aankomt? Over die vragen werd er in het kader van Millennial Matters op 27 september in Pakhuis de Zwijger gediscussieerd door en met studentenorganisaties, bankiers, woningcorporaties en zo’n 60 starters.

Prinsjesdag: think long term, act short term

Prinsjesdag: think long term, act short term

Afgelopen dinsdag was het weer Prinsjesdag. Ons kantoor staat midden in Den Haag en zoals ieder jaar zagen we weer massa’s mensen de stad binnentrekken om een glimp op te vangen van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Willem-Alexander sprak een positieve troonrede uit. Het gaat goed met de economie. De werkloosheid staat op een zeer laag niveau en het begrotingstekort is enorm gedaald. Goed om zoveel positief nieuws te horen.

De woningmarkt in... Zaandam

De woningmarkt in... Zaandam

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Zaandam en de Zaanstreek.

‘Combineer kluswoningen met een Starterslening’
Trends

‘Combineer kluswoningen met een Starterslening’

Het Stimuleringsfonds Volkhuisvesting (SVn) biedt consumenten en bedrijven leningen om hun wensen op het gebied van wonen en werken te realiseren. Een van die leningen is de Starterslening, die in 2002 is geïntroduceerd. Op dit moment bieden 234 gemeenten en vijf woningcorporaties de Starterslening aan. Hoe werkt de Starterslening eigenlijk? Welke gemeenten doen er mee en welke ambities heeft het fonds?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.