De woningmarkt in... Friesland

04 september 2018 Leestijd ± 3minuten 342 views
De woningmarkt in... Friesland

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Fryslân.

Begin dit jaar werd Friesland door de Lonely Planet uitgeroepen tot de derde 'best place to visit' van Europa. En woningkopers die elders niet aan de bak kwamen, hadden Friesland al ontdekt, dus dit zet de provincie nog eens extra op de kaart, vertelt makelaar Albrecht Kok. Nieuwe wegen geven tegelijkertijd de van oorsprong minder populaire gebieden een impuls.

Een positie in de Lonely Planet stimuleert ook de woningmarkt?

“Zeker. Ook is Leeuwarden dit jaar culturele hoofdstad van Europa. Daardoor ontdekken veel meer mensen Friesland en zien dat het hier behalve mooi zeilen ook mooi wonen is. Verder hebben we hier net als in de rest van Nederland te maken met de lage rentestand en het grote economisch vertrouwen. De vraag van elders verhoogt daarbij de druk op de woningmarkt.”

Waar komen die kopers vandaan?

“Vanuit de stad Groningen, de krapste markt van Nederland, hebben we momenteel een overloop. Als je in Groningen werkt, lukt het niet om er te wonen, dus gaan mensen richting Assen en nu richting Drachten. Daarnaast komen er ook woningkopers vanuit het westen. Amsterdam gaat naar Almere, Almere naar Lelystad, Lelystad naar Friesland. En we zien steeds meer beleggers. Dat zijn vaak particulieren die een ton over hebben en daarmee een tussenwoning kopen en verhuren.”

Is het door de hele provincie dat de woningmarkt goed loopt?

“De stad is in het algemeen populairder dan het platteland. Het noordoosten van de provincie ontwikkelt zich bijvoorbeeld anders dan een stad als Leeuwarden midden in Friesland. Tegelijkertijd gaat de markt ook in het noordoosten nu beter. We hebben daar de centrale as gekregen, een hele snelle verbinding van Dokkum naar Drachten. Mensen kunnen er niet al te duur aan een woning komen en omdat die verbinding er is werken in Leeuwarden of Drachten.”

Zijn er ook mensen die in een keer de stap zetten van Amsterdam naar Friesland?

“Zeker. Ik heb ook mensen gehad uit Utrecht en Noord-Brabant die in een keer de stap maken. De verbinding is ook hierbij heel belangrijk. De zuidkant van Friesland is razendsnel te bereiken vanuit de Randstad. Ik woon in Drachten en in een uur en twintig minuten sta ik op het centraal station in Amsterdam.”

Is de infrastructuur in Friesland belangrijk voor de woningmarkt?

“Ja, de infrastructuur is de laatste jaren flink verbeterd. We hebben de haak om Leeuwarden gekregen, de vernieuwing van de rotonde van Joure. Dat zijn positieve dingen. Het is natuurlijk één klein onderdeel van de ontwikkelingen op de totale woningmarkt, net als de particuliere belegger ook een klein onderdeel is. Daarnaast is het gewoon een woningmarkt waarin iedereen een woning wil kopen, want dit is hét moment.”


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

49 stemmen (gemiddeld 3,6 van 5).

Anderen bekeken ook

‘Ik maak nog steeds propaganda voor rentespreiding’

06 september 2018 Het vooruitzicht dat de rente gaat stijgen stimuleert veel woningbezitters ...

De woningmarkt in... Zwolle

10 september 2018 Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen ...

"Samen met de adviseur de klant zo goed mogelijk bedienen"

06 september 2018 Op 1 mei van dit jaar ben ik begonnen bij ...

De woningmarkt in... Den Haag

27 augustus 2018 Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.