De woningmarkt in... Drenthe

26 november 2018 Leestijd ± 3minuten
De woningmarkt in... Drenthe

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In deze serie reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Drenthe.

In Drenthe stegen de prijzen het afgelopen jaar met 12 procent. Dit is vergelijkbaar met de rest van Nederland. Er is echter wel een duidelijk verschil tussen het noorden en de rest van de provincie. In het noorden, met de populaire provinciehoofdstad Assen, is de markt krap en wordt 27,3 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In andere delen van de provincie is dat flink lager. Daar is sprake van een ‘gezonde markt’, zegt makelaar Wim Stuursma. Hij gaat in op dit verschil en vertelt hoe de markt in Drenthe er verder voor staat.

 

Waarom springt Assen er zo uit?

“Assen is de grootste stad van Drenthe en de provinciehoofdstad. De andere grote plaatsen, Emmen, Hoogeveen en Meppel hebben meer een regiofunctie op de woningmarkt. Assen ligt aan de A28 en is makkelijk bereikbaar, ook voor Groningers. Er is een klein deel Groningers die niet meer slagen in Groningen en naar Assen gaan. Daarnaast is er in het verleden veel nieuwbouw gebouwd.”

 

Is dat de enige oorzaak voor het grote verschil tussen Noord-Drenthe en de rest van de provincie?

“Dat heeft ook te maken met de samenstelling van de woningen die verkocht worden. In het zuidwesten zijn bijvoorbeeld veel meer vrijstaande woningen, terwijl de krapte met name zit in de appartementen, hoekwoningen en twee-onder-een-kapwoningen. De consument heeft daar dus meer keuze en er is een veel gezondere woningmarkt.”

 

Is het prijsverschil zo groot dat vrijstaande woningen veel langzamer verkopen?

“Iedereen wil wel een vrijstaande woning maar het is niet voor iedereen weggelegd. Een tussenwoning begint bij 150.000 euro en loopt tot circa 180.000 euro. Voor vrijstaande woningen die van onder tot boven moeten worden aangepakt liggen prijzen rond 170.000 euro, terwijl een mooie net opgeknapte woning 270.000 euro kan opbrengen. Het zuidwesten is ook duurder omdat het dichter bij het westen ligt. Als je wil forensen is dat vanuit daar nog te doen. Ook is er in Drenthe een heel groot verschil tussen het zand en het veen. Woningen die op zandgrond staan zijn duurder dan woningen in veengebied.”

 

Waar komt dat door?

“Dat heeft puur met de geschiedenis te maken. Zandgronden zijn droge gronden. Mensen wilden daar graag wonen omdat het qua gezondheid beter lijkt. De woningbouw in veengebied gaat ook niet veel verder terug dan 1900. Op zandgrond in plaatsen zoals Borger en Gieten zijn er ook hele oude woningen te vinden.”

 

Is Drenthe ook aantrekkelijk voor kopers uit duurdere delen van het land?

“Het voordeel van Drenthe is dat er hier over het algemeen een gezonde woningmarkt is. Natuurlijk moet je er ook hier snel bij zijn, maar er worden zat woningen verkocht tot 250.000 euro die 2.000 vierkante meter grond hebben. Je moet er dan nog wel wat aan doen, maar dan kun je je echt als een landheer gedragen.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Een beetje nuance graag

29 november 2018 Aflossingsblij, zo heet de campagne die bezitters van een aflossingsvrije ...

Envelopje met cash

22 november 2018 Deze week was ik op een bijeenkomst bij De Nederlandse ...

Ongeoorloofde verhuur kan tot een boel narigheid leiden

28 november 2018 De extreem lage rente maakt onroerend goed interessant als belegging. ...

Eigen geld

08 november 2018 Opvallende cijfers deze week van IG&H. De hypotheeksom stijgt niet ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.