De woning verduurzamen? Kijk ook eens naar lokale regelingen

11 juli 2019 Leestijd ± 3minuten
De woning verduurzamen? Kijk ook eens naar lokale regelingen

Nederland moet de komende jaren flink verduurzamen. Het Klimaatakkoord stelt dat de uitstoot van CO2 in 2030 bijna de helft lager moet liggen dan in 1990. Miljoenen huizen moeten van het gas af. Hypotheekadviseurs kunnen consumenten een duwtje in de duurzame richting geven door hen te wijzen op de financiële regelingen die er bestaan rondom het verduurzamen van woningen.

Financiële voordelen die ingezet worden voor het verduurzamen van woningen dateren al van ver voor het Klimaatakkoord. In de jaren negentig was er de zogeheten groene hypotheek. Een overheidsregeling waarbij je een rentekorting kon krijgen op een gedeelte van de hypotheek. De regeling raakte begin deze eeuw in onbruik toen de huizenprijzen bleven stijgen, maar de maximale groene hypotheek bleef steken op €34.000. ‘Steeds minder banken boden de regeling aan. Totdat Triodos er als laatste aanbieder de stekker uittrok,’ herinnert hypotheekadviseur Johan Bekendam van De Groene Hypotheekadviseurs zich.

Klimaatbewuste consument

De oervorm van de groene hypotheek mag begraven zijn, consumenten kunnen nog steeds gebruik maken van regelingen die hen in staat stellen om hun woning te verduurzamen tegen gunstige condities. Een van de bekendste mogelijkheden, naast de rentekorting die sommige geldverstrekkers bieden voor de aanschaf van duurzame woningen, is de extra hypotheekruimte. Wie een energiezuinige woning koopt of energiebesparende maatregelen treft kan mogelijk tot €9.000 extra lenen. Bij een energieneutrale woning kan dat zelfs oplopen tot € 25.000. Een regeling die onder adviseurs bekend mag worden verondersteld, maar waar huizenkopers vaak geen weet van hebben. 

Bekendam constateert dat consumenten zich steeds klimaatbewuster opstellen. Zo krijgt hij niet alleen vragen met betrekking tot het verduurzamen van de eigen woning, maar ook over het duurzame karakter van de geldverstrekker: ‘Meer klanten vragen zich af wat de bank of verzekeraar met hun renteopbrengsten doet. Ze willen niet dat hun geld geïnvesteerd wordt in kernwapens, bedrijven die gebruiken maken van kinderarbeid of landen waar dictatoriale regimes aan de macht zijn.’

Bespreek duurzaamheid in het adviestraject

Desalniettemin blijft duurzaamheid vaak onderbelicht in het adviestraject. Bekendam adviseert dan ook om het onderwerp duurzaamheid tijdens adviesgesprekken op tafel te gooien. Zijn schatting is dat maximaal ‘1 op de 5’ van zijn vakgenoten dit al doet. ‘Ruim er minstens een kwartier of half uur voor in en stel op zijn minst simpele vragen,’ zegt Bekendam. ‘Hoe staat het met de cv? Wat is de staat van gas- en elektra-installaties? Welk energielabel heeft de woning? Wilt u hier onderzoek naar laten doen?’ Bekendam: ‘Soms kun je laten zien dat een relatief beperkte investering van €5.000 tot €9.000 euro lonend kan zijn. De hypotheeklasten gaan wel iets omhoog, maar de energielasten gaan omlaag.’

Om de klant optimaal te kunnen bedienen in zijn groene wensen doen adviseurs er volgens Bekendam verstandig aan om kennis te nemen van lokale regelingen: ‘Veel zaken zijn de afgelopen jaren gecentraliseerd. Hierdoor zijn er een hoop bijzondere regelingen, bijvoorbeeld via SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting - red.). Dat op gemeentelijk en provinciaal niveau de regelingen flink kunnen verschillen maakt het ingewikkeld. Gelukkig zijn veel adviseurs alleen regionaal of lokaal actief. Die zouden betrekkelijk eenvoudig inzicht kunnen krijgen in wat er in hun werkgebied beschikbaar is.’


Lees ook
Voorzichtige kentering op woningmarkt rond grote steden
Cijfers & onderzoeken

Voorzichtige kentering op woningmarkt rond grote steden

Op de woningmarkt heeft zich afgelopen tijd een voorzichtige kentering afgetekend. De prijsstijgingen vlakken af en de enorme vraag die zorgde voor oververhitting lijkt minder te worden. Dat begon aan de bovenkant van de markt in de grote steden en is nu ook in de ‘overloopgebieden’ rond Amsterdam zichtbaar.

Hypotheekadviseur: kent u de 4 knoppen al?
Cijfers & onderzoeken

Hypotheekadviseur: kent u de 4 knoppen al?

Gedragsbeïnvloeding. Wist u dat u dat dagelijks doet? De mate van invloed is vaak groter dan u denkt, zeker in de rol van hypotheekadviseur. Een deskundige op het gebied van gedragsbeïnvloeding vertelt hoe u dit optimaal kunt inzetten.

Extra goed opletten bij financiering VVE-lid
Opinie

Extra goed opletten bij financiering VVE-lid

Minister Ollongren wil geen extra vrijstelling voor de spaarverplichting voor Verenigingen van Eigenaars (VvE). Een volgende tegenslag voor het VvE-lid. Volgens advocaat en VvE-specialist Lennart Alberts mag er vanuit hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs meer aandacht zijn voor het VvE-lid.

De groene hypotheek: Alleen rentevoordeel voor de ‘happy few’?
Trends

De groene hypotheek: Alleen rentevoordeel voor de ‘happy few’?

Duurzaamheid is en blijft een maatschappelijk hot topic. Mede door de onverminderde aandacht voor klimaatverandering, zijn Nederlanders op zoek naar manieren om hun steentje bij te dragen aan een beter milieu. Hypotheekaanbieders reageren door voordelige, groene hypotheken aan te bieden, maar de eisen zijn streng. Is de groene hypotheek alleen weggelegd voor de allerzuinigste huizen?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.