De woningmarkt in... Den Haag

27 augustus 2018 Leestijd ± 3minuten
De woningmarkt in... Den Haag

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Den Haag.

Net als in de andere grote steden in de Randstad is ook de woningmarkt in Den Haag flink overspannen. Expats voor grote bedrijven en internationale organisaties zijn volop op huizenjacht in de stad. In internationaal perspectief vindt makelaar Jan Kokje echter dat de prijzen in de stad altijd achterbleven. Hij schetst hoe de stad ervoor staat.

Wat is de situatie op de Haagse woningmarkt?

“In de prijsklasse tot drie ton zien we een hoge prijsdruk en heel veel belangstelling. Daar zijn heel veel mensen die willen kopen, maar niet aan de beurt komen. Behalve Nederlanders zien we ook veel beleggers en expats op de markt. We hebben hier een hele grote internationale gemeenschap die het in een stijgende markt verstandiger vindt om te kopen dan te huren. Den Haag bleef wat betreft prijsontwikkeling altijd een beetje achter bij andere Europese steden. Gezien de internationale scene, vond ik dat het wel wat meer mocht zijn. Afgelopen jaar is er wel een inhaalslag gemaakt met prijsstijgingen van 25 tot 30 procent.”

Stijgen de prijzen in de hele stad?

“We zien een verschuiving van de bekende naar de minder bekende buurten waardoor de hele stad goed bekeken wordt. We hebben bijvoorbeeld eerst gezien dat het Zeeheldenkwartier heel erg populair werd. Dat is het nog steeds, maar je ziet een steeds verdere verschuiving naar het Regentessekwartier en het Valkenboskwartier. In bepaalde delen in Scheveningen gaat het nu ineens ook weer goed omdat er veel leuke oudbouw is en rond de haven ook leuke nieuwbouw. Dus daar gaat ook veel belangstelling naar uit. ”

Gaat alles snel weg?

“Huizen in goede staat zijn sneller weg en voor een hogere prijs dan huizen waar nog een probleem aan kleeft. Doordat je niet alles meer kan financieren, heb je daar toch wat minder kandidaten voor. Verkopers moeten daarbij ook wel een prijs stellen die interessant genoeg is om te komen kijken. Er zijn verkopers die denken dat het niet op kan en die een enorm bedrag vragen. Als ze die insteek hebben, krijgen ze nul kijkers en dan zie je toch dat ze eerst naar een aanvaardbaar prijsniveau moeten zakken.”

Zijn er nog echt slechte buurten met vervallen panden en rommelige straten?

“Als je in Den Haag komt zal je weinig rommel zien in de zin van slechte panden, of buurten waar je niet kan komen. Er komen ook heel veel nieuwe projecten bij. Er wordt nu bijvoorbeeld een hele nieuwe ondergrondse toegangsweg naar de snelweg A13 aangelegd. De Binckhorst, het gebied daarboven, wordt omgetoverd tot een woonwijk. Een ander voorbeeld zijn de nieuwe appartementen die rond het station worden gebouwd. De gemeente doet er alles aan om Den Haag een goede woonstad te laten zijn.”


Lees ook
Minder keuze voor huizenkoper die genoegen neemt met slecht draaiende vve
Opinie

Minder keuze voor huizenkoper die genoegen neemt met slecht draaiende vve

Een slapende vve, een vve zonder onderhoudsplan of opbouwfonds, of met een te kleine maandelijkse bijdrage. Het zijn situaties waarin de vve niet goed functioneert. Door de verplichting dat vve’s moeten sparen voor onderhoud wordt de toestand van de vve ook voor de hypotheekadviseur een belangrijk aandachtspunt.

De woningmarkt in... de Achterhoek

De woningmarkt in... de Achterhoek

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: de Achterhoek.

De woningmarkt in... ‘t Gooi

De woningmarkt in... ‘t Gooi

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. Deze zomer reizen we kriskras het hele land door. Deze week: het Gooi.

De woningmarkt in... Friesland

De woningmarkt in... Friesland

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Fryslân.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.