"Logisch dat pensioenfondsen investeren in de huizenmarkt"

07 februari 2019 Leestijd ± 2minuten
"Logisch dat pensioenfondsen investeren in de huizenmarkt"

De belangen van de consument en die van pensioenfondsen komen vaak overeen, zo vindt Peter Verleun. Hij trapt hiermee de gastcolumn af, die vanaf nu om de week zal verschijnen op Kop-Munt.

Verleun is bij DMFCO verantwoordelijk voor institutional sales. DMFCO is de asset manager die institutionele beleggers toegang biedt tot de Nederlandse woninghypotheekmarkt met het label MUNT Hypotheken.

Sinds deze maand ben ik werkzaam bij DMFCO/MUNT Hypotheken. Ik ben hier heel erg trots op, helemaal omdat mijn kinderen 15 februari met spelers van ADO Den Haag, dat door MUNT wordt gesponsord, het veld oplopen vóór de wedstrijd ADO-PEC Zwolle.

In mijn dagelijkse werk heb ik te maken met pensioenfondsen. De combinatie van pensioenfondsen en hypotheken lijkt soms bijzonder maar het is juist heel logisch dat pensioenfondsen investeren in de huizenmarkt. Consumenten met een langlopende hypotheek en pensioenfondsen hebben namelijk vaak dezelfde belangen.

We worden de afgelopen tijd weer opgeschrikt met nieuws over stijgende huizenprijzen en zelfs een aanstaande ‘huizenbubbel’. Als je enkel op die berichten let, lijkt het sluiten van een hypotheek, laat staan het investeren daarin, nogal spannend. Terwijl in de praktijk vaak het tegendeel blijkt.

Bij de meeste hypotheken en bij pensioenfondsen gaat het namelijk over een investering voor de lange termijn. Hypotheken hebben gemiddeld een looptijd van 20 tot 30 jaar en voor diezelfde periode investeren pensioenfondsen de door ons allemaal afgedragen pensioenpremies. Die lange looptijd is positief, de kans is namelijk groot dat de markt in de tussentijd kan herstellen van een tijdelijke dip.

De Nederlandse pensioenfondsen zijn nog steeds de uitvoerders van een van de meest stabiele pensioenstelsels ter wereld. Ook al is er kritiek op de pensioenfondsen, de kassen van de Nederlandse pensioenfondsen zijn ook nog eens de best gevulde ter wereld.

Consumenten die nu een hypotheek afsluiten, hebben veel baat bij de huidige lage rentestand. De consument kan door de lage rente voordelig een hypotheek afsluiten met een lange looptijd. Voor pensioenfondsen is een lage rentestand niet optimaal, maar de hypotheekmarkt biedt daarvoor uitkomst. Van oudsher investeren pensioenfondsen vaak in staatsleningen, door de lage rentestand is het rendement daarop echter beperkt. Een deel van dat geld wordt nu geïnvesteerd in hypotheken en daardoor kan het pensioenfonds nog steeds een stabiel rendement halen.

In de praktijk zijn er dus vooral overeenkomsten tussen de belangen van pensioenfondsen en de consument. Als die overeenkomsten breder uitgedragen worden, zal dat het vertrouwen vooral ten goede komen.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

06 februari 2019 Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht ...

Dylan Dresens (FlexFront): ‘Automatiseer en verbeter het beheerproces’

04 februari 2019 Meer vraag naar maatwerk en meer aandacht voor bestaande klanten. ...

MUNT biedt hulp aan hypotheekklanten die problemen krijgen

19 maart 2020 Commercieel directeur Chris Oosterling vertelt hoe MUNT nu al de ...

"Samen met de adviseur de klant zo goed mogelijk bedienen"

06 september 2018 Op 1 mei van dit jaar ben ik begonnen bij ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.