"Logisch dat pensioenfondsen investeren in de huizenmarkt"

07 februari 2019 Leestijd ± 2minuten
"Logisch dat pensioenfondsen investeren in de huizenmarkt"

De belangen van de consument en die van pensioenfondsen komen vaak overeen, zo vindt Peter Verleun. Hij trapt hiermee de gastcolumn af, die vanaf nu om de week zal verschijnen op Kop-Munt.

Verleun is bij DMFCO verantwoordelijk voor institutional sales. DMFCO is de asset manager die institutionele beleggers toegang biedt tot de Nederlandse woninghypotheekmarkt met het label MUNT Hypotheken.

Sinds deze maand ben ik werkzaam bij DMFCO/MUNT Hypotheken. Ik ben hier heel erg trots op, helemaal omdat mijn kinderen 15 februari met spelers van ADO Den Haag, dat door MUNT wordt gesponsord, het veld oplopen vóór de wedstrijd ADO-PEC Zwolle.

In mijn dagelijkse werk heb ik te maken met pensioenfondsen. De combinatie van pensioenfondsen en hypotheken lijkt soms bijzonder maar het is juist heel logisch dat pensioenfondsen investeren in de huizenmarkt. Consumenten met een langlopende hypotheek en pensioenfondsen hebben namelijk vaak dezelfde belangen.

We worden de afgelopen tijd weer opgeschrikt met nieuws over stijgende huizenprijzen en zelfs een aanstaande ‘huizenbubbel’. Als je enkel op die berichten let, lijkt het sluiten van een hypotheek, laat staan het investeren daarin, nogal spannend. Terwijl in de praktijk vaak het tegendeel blijkt.

Bij de meeste hypotheken en bij pensioenfondsen gaat het namelijk over een investering voor de lange termijn. Hypotheken hebben gemiddeld een looptijd van 20 tot 30 jaar en voor diezelfde periode investeren pensioenfondsen de door ons allemaal afgedragen pensioenpremies. Die lange looptijd is positief, de kans is namelijk groot dat de markt in de tussentijd kan herstellen van een tijdelijke dip.

De Nederlandse pensioenfondsen zijn nog steeds de uitvoerders van een van de meest stabiele pensioenstelsels ter wereld. Ook al is er kritiek op de pensioenfondsen, de kassen van de Nederlandse pensioenfondsen zijn ook nog eens de best gevulde ter wereld.

Consumenten die nu een hypotheek afsluiten, hebben veel baat bij de huidige lage rentestand. De consument kan door de lage rente voordelig een hypotheek afsluiten met een lange looptijd. Voor pensioenfondsen is een lage rentestand niet optimaal, maar de hypotheekmarkt biedt daarvoor uitkomst. Van oudsher investeren pensioenfondsen vaak in staatsleningen, door de lage rentestand is het rendement daarop echter beperkt. Een deel van dat geld wordt nu geïnvesteerd in hypotheken en daardoor kan het pensioenfonds nog steeds een stabiel rendement halen.

In de praktijk zijn er dus vooral overeenkomsten tussen de belangen van pensioenfondsen en de consument. Als die overeenkomsten breder uitgedragen worden, zal dat het vertrouwen vooral ten goede komen.


Lees ook
Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Dylan Dresens (FlexFront): ‘Automatiseer en verbeter het beheerproces’
Opinie

Dylan Dresens (FlexFront): ‘Automatiseer en verbeter het beheerproces’

Meer vraag naar maatwerk en meer aandacht voor bestaande klanten. Dylan Dresens van FlexFront denkt dat automatisering de adviseur helpt om op deze ontwikkelingen in te springen. Dresens pleit er ook voor om het proces bij beheersituaties, zoals een scheiding, veel soepeler te laten verlopen.

MUNT biedt hulp aan hypotheekklanten die problemen krijgen
Vraag het Chris

MUNT biedt hulp aan hypotheekklanten die problemen krijgen

Commercieel directeur Chris Oosterling vertelt hoe MUNT nu al de eerste maatregelen neemt om te voorkomen dat mensen (verder) in de financiële problemen komen door de coronacrisis.

"Samen met de adviseur de klant zo goed mogelijk bedienen"
Column

"Samen met de adviseur de klant zo goed mogelijk bedienen"

Op 1 mei van dit jaar ben ik begonnen bij MUNT Hypotheken. Nadat ik achtereenvolgens als kantoordirecteur bij ABN AMRO, als beleidsmedewerker bij NHG en als hoofd Bijzonder Beheer bij NIBC heb gewerkt. Mede dankzij de focus en samenwerking met het onafhankelijk intermediair is MUNT de laatste jaren hard gegroeid. Samen zijn we erin geslaagd om meer dan zestigduizend Nederlandse gezinnen te helpen met het kopen van een huis.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.