De toekomst van taxaties: “Betrouwbaarheids-indicatie voordeel modeltaxaties” [deel 1]

22 november 2016 Leestijd ± 2minuten
De toekomst van taxaties: “Betrouwbaarheids-indicatie voordeel modeltaxaties” [deel 1]

Binnen de taxatiewereld wordt er steeds vaker gewerkt met modeltaxaties. Calcasa is een bedrijf dat werkt met een dergelijke toepassing. Hoe waarborgt de organisatie de betrouwbaarheid van het model?

Hier vind je deel 2 van dit artikel.

Anno 2016 wordt steeds vaker gebruikgemaakt van modeltaxaties bij het op waarde schatten van een huis. Dat houdt in dat bij het sluiten van de hypotheek de woningwaarde gebaseerd wordt op de WOZ-waarde of een andere modelmatige taxatie. De hypotheek mag in dit geval niet hoger liggen dan negentig procent van de woningwaarde.

AVM-model
Commercieel directeur van Calcasa Rogier van der Hijden legt het concept van modeltaxaties uit. “Wij werken op basis van een zogenaamd Automated Valuation Model (AVM, red.), dat gebruikmaakt van een uitgebreide database. Die komt tot stand doordat we al jaren gegevens verzamelen over woningprijzen, woningkenmerken en woonomgevingen.” Met behulp van geavanceerde statistische methoden en technieken wordt een modeltaxatiewaarde berekend op basis van gerealiseerde verkoopprijzen uit de directe omgeving, zo vertelt de directeur.

Grote voordelen
Is het model wel betrouwbaar? Ja, zo verzekert Van der Hijden. “Bij Calcasa gebruiken we meer dan dertig databronnen. Alles wat we maar kunnen vinden over de markt en de omgeving van de woning, wordt meegenomen.” In Amerika wordt overigens al jarenlang gebruikgemaakt van modeltaxaties, vertelt de directeur. “En terecht, want grote voordelen zijn – ook voor adviseurs – de snelheid, de lagere kosten en de betrouwbaarheidsindicatie.” Het laatste maakt het mogelijk om te beoordelen of de waardering voldoende betrouwbaar is voor het gewenste gebruik, zegt Van der Hijden. De betrouwbaarheid waarborgt Calcasa door waarderingen continu te vergelijken met de gerealiseerde verkoopprijzen. Van der Hijden: “Die informatie krijgen we maandelijks via het Kadaster.” Ook op de vraag of het systeem niet heel fraudegevoelig is, antwoordt de directeur ontkennend. “Beïnvloeding van de Calcasa-waardering is niet mogelijk. De waardering komt tot stand op basis van door Calcasa verzamelde informatie en is volledig onafhankelijk van de klant.”

Effectievere processen
Kijkend naar de toekomst concludeert Van der Hijden dat de markt nog lang niet stilstaat. “Ook onze sector krijgt nog meer met digitalisering te maken. Processen worden effectiever ingericht, zodat we sneller en beter kunnen taxeren. En er komt steeds meer data beschikbaar. Die kunnen weer interessante informatie opleveren.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

De toekomst van taxaties: “Het taxatiemodel is niet zuiver genoeg” [deel 2]

24 november 2016 Binnen de taxatiewereld volgen ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Zo wordt ...

Fysieke en modelmatige taxatie: complementair of in elkaars vaarwater? Deel 2

16 mei 2017 Wie bij een taxatie alleen denkt aan de man die ...

Fysieke en modelmatige taxatie: complementair of in elkaars vaarwater? Deel 1

12 mei 2017 Wie bij een taxatie alleen denkt aan de man die ...

Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis

14 april 2017 Investeren in een huis kost geld, maar kan ook veel ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.