‘De studieschuld moet buiten de lastentoets worden gehouden’

08 juli 2024 Leestijd ± 3minuten
‘De studieschuld moet buiten de lastentoets worden gehouden’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Pietie Jeelof van Financial Wise over de studieschuld voor starters op de woningmarkt.   

De nieuwe regels voor het meenemen van een studieschuld in de berekening voor de maximale hypotheek zorgen voor verwarring, omdat aanbieders verschillende berekeningswijzen hanteren. De Hypotheekshop pleit voor eenduidigere regels op dit vlak om deze onduidelijkheid te voorkomen. Ervaar jij die onduidelijkheid ook? 

“Ja. Voorheen werd het vaak niet gemeld bij de aanvraag van een hypotheek, maar tegenwoordig vragen wij als adviseurs er actief naar. En als wij dan een berekening maken, moeten natuurlijk wel alle banken ook dezelfde berekenwijze hanteren, anders is het niet werkbaar.” 

Studieschulden staan niet geregistreerd bij BKR, maar moeten wel worden gemeld.  

“De studieschuld meenemen is altijd lastig geweest voor starters omdat hierdoor het leenvermogen daalt. Ik denk dat een starter zich er heus van bewust is dat hij of zij die schuld moet afbetalen en daar al rekening mee houdt in de uitgaven. Daarnaast zijn er bijna geen beschikbare huizen in het segment voor starters, dus zijn er nog minder mogelijkheden.” 

“Voor de studenten is het ook een dilemma: ze willen graag na hun afstuderen ook zelfstandig wonen, moeten vaak verhuizen uit een studentenhuis en willen uiteraard niet terug naar pa en ma... En studeren zonder enige schuld is helaas alleen voor de happy few.” 

“Ook geldt dat de studenten destijds beloofd is dat het om een renteloze lening gaat - die nu toch met rente wordt belast. De schuld zou bovendien niet meetellen bij de aanvraag van de hypotheek.” 

Lees ook de nieuwsupdate van 16 juli, waarin wordt uitgelegd dat er nooit is beloofd dat het om een renteloze lening gaat.

Oneerlijk dus? Denk je dat er nieuwe kansen liggen voor starters als banken flexibeler zijn en andere regels toepassen?  

 “Zeker. Ik zou willen pleiten voor het buiten de lastentoets houden van de studieschuld, om afgestudeerde studenten een beter perspectief te geven: het is per slot van rekening de generatie van onze toekomst die het geld moet gaan verdienen in Nederland. Met de enorme krapte op de arbeidsmarkt, die alleen maar toeneemt, is dit de categorie nieuwe werknemers die we hard nodig hebben en we moeten koesteren.” 

MUNT heeft een handige nieuwe tool waarmee de impact van de studieschuld kan worden berekend. Zie:  https://www.munthypotheken.nl/duo/ 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.