De starter heeft het goed gezien

18 mei 2018 Leestijd ± 2minuten
De starter heeft het goed gezien

 

Beste adviseur,

U zult wel blij zijn geworden van het nieuws twee weken geleden. De overgrote meerderheid van de starters wil onafhankelijk hypotheekadvies. Dat is mooi, want een starter die blij is met uw diensten, zal jarenlang klant blijven.

De angst dat u overbodig zou worden omdat jonge mensen alles zelf online willen regelen, lijkt ongegrond te zijn. Natuurlijk, starters willen zelf de controle hebben en zoeken online alles op over hypotheken, maar voor het afsluiten willen ze uw hulp. Jongeren kunnen het voorwerk zelf, maar ze vinden een hypotheek een te complex product om zelf af te sluiten. Ze willen een check van een professional. Dan kunnen ze rustig slapen.

Maar een paar dagen later was er opeens heel ander nieuws: steeds meer mensen regelen hun hypotheek zelf. Wat is dat nou? Als u de cijfers bestudeert, blijkt de kop sterker dan de inhoud. Inderdaad, het aantal hypotheek doe-het-zelvers is de laatste drie jaar met de helft gestegen, maar dit is nog slechts 9 procent van het totaal aantal huizenkopers in Nederland. De belangrijkste reden dat mensen het zelf willen doen: het scheelt zo 2.000 tot 3.000 euro, zo stelt Hypotheek24, de partij die het nieuws naar buiten bracht. Inderdaad, dat is de factuur die u stuurt.

De feiten blijken zoals wel vaker anders te liggen. Uit onderzoek vorig jaar door Moneyview blijkt dat execution only nauwelijks goedkoper is dan een hypotheek met advies. De belangrijkste reden is dat de competitieve hypotheekmarkt ertoe leidt dat de verschillen in totaalkosten tussen alle partijen niet groot zijn. Met andere woorden, die paar duizend euro die de klant besteedt aan advies krijgt hij over de looptijd van zijn hypotheek terug.  

Mooi om te zien dat de nieuwe generatie huizenkopers die paar duizend euro geen drempel vindt. Ze zien erg duidelijk wat de toegevoegde waarde is van uw advies. Mooi voor u, want de starters van vandaag zijn de oversluiters van morgen. U hoeft zich dus voorlopig geen zorgen te maken dat uw vak uitsterft.


Lees ook
Is het nou een adviseur of een verkoper?
Column

Is het nou een adviseur of een verkoper?

Stel je wilt een auto kopen. Niet zomaar een auto, maar de allerbeste. Je hebt een budget van 35.000 euro en stapt de dichtstbijzijnde autodealer binnen. Deze adviseert je de Renault Clio R.S. te kopen, want die auto past helemaal bij je. Fantastisch, deze man heeft er verstand van, dus je koopt de auto. Je loopt naar buiten en kijkt nog even naar de gevel van de dealer. Daar hangt een bord met heel groot de letters ‘Renault’. Heeft hij mij echt de beste auto voor mijn budget verkocht?

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…
Column

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

Groot nieuws afgelopen week: de Europese Centrale Bank (ECB) draait over niet al te lange tijd de geldkraan dicht. Ook aan de lage rente komt spoedig een einde. Tot medio 2019 wil de centrale bank deze laag houden, maar daarna zullen de tarieven geleidelijk worden verhoogd. Dit zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, want de stortvloed aan goedkoop geld kon niet eeuwig duren. Grote vraag: wat heeft dit tot gevolg voor de hypotheekrente? Zal deze stijgen en wat voor gevolgen heeft dit?

Maak ondernemersinkomen voor iedere geldverstrekker gelijk
Column

Maak ondernemersinkomen voor iedere geldverstrekker gelijk

Zzp’ers en ondernemers met personeel kunnen steeds gemakkelijker een hypotheek afsluiten. Gelukkig maar, want Nederland telt ruim één miljoen zzp’ers en nog eens meer dan 330.000 ondernemers met personeel. Dat aantal stijgt alleen maar, zzp is here to stay. Toch zijn we er nog niet. Er zijn als het gaat om hypotheken voor ondernemers nog een aantal obstakels te nemen, met name waar het de bepaling van het inkomen betreft.

Bouwkundige keuring graag vóór uitbrengen bod
Column

Bouwkundige keuring graag vóór uitbrengen bod

VBO Makelaars riep onlangs op tot het verplicht stellen van de bouwkundige keuring bij het afsluiten van een hypotheek. De makelaar stelt voor dat hypotheekaanbieders dit onderdeel maken van de documenten die de huizenkoper moet aanleveren als hij een hypotheek aanvraagt.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.